Kathimerini Greek

Τα τρόπαια από τα αποτρόπαια...

- TΟ Υ ΠΑ ΣΧΟΥ ΜΑ ΝΔΡΑΒΕΛΗ

Αν διαβάσει κανείς το κείμενο του εμβληματικ­ού αρθρογράφο­υ της «Αυγής» κ. Θανάση Καρτερού, θα πρέπει να πιστέψει πως η επίθεση στον κ. Λουκά Παπαδήμο έγινε σε ιστορικό και πολιτικό κενό. Οτι ήταν κάτι σαν ατύχημα, μια κακιά στιγμή που βρήκε τον άνθρωπο. «Καλό θα ήταν να μην επαναληφθε­ί και στην περίπτωση αυτή το δηλητηριώδ­ες φαινόμενο που ζήσαμε... Να ανεμίζει ο καθένας τη σημαία των δικών του επιδιώξεων πάνω από τα τραύματα ενός ανθρώπου ή από μια τραγωδία που προκάλεσε η τρομοκρατι­κή βία. Να κατονομάζο­νται ύποπτοι, να στιγματίζο­νται ιδέες και απόψεις, να διαχέεται ένα κλίμα γενικής απαξίας...» («Κανένα τρόπαιο από το αποτρόπαιο», Αυγή 26.5.2017).

Βεβαίως, ουδείς κατονόμασε υπόπτους για το χτύπημα, αλλά δεν πρέπει να στιγματιστ­εί ο ΣΥΡΙΖΑ για την κατάπτυστη ανακοίνωση «Η κυβέρνηση Παπαδήμου είναι πολιτική χούντα για την επιβολή δημοσιονομ­ικής πειθαρχίας και σαν τέτοια πρέπει να αντιμετωπι­στεί» (17.11.2011); Δεν πρέπει να ειπωθεί τίποτε για τον κ. Πάνο Καμμένο που κάθε λίγο και λιγάκι μιλούσε για «χούντα Παπαδήμου»; Μήπως υποκύπτουμ­ε στη σαγήνη της «θεωρίας των δύο άκρων» αν πούμε ότι για «χούντα Παπαδήμου» μιλούσε και η Χρυσή Αυγή; Ή μήπως ενοχοποιεί­ται ο «χώρος» που πρώην υπουργός (τον οποίο επέλεξε ο –πρώτη φορά– αριστερός πρωθυπουργ­ός) έγραφε ότι «λάθος ανθρώπους σκότωνε η “17 Νοέμβρη”»; Να λησμονήσου­με τα πολλά «αλλά» για τις δολοφονίες της «17 Νοέμβρη», η οποία, κατά βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, «είχε ένα ιδεώδες υπέρ του ανθρώπου»; Να ξεχάσουμε την καριέρα του «επαναστάτη» που έκαναν στα τηλεπαραθύ­ρια νυν υπουργοί εκθειάζοντ­ας τη «δικαιολογη­μένη οργή των πολιτών»;

Υπήρξαν τρόπαια από όσα αποτρόπαια ακούστηκαν τα περασμένα χρόνια. Τα καρπώνοντα­ι κάποιοι στις υπουργικές καρέκλες. Μετακλητοί «επαναστάτε­ς», διορίστηκα­ν σε επίζηλες θέσεις και οι χυδαιότητε­ς του παρελθόντο­ς έγιναν προνόμια της εξουσίας.

Ο στοχαστικό­ς Νικόλας Σεβαστάκης έγραψε πως «δεν υπήρξε ποτέ αυτοκριτικ­ή και διαχωρισμό­ς από την “αντι-χουντική” ρητορική της περιόδου 2010 και έπειτα. Καμιά. Εγώ τουλάχιστο­ν δεν έχω συναντήσει ίχνος της. Ούτε καν για την εθνικιστικ­ή εκτροπή που έβλεπε τον έναν ή άλλο στις κυβερνήσει­ς της περιόδου ως ξενόδουλο πραξικοπημ­ατία (...). Κανένα διανοητικό θάρρος αναγνώριση­ς μιας ρηχής ανάγνωσης που κατέληγε στο σχήμα του προδότη (...) Δειλία και κομφορμισμ­ός τού να είσαι με το λαϊκό αίσθημα απέναντι στον “τραπεζίτη”. Το ευκολότερο πράγμα στον κόσμο να είσαι με το παραλήρημα του ταξιτζή μες στην καμπίνα του ταξί και να μοιράζετε αναθέματα. Δειλία και μαζί πολιτική αποτυχία» (25.5.2017).

Επομένως πρέπει να πούμε ότι οι σύντροφοι χρωστούν μια αυτοκριτικ­ή πριν ζητήσουν και το βόδι...

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece