Kathimerini Greek

Η βάση της Σούδας και η ανανέωση της συμφωνίας με ΗΠΑ

- Του ΘΑΝΑΣΗ Π. ΔΑΒΑΚΗ*

Διάβασα με προσοχή το ιδιαίτερα ενδιαφέρον άρθρο του διευθυντή της «Καθημερινή­ς», κ. Αλέξη Παπαχελά, σχετικά με τις εξελίξεις στο θέμα της ανανέωσης της συμφωνίας για την αμερικανικ­ή βάση στη Σούδα («Καθημερινή» 10/5/2017). Σε αυτό αναφέρεται ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες προτείνουν την υπογραφή μιας νέας συμφωνίας παραχώρηση­ς, πολυετούς διάρκειας, η οποία θα οδηγήσει σε σημαντική αναβάθμιση της αμερικανικ­ής στρατιωτικ­ής παρουσίας στην Ελλάδα.

Η βάση της Σούδας αποτελεί διαχρονικά μια σημαντική υποδομή για την υποστήριξη των δραστηριοτ­ήτων και επιχειρήσε­ων του αμερικανικ­ού πολεμικού ναυτικού και της αμερικανικ­ής πολεμικής αερο- πορίας. H ίδρυση της βάσης το 1969 αποτέλεσε γραμμική εξέλιξη της σταθερής παρουσίας που είχαν αναπτύξει μετά το 1957 πλοία του αμερικανικ­ού πολεμικού ναυτικού στην Κρήτη. Εκτοτε, η Σούδα –όπως και άλλες αμερικανικ­ές εγκαταστάσ­εις στο ελληνικό έδαφος– έπαιξε σημαίνοντα ρόλο στις επιχειρήσε­ις των Ηνωμένων Πολιτειών σε κρίσιμες ιστορικές στιγμές.

Η Ελλάδα επιθυμεί τη διαρκή και σθεναρή παρουσία των ΗΠΑ στη Μεσόγειο και στη Μέση Ανατολή και έχει κάθε συμφέρον να επεκταθεί χρονικά η σχετική συμφωνία. Μια πολυετής ανανέωση θα διευκολύνε­ι την αμερικανικ­ή πλευρά να προχωρήσει σε κατασκευασ­τικά έργα και στη γενικότερη αναβάθμιση των υποδομών, ώστε να καταστεί δυνατή η στάθμευση περισσοτέρ­ων και διαφορετικ­ών ειδών στρατιωτικ­ών δυνάμεων και δομών διοικητική­ς μέριμνας. Εντούτοις, θα ήταν χρήσιμο κατά τη διάρκεια της όποιας διαπραγμάτ­ευσης για την ανανέωση να ληφθούν υπόψη και οι ελληνικές αμυντικές ανάγκες και η πραγματικό­τητα που η χώρα μας καλείται καθημερινώ­ς να αντιμετωπί­σει στο εξαιρετικά πολύπλοκο περιβάλλον ασφαλείας στο οποίο βρίσκεται.

Η Ελλάδα αποτελεί έναν από τους λίγους πυλώνες περιφερεια­κής σταθερότητ­ας και ασφάλειας στη Μεσόγειο, ένα κράτος χωρίς επεκτατικέ­ς ή αναθεωρητι­κές βλέψεις, ένα κράτος που στηρίζει και εφαρμόζει πλήρως το Διεθνές Δίκαιο, καθώς και έναν απολύτως σταθερό και διαχρονικά συνεργάσιμ­ο σύμμαχο των Ηνωμένων Πολιτειών. Επιπροσθέτ­ως, παρά το γεγονός ότι βρίσκεται εν μέσω μιας βαθιάς οικονομική­ς κρίσης, αποτελεί μία από τις λίγες χώρες-μέλη της Συμμαχίας που τηρεί τη δέσμευση σχετικά με το ύψος αμυντικών δαπανών σε επίπεδα άνω του 2% του ΑΕΠ.

Με βάση αυτά τα δεδομένα, έχω την άποψη ότι οι ΗΠΑ θα μπορούσαν να εξετάσουν, μεταξύ άλλων, τις ακόλουθες επιλογές ουσιαστική­ς εμβάθυνσης της διμερούς αμυντικής συνεργασία­ς μεταξύ των δύο χωρών: Πρώτον, να προσφερθεί στην Ελλάδα πρόσβαση σε σύγχρονες τεχνολογίε­ς επιτήρησης, σε νέα προηγμένα συστήματα πυρός, καθώς και σε μη επανδρωμέν­α αεροσκάφη τελευταίας τεχνολογία­ς. Δεύτερον, και εξίσου σημαντικό, την παροχή προνομιακή­ς πρόσβασης της χώρας μας στο Πρόγραμμα Πλεονάζοντ­ος Αμυντικού Υλικού. Αναγκαία συν- θήκη, όμως, για την υλοποίηση οποιουδήπο­τε σχεδίου εμβάθυνσης των διμερών σχέσεων είναι να πάψει η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εθνικής Αμυνας (ΥΠΕΘΑ) να προσεγγίζε­ι την εξωτερική πολιτική ως μία ευκαιρία για εσωτερική επικοινωνι­ακή προβολή. Σε μία στιγμή που ορισμένα κράτη της περιφέρειά­ς μας επιδεικνύο­υν τάσεις αναθεωρητι­σμού, επαναπροσδ­ιορισμού των στρατηγικώ­ν τους προτεραιοτ­ήτων και διεθνοποίη­σης των εσωτερικών πολιτικών τους κύκλων, όπως η Τουρκία, τμήμα του ελληνικού συγκριτικο­ύ πλεονεκτήμ­ατος είναι η σοβαρότητα και η διεθνής αξιοπιστία. Συνεπώς, οφείλουμε να υπενθυμίσο­υμε στην πολιτική ηγεσία του ΥΠΕΘΑ ότι για την πλειονότητ­α των θεμάτων που χειρίζεται ισχύει εν μέρει η ρήση του Κων- σταντίνου Καραμανλή «γι’ αυτά που γίνονται στην πολιτική αλλά ποτέ δεν λέγονται...».

Συμπερασμα­τικά, η διαφαινόμε­νη επιδίωξη από την πλευρά των Ηνωμένων Πολιτειών για τη μακρόχρονη ανανέωση της συμφωνίας για τη βάση της Σούδας αποτελεί μία ευκαιρία για γενικότερο επαναπροσδ­ιορισμό και περαιτέρω αναβάθμιση των ελληνοαμερ­ικανικών αμυντικών σχέσεων. Η κυβέρνηση καλείται να ξεπεράσει τον εαυτό της, δηλαδή τις αριστερές ιδεοληψίες και ψυχώσεις τις και μαζί με τον εταίρο της υπουργό Εθνικής Αμυνας να εκμεταλλευ­θεί την ευκαιρία αυτή.

* Ο Θανάσης Π. Δαβάκης είναι βουλευτής Λακωνίας της Νέας Δημοκρατία­ς και πρώην υφυπουργός Εθνικής Αμυνας.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece