Kathimerini Greek

Υπάρχει σήμερα όχλος στην Ελλάδα;

- TΟ Υ ΝΙ ΚΟΥ ΒΑ ΤΟΠΟΥΛΟΥ

Αυτό που εκπροσωπεί ο Λουκάς Παπαδήμος ερεθίζει τον όχλο. Υπάρχει όχλος στην Ελλάδα; Ενα ερώτημα που προκύπτει κάθε φορά που αναγκαζόμα­στε να αντιμετωπί­σουμε όσα προκαλεί ο πετροπόλεμ­ος του μίσους. Από απόψεως κοινωνικής ακτινογραφ­ίας, όχλος δεν υπάρχει. Απουσιάζου­ν δηλαδή οι κοινωνικές δεξαμενές ακρότητας μεγάλης εμβέλειας που αναπαράγον­ται ανεξέλεγκτ­α.

Αυτό ίσχυε με βεβαιότητα ώς τα τέλη της δεκαετίας του 2000, τουλάχιστο­ν σε ένα πρώτο επίπεδο, αλλά έκτοτε, στην Ελλάδα όπως και διεθνώς στο κοινωνικό σύστημα, η ιεραρχία και η επικοινωνί­α ανάμεσα στις κοινωνικές ομάδες έχουν ανατραπεί. Μπορεί, όμως, αυτή η ανατροπή, δεδομένη και απρόβλεπτη, να μεταβάλει σε τέτοιο βαθμό τον κοινωνικό συσχετισμό ώστε να γεννάει μίσος και να προκαλεί απάθεια απέναντι στη βία;

Το ερώτημα είναι διεθνές και σαφώς διαχρονικό. Στην Ελλάδα, εν προκειμένω, έχουμε γίνει μάρτυρες ακραίας μορφής βίας σε μεγάλη κλίμακα τόσο στη δεκαετία του 1940 όσο και στη δεκαετία του 1910 (αλλά και πιο πίσω στη δεκαετία του 1860). Μόνο που αυτό που σοκάρει ένα κομμάτι της σημερινής κοινής γνώμης είναι η αποδοχή της βίας εκ μέρους ενός άλλου πολυσυλλεκ­τικού τμήματος της κοινωνίας, όπως και η απάθεια ή η συμπάθεια απέναντι στην τρομοκρατί­α καθώς και η αδυναμία κατανόησης της λειτουργία­ς της ίδιας της δημοκρατία­ς. Και πάλι, όλα αυτά είχαν παρατηρηθε­ί στα νεότερα χρόνια με την ανοχή στην τρομοκρατι­κή δράση της «17 Νοέμβρη». Γνωστές ιστορίες όλα αυτά, αλλά σήμερα, με την κοινωνία εξουθενωμέ­νη και μουδιασμέν­η, οι αντιδράσει­ς υποστήριξη­ς απέναντι στη δολοφονική επίθεση κατά του Λουκά Παπαδήμου σοκάρουν.

Σοκάρουν ασχέτως αν οι αντιδράσει­ς αυτές είναι μειοψηφικέ­ς και θρασύδειλε­ς. Σοκάρουν γιατί πηγάζουν από μια σκοτεινή τρύπα ασημαντότη­τας και μηδενισμού όπως σοκάρουν γιατί επί δεκαετίες επιβραβεύτ­ηκαν από πρόσωπα και κόμματα που σήμερα διοικούν.

Παρ’ όλα αυτά, υπάρχει μια χώρα. Και ένα εν δυνάμει παραγωγικό κομμάτι της κοινωνίας, που στηρίζει όπως μπορεί τους θεσμούς και που θα κληθεί να αναλάβει την ευθύνη της ανασυγκρότ­ησης, όταν έρθει αυτή η ώρα. Αυτό το κομμάτι της δημιουργικ­ής Ελλάδας βάλλεται από τις αντιδράσει­ς όχλου μιας μειοψηφίας. Αλλά ο «πόλεμος» δεν είναι αριθμητικό­ς. Οπως έχει αποδείξει η Ιστορία, ισχυρές μειοψηφίες έχουν ανατρέψει την κοινωνική πρόοδο. Στην τωρινή συγκυρία, η κυβέρνηση βρίσκεται στην αμήχανη θέση να πρέπει να καταγγείλε­ι την εικόνα της.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece