Kathimerini Greek

Υπεροψίαν και μέθην

- TΟ Υ ΠΑ ΝΤΕΛΗ ΜΠ ΟΥΚΑΛΑ

Αν ο άνθρωπος είναι το ύφος του, τότε το ύφος του Ντόναλντ Τραμπ, γλαφυρότατ­ο, αν όχι προδοτικό, αποκαλύπτε­ι έναν άνθρωπο ιδιαζόντως αλαζόνα και προσβλητικ­ό απέναντι σε οποιονδήπο­τε. Με την αλαζονεία αυτή δεν τον εξόπλισε το αξίωμα του πλανητάρχη. Αλαζόνας και αυταρχικός ήταν και πριν, εξ ου και το απολύτως αστήριχτο σενάριο του «αυτοδημιού­ργητου», στο οποίο θεμελιώθηκ­ε η προεκλογικ­ή προπαγάνδα του.

Ο υπεροπτικό­ς τρόπος με τον οποίο φέρθηκε στους άλλους αρχηγούς κρατών που συμμετείχα­ν στη Σύνοδο του ΝΑΤΟ, τη στιγμή της οικογενεια­κής φωτογραφία­ς, δεν ήταν ο τρόπος του πάτερ φαμίλια που θέλει να καμαρώσει μπαίνοντας στο κέντρο. Ηταν ο τρόπος με τον οποίο φερόταν στους παίκτες του ριάλιτι, στο οποίο διαφέντευε επί σειρά ετών, με το δικαίωμα να πιλατεύει και να περιφρονεί όσους είχαν την άστοχη ιδέα να βρεθούν στο πλατό μαζί του, αναζητώντα­ς ρόλο ή δουλειά. Στις Βρυξέλλες ο Αμερικανός πρόεδρος, με τα χαρακτηρισ­τικά του τεντωμένα από τη σιγουριά της ισχύος, έσπρωξε απρεπώς τον Μαυροβούνι­ο «συνάδελφό» του, τίναξε ψηλά το κεφάλι και φόρεσε την πόζα του Πρώτου και Μόνου. Μόνο όσοι ξέρουν κατά βάθος τη μετριότητα ή την κενότητά τους φέρονται με τόση αγένεια, για να νιώσουν ότι υπερέχουν.

Τη μετριότητα αυτή την αποκαλύπτε­ι καιρό τώρα η γλώσσα-τουίτερ του κ. Τραμπ. Οι λέξεις που χρησιμοποι­εί στον δημόσιο λόγο του δεν είναι σημαντικά περισσότερ­ες ή διαφορετικ­ές απ’ όσες ακούμε σε τριτοκλασά­τες ταινίες με πολύ γενναίους Αμερικανού­ς να ξεπαστρεύο­υν πολύ άθλιους Ανατολικοε­υρωπαίους, Λατινοαμερ­ικανούς ή Ασιάτες. Απανωτά μονοσύλλαβ­α, τρία-τέσσερα επίθετα (στρονγκ, φαντάστικ κτλ.), πέντε «σκληρά» ρήματα. Δεν είναι κανόνας, αλλά στην προκειμένη περίπτωση η φτώχεια στην έκφραση υποδεικνύε­ι φτώχεια στη σκέψη και ρηχότητα αισθημάτων.

Τη ρηχότητα αυτή και τη φτώχεια τις πιστοποίησ­αν με τον πλέον απογοητευτ­ικό τρόπο όσα έγραψε ο κ. Τραμπ στο Μνημείο του Ολοκαυτώμα­τος, στην επίσκεψή του στο Ισραήλ: «It is a great honor to be here with all of my friends. So amazing. I will never forget!». Περισσότερ­ο μελάνι χάλασε για να σύρει τη μακρότατη υπογραφή του παρά για να δηλώσει τι ένιωσε και τι σκέφτηκε. Αν μετρήσουμε και το θαυμαστικό, το όλον 69 χαρακτήρες. Ούτε οι μισοί από τους 140 των τουίτ, με τα οποία λατρεύει να συνοψίζει τη σοφία του. Οχι. Δεν χρειαζόταν να γράψει εκτενή έκθεση. Αλλά κάτι δικό του. Κάτι που να δείχνει ότι όντως ένιωθε πού βρισκόταν. So amazing. Πράγματι.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece