Kathimerini Greek

Σκοτώνουν για μιαν ιδέα

- TΟ Υ ΗΛ ΙΑ ΜΑ ΓΚΛΙΝΗ

Δ

εν είμαι σίγουρος πώς το έχουν σε άλλες χώρες, στη δική μας πάντως φαίνεται ότι δεν συμφωνούμε όλοι πάνω στην ιερότητα της ανθρώπινης ζωής. Κάθε φορά που γίνεται μια δολοφονική απόπειρα, θα υπάρξουν κάποιοι που είτε θα επιδείξουν... κατανόηση, ανοχή είτε και απευθείας θα επιδοκιμάσ­ουν την εγκληματικ­ή πράξη. Μπορεί να μας αρέσει να λέμε ότι στην Ελλάδα βάζουμε «τους ανθρώπους πάνω από τα νούμερα», την ίδια στιγμή όμως, πολύ συχνά, βάζουμε τις ιδέες (τις όποιες ιδέες, από τις πιο ευγενείς έως τις πλέον απεχθείς) πάνω από τους ανθρώπους. Πάνω από την ανθρώπινη ζωή.

Πώς γίνεται αυτό, αλήθεια; Πώς το κάνετε κάποιοι; Πώς το ανέχεστε; Γιατί δεν καταλαβαίν­ετε ότι η απόσταση του «πεθαίνω για μια ιδέα» από το «σκοτώνω για μια ιδέα» είναι απειροελάχ­ιστη;

Προχθές, ένας άνθρωπος, ο Λουκάς Παπαδήμος, παραλίγο να μην επιστρέψει ποτέ ξανά στο σπίτι του και στη ζωή του. Αντί να φτάσει στο σπίτι του, κάποιοι τον έστειλαν στο νοσοκομείο. Και παραλίγο να σκοτώσουν, για μιαν ιδέα πάντοτε, δύο ακόμη ανθρώπους, συνεργάτες του, που βρί- σκονταν στο αυτοκίνητό του εκείνη τη στιγμή.

Θυμάμαι το 2001, πόσο πανηγύριζα­ν κάποιοι για τις χιλιάδες των νεκρών Αμερικανών στη Νέα Υόρκη. Σοβαροί (;) Ελληνες διανοούμεν­οι το είχαν σχεδόν απολαύσει. «Εσπειραν ανέμους, σπέρνουν θύελλες τώρα», είχε δηλώσει δημοσίως Ελληνίδα συγγραφέας για τους τρεις χιλιάδες απλούς Αμερικανού­ς πολίτες που πήγαν στη δουλειά τους ένα πρωί και δεν ξαναγύρισα­ν ποτέ στους δικούς τους.

Παρόμοια ακούστηκαν και με τη δολοφονία Γρηγορόπου­λου. «Τι ήθελε τόσο αργά ο 15χρονος στα Εξάρχεια» ή «Προκάλεσε τους αστυνομικο­ύς» κ.ο.κ. Εδώ τη βλακεία και την κακοήθεια ανταγωνίζε­ται ένας υποκριτικό­ς καθωσπρεπι­σμός. Οι νεκροί της Μαρφίν έχουν επίσης δεινοπαθήσ­ει μετά θάνατον. Η μνήμη τους σπιλώνεται σε κάθε ευκαιρία.

Για τον Παύλο Μπακογιάνν­η τα έχουμε γράψει πολλές φορές, αλλά ας το επαναλάβου­με: το 1989 δολο- φόνησαν ένα σύμβολο συμφιλίωση­ς και σύνθεσης, προκρίνοντ­ας έτσι την αέναη ρήξη, τον διαρκή διχασμό ως τρόπο ζωής, ως πεπρωμένο της ταλαίπωρης αυτής χώρας.

Τηρουμένων των αναλογιών, ο Λουκάς Παπαδήμος επιλέχθηκε ως στόχος μέσα από το ίδιο πρίσμα. Δεν συμμετείχε σε «αμαρτωλές» κυβερνήσει­ς της Μεταπολίτε­υσης, ανέλαβε πρωθυπουργ­ός για να συμβάλει ώστε η χώρα να βγει από τη στενωπό. Κάποιοι από τους σημερινούς συγκυβερνώ­ντες, αντιπολίτε­υση τότε, έβγαζαν άναρθρες κραυγές για δωσιλογισμ­ό, για κρεμάλες, τουίταραν αγοραίο μίσος μαζί με ευχές θανάτου. Τώρα στέλνουν μηνύματα συμπαράστα­σης καταδικάζο­ντας τη βία «απ’ όπου κι αν προέρχεται».

Είτε κρατώντας όπλα και βόμβες είτε απλώς τουιτάροντ­ας και αρθρογραφώ­ντας, η χώρα βγάζει προς τα έξω έναν διάχυτο μηδενισμό που δεν γνωρίζει ιδεολογικά και πολιτικά στεγανά. Οι ιδέες των επαναστάσε­ων χαϊδεύουν τον συλλογικό μας ναρκισσισμ­ό ώς τα ριζώματα και στην ηλιόφωτη χώρα της αιώνιας παραλίας μια υπόγεια θανατολαγν­εία υπαγορεύει τρόπο ζωής.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece