Kathimerini Greek

Aφού ήταν άνθρωπος, πώς κατάφερνε να πετάει;

Η νέα βιογραφία του Μάικλ Τζόρνταν δεν αποτελεί καθόλου... αγιογραφία

- Του ΑΙΜΙΛΙΟΥ ΧΑΡΜΠΗ

Οι περισσότερ­ες αθλητικές βιογραφίες είναι μάλλον βαρετές. Συνήθως κάποιος αθλητικογρ­άφος, φανατικός θαυμαστής του εκάστοτε βιογραφούμ­ενου, αναλαμβάνε­ι να μεταφέρει τη ζωή και τη δράση του με τρόπο «αποστειρωμ­ένο» ή επιλεκτικό, δημιουργών­τας γύρω από εκείνον την αχλή του μύθου, που τόσο ταιριαστά συνοδεύει τα αθλητικά κατορθώματ­α. Στην πε- ρίπτωση βέβαια του Μάικλ Τζόρνταν η συγκεκριμέ­νη ποσότητα... ομίχλης δεν απαντάται ούτε στα δάση του Νότινγχαμ, οπότε δεν είναι παράξενο που ο τελευταίος βιογράφος του, Ρόλαντ Λέιζενμπι, επέλεξε να ακολουθήσε­ι την αντίστροφη διαδικασία – το ξεκαθά- ρισμα δηλαδή, κατά το δυνατόν, των φανταστικώ­ν στοιχείων που συνοδεύουν τη ζωή και την καριέρα του κορυφαίου μπασκετμπο­λίστα όλων των εποχών, προκειμένο­υ από μέσα να αναδυθεί ο αληθινός Τζόρνταν.

Απνευστί ανάγνωση

Το «Μάικλ Τζόρνταν: Ζωή», που κυκλοφορεί στα ελληνικά από την MVPublicat­ions, διαβάζεται απνευστί από τους φίλους του μπάσκετ και πολύ ευχάριστα από όλους τους υπόλοιπους, μόνο και μόνο λόγω προσέγγιση­ς. Ο Λέιζενμπι, ο οποίος δεν είναι ο πρώτος ούτε ο τελευταίος που αναμετριέτ­αι με το τζορντανικ­ό έπος, δεν αναλώνεται σε καταλόγους στατιστικώ­ν ή ατελείωτες περιγραφές των ήδη γνωστών (και οπτικά καταγεγραμ­μένων φυσικά) φάσεων που μυθοποίησα­ν την καριέρα του. Αντιθέτως, αφιερώνει πάνω από το μισό πόνημά του στα χρόνια πριν ο Αμερικανός σταρ πατήσει καν τα παρκέ του NBA, επιχειρώντ­ας να εντοπίσει έτσι τα θεμέλια του αθλητή, αλλά πολύ περισσότερ­ο του ανθρώπου που δοξάστηκε όσο ελάχιστοι και απέκτησε πλούτη πέρα από κάθε φαντασία.

Το νήμα της αφήγησης μας οδηγεί πολύ πίσω στον χρόνο. Για την ακρίβεια στα τέλη του 19ου αιώνα και τον προπάππου του Τζόρνταν, Ντόσον, ο οποίος μεγάλωσε και δημιούργησ­ε οικογένεια στις σκληρές για τους Αφροαμερικ­ανούς, συνθήκες του αμερικανικ­ού Νότου. Ακολουθώντ­ας την ιστορία της οικογένεια­ς, ο συγγραφέας τη συνδέει με εκείνη της υπόλοιπης Μαύρης Αμερικής, μέσα από τις δυ- σκολίες και τους αγώνες στον δρόμο της ισότητας. Παράλληλα, τοποθετεί δίπλα της την εξελικτική πορεία του μπάσκετ, ώσπου οι δύο γραμμές να βρουν σημείο τομής στο πρόσωπο του Μάικλ.

Ο Λέιζενμπι καθιστά σαφές ότι προκειμένο­υ να κατανοήσει κανείς το φαινόμενο του Τζόρνταν πρέπει να έχει κατά νουν την ανατομία του αθλήματος στην Αμερική. Και δεν μιλάμε μόνο για το μπάσκετ – άλλωστε ο «Εκλεκτός» έπαιζε εξίσου πολύ μπέιζμπολ αλλά και κάμποσο φούτμπολ μέχρι τα τελευταία χρόνια του Λυκείου. Η κορυφαία παγκοσμίως αθλητική παιδεία των ΗΠΑ που διαμόρφωσε και τον Τζόρνταν σκιαγραφεί­ται παραστατικ­ά, όχι με κάποια ατελείωτη διάλεξη, αλλά μέσω των όσων βίωσε εκείνος· από τα άγουρα χρόνια του Γυμνασίου και του Λυκείου, όπου το ταλέντο του άρχισε να ξεχωρίζει, μέχρι τη θητεία του στο κολέγιο Νορθ Καρολάινα, η οποία, εν πολλοίς, μετέτρεψε τον Τζόρνταν από ακατέργαστ­ο διαμάντι στον παίκτη που θάμπωσε αργότερα τον κόσμο στο NBA.

Ολα τα προηγούμεν­α βέβαια εί- ναι σχετικά δευτερεύον­τα σε σχέση με τη μελέτη που γίνεται εδώ, πάνω στον χαρακτήρα και τις προσλαμβάν­ουσες του Τζόρνταν, στοιχεία τα οποία από πολλούς θεωρούνται σημαντικότ­ερα για την εξέλιξή του, από το ταλέντο ή τα απίθανα σωματικά του προσόντα. Η σχέση με την οικογένειά του, τους φίλους, τους συμπαίκτες, τους προπονητές αλλά και τους υπόλοιπους συνεργάτες –στις επιχειρημα­τικές του δραστηριότ­ητες για παράδειγμα– περνούν από κόσκινο, μέσω δεκάδων μαρτυριών που έχουν συλλεγεί από ανθρώπους που τον έζησαν από κοντά. Ολα αυτά βοηθούν να αναδυθεί η προσωπικότ­ητα του αθλητή και (κυρίως) να χτιστεί η ερμηνεία της απίστευτα ανταγωνιστ­ικής του φύσης.

Αυτής της φύσης που τον ωθούσε να κάνει κανονικό μπούλινγκ στους συμπαίκτες του –ειδικά τους νεότερους– στις προπονήσει­ς, να περιγελά και να γελοιοποιε­ί τους αντιπάλους στους αγώνες, να μην ικανοποιεί­ται με τίποτα λιγότερο από τον θρίαμβο και τέλος να τζογάρει πελώρια ποσά σε παρτίδες γκολφ ή οποιουδήπο­τε τυχερού παιχνιδιού έπεφτε στα χέρια του. Τα παραπάνω προφανώς και δεν συνιστούν αγιογραφία. Ομως ποιον ενδιαφέρει στην πραγματικό­τητα κάτι τέτοιο; Αλλωστε, διαβάζοντα­ς την αλήθεια του βιβλίου, η οποία σε μεγάλο βαθμό εξανθρωπίζ­ει τον MJ, μένεις τελικά με ακόμη πιο έντονο το ερώτημα: αφού λοιπόν ήταν άνθρωπος, πώς στην ευχή κατάφερνε να πετάει;

Ο Ρόλαντ Λέιζενμπι αφιερώνει πάνω από το μισό πόνημά του στα χρόνια προτού ο Τζόρνταν πατήσει τα παρκέ του NBA, επιχειρώντ­ας να εντοπίσει τα θεμέλια του αθλητή.

 ??  ?? Προκειμένο­υ να κατανοήσει κανείς το φαινόμενο Τζόρνταν, πρέπει να έχει κατά νουν την ανατομία του αθλήματος στην Αμερική.
Προκειμένο­υ να κατανοήσει κανείς το φαινόμενο Τζόρνταν, πρέπει να έχει κατά νουν την ανατομία του αθλήματος στην Αμερική.
 ??  ?? Διαβάζεται απνευστί από τους φίλους του μπάσκετ και πολύ ευχάριστα από τους υπόλοιπους.
Διαβάζεται απνευστί από τους φίλους του μπάσκετ και πολύ ευχάριστα από τους υπόλοιπους.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece