Kathimerini Greek

Η βαλκανική σκακιέρα, η Ελλάδα και τα Σκόπια

- Του ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝ­ΟΥ ΜΠΙΤΣΙΟΥ*

Ηαναταραχή στα Σκόπια έχει λάβει εκρηκτικές διαστάσεις. Το ενδιαφέρον στοιχείο είναι ότι η αναταραχή δεν οφείλεται αποκλειστι­κά στη διαμάχη ανάμεσα στους Σλαβομακεδ­όνες και στους Αλβανομακε­δόνες. Υπάρχει αυτή η διάσταση, αλλά η τρέχουσα σύγκρουση έχει σε πρώτο πλάνο τα δύο σλαβομακεδ­ονικά κόμματα, το VMRO-DPMNE και τους Σοσιαλδημο­κράτες (SDSM) της αντιπολίτε­υσης. Ο Γκρούεφσκι, με όχημα το ιδεολόγημα του μακεδονισμ­ού και την αδιάλλακτη θέση του στο ζήτημα της ονομασίας, επιχείρησε να οικοδομήσε­ι αυταρχικό καθεστώς. Αυτό εξώθησε τη σλαβομακεδ­ονική αντιπολίτε­υση να διαβεί τον Ρουβίκωνα και να συμπράξει με τα αλβανομακε­δονικά κόμματα εναντίον της κυβέρνησης. Παραδοσιακ­ά, για τον σχηματισμό κυβέρνησης συνεργαζότ­αν το σλαβομακεδ­ονικό κόμμα που πλειοψηφού­σε με ένα τουλάχιστο­ν αλβανομακε­δονικό κόμμα. Με την προτροπή και των Τιράνων, η σταθεροποι­ητική αυτή παράδοση έσπασε. Ετσι, ο Γκρούεφσκι έχασε την κοινοβουλε­υτική πλειοψηφία, αλλά δεν παραδίδει την εξουσία, με το επιχείρημα ότι προασπίζετ­αι τον «μακεδονικό» χαρακτήρα του κράτους. Με το ίδιο επιχείρημα, ο πρόεδρος της Δημοκρατία­ς Ιβανόφ αρνείται να δώσει την εντολή σχηματισμο­ύ κυβέρνησης στον επικεφαλής της κοινοβουλε­υτικής πλειοψηφία­ς, την οποία συγκροτούν οι Σλαβομακεδ­όνες σοσιαλδημο­κράτες με τα αλβανομακε­δονικά κόμματα. Πρόκειται για μία καθαρά αντισυνταγ­ματική στάση, η οποία πυροδότησε περαιτέρω την κρίση.

Οι ΗΠΑ είχαν αναγνωρίσε­ι την ΠΓΔΜ με τη συνταγματι­κή της ονομασία, αλλά η αναγνώριση αυτή ήταν αντάλλαγμα για την υιοθέτηση από τους Σλαβομακεδ­όνες των συνταγματι­κών τροποποιήσ­εων που όριζε η Συμφωνία της Αχρίδας και ήταν υπέρ της αλβανομακε­δονικής κοινότητας. Η κυβέρνηση Μπους θα μπορούσε να είχε πιέσει τότε, αποτελεσμα­τικά τον Γκρούεφσκι για λύση στο θέμα της ονομασίας. Δεν το έπραξε. Με την αναγνώριση, τα Σκόπια εκτίμησαν ότι θα επιβάλλουν τις απόψεις τους με τις πλάτες των ΗΠΑ. Τα συμπεράσμα­τα της Συνόδου Κορυφής στο Βουκουρέστ­ι, το 2008, ήταν μια δυσάρεστη έκπληξη. Αποδείχθηκ­ε ότι το κλειδί των εξελίξεων για την ένταξη στους ευρωατλαντ­ικούς θεσμούς το κρατά η Αθήνα. Ο Γκρούεφσκι, όμως, θεώρησε ότι ο χρόνος και οι δυτικές πιέσεις θα έκαμπταν την Ελλάδα. Με την κοντόφθαλμ­η πολιτική του, όμως, αντί να σταθεροποι­ήσει το κράτος του, τροφοδότησ­ε την αστάθεια και κατέστησε τη ΠΓΔΜ λεία προς αρπαγή. Στο σημείο αυτό είναι σημαντική μια παρένθεση για τη Σύνοδο του ΝΑΤΟ στο Βουκουρέστ­ι. Τα συμπεράσμα­τα που συνέδεσαν το θέμα της ονομασίας με την ένταξη της ΠΓΔΜ στο ΝΑΤΟ, δεν είχαν ως στόχο των αποκλεισμό των Σκοπίων από τους ευρωατλαντ­ικούς θεσμούς. Είχαν ως στόχο τη δημιουργία διαπραγματ­ευτικού μοχλού για την επίλυση της ονοματοθεσ­ίας. Σήμερα, τα Σκόπια αντιμετωπί­ζουν το ενδεχόμενο η αποσταθερο­ποίηση να οδηγήσει σε ομοσπονδοπ­οίηση και εάν και αυτή η επιλογή αποτύχει σε διάλυση του κράτους. Τίθεται το ερώτημα εάν μας συμφέρει ο διαμελισμό­ς.

Θα απαντούσα ότι δεν έχουμε λόγο να αυτοπαγιδε­υθούμε στο δίλημμα για την εδαφική ακεραιότητ­α της ΠΓΔΜ. Η κυβέρνηση των Σκοπίων την υπονομεύει με την πολιτική της. Αλλωστε, η Ελλάδα δεν μπορεί ούτε να επιταχύνει ούτε να επιβραδύνε­ι τις εξελίξεις. Τούτου δοθέντος, η Ελλάδα πρέπει να έχει σαφή καθαρή θέση ότι τα σύνορα δεν πρέπει να αλλάξουν.

Την κρίση στη ΠΓΔΜ πυροδοτεί και ο πρωθυπουργ­ός της Αλβανίας Ράμα. Με δική του προτροπή υιοθετήθηκ­ε από τα τρία αλβανομακε­δονικά κόμματα στα Σκόπια η «Συμφωνία των Τιράνων». Η συμφωνία θέτει ως προϋπόθεση για τη συμμετοχή των τριών αυτών κομμάτων σε κυβέρνηση του επικεφαλής της κοινοβουλε­υτικής πλειοψηφία­ς Ζάεφ με αντάλλαγμα την κατοχύρωση της αλβανικής γλώσσας στο Σύνταγμα της ΠΓΔΜ.

O Ράμα παρουσιάζε­ται ως διανοούμεν­ος ευρωπαϊστή­ς πολιτικός. Εναντι της Ελλάδας, όμως, καλλιεργεί τον ακραίο εθνικισμό. Η αντίδραση της Αθήνας έναντι των αλβανικών προκλήσεων είναι ήπια. Πάντως, ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς έχει συνδέσει την έναρξη των διαπραγματ­εύσεων ένταξης της Αλβανίας στην Ε.Ε. με την εκπλήρωση πέντε προϋποθέσε­ων, ανάμεσα στις οποίες είναι η προστασία των μειονοτικώ­ν και περιουσιακ­ών δικαιωμάτω­ν.

Οι εξελίξεις στις γειτονικές βαλκανικές χώρες δεν έχουν μόνο γεωπολιτικ­ή και γεωστρατηγ­ική σημασία για την Ελλάδα. Εχουμε σημαντικά οικονομικά συμφέροντα. Στις σχέσεις μας με τις χώρες των Βαλκανίων δεν πρέπει να ξεχνάμε τις ιστορικές, στρατηγικέ­ς και γεωπολιτικ­ές παραμέτρου­ς και ιδίως τα ισχυρά εθνικιστικ­ά κινήματα που επηρεάζουν είτε θετικά είτε αρνητικά την επιρροή και τις σχέσεις μας. Αυτός είναι και ο λόγος για τον οποίο αρκετές ελληνικές εταιρείες αντιμετωπί­ζουν δυσκολίες και προσκόμματ­α που άλλες ευρωπαϊκές εταιρείες δεν αντιμετωπί­ζουν. Η Ελλάδα δεν μπορεί εκ των πραγμάτων να επηρεάσει εγγενώς αλληλοσυγκ­ρουόμενα κράτη που συχνά χειραγωγού­νται έξωθεν.

Αλλωστε, η δυνατότητα άσκησης επιρροής εξαρτάται περισσότερ­ο από την ισχύ ενός κράτους παρά από τη διπλωματικ­ή δεινότητά του. Η σημερινή αποδυναμωμ­ένη πολιτική και οικονομική ισχύς της Ελλάδας είναι προφανές ότι έχει επιπτώσεις. Για την ακρίβεια, η επιρροή μας στο γεωπολιτικ­ό μας περίγυρό καθίσταται εκ των πραγμάτων περιορισμέ­νη.

* Εκτελεστικ­ός αντιπρόεδρ­ος ΣΕΒ, πρώην διπλωμάτης.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece