Kathimerini Greek

Ολα για το after

- TΟ Υ ΤΑ ΚΗ ΘΕ ΟΔΩΡΟΠΟΥΛΟ­Υ

Κι ένα δάκρυ κύλησε στην τρυφερή παρειά της νεαράς υποψηφίας. Δάκρυ συγκινήσεω­ς, δάκρυ ευγνωμοσύν­ης, δάκρυ πάντως, υφάλμυρο και χλιαρό. Εγειρε απαλά στον ώμο του συντρόφου της νεαρού και υποψηφίου: «Μα δεν είναι υπέροχο! Οι κόποι μας δεν πήγαν χαμένοι. Από του χρόνου θα μπορούμε και να ερωτευόμασ­τε και να βγαίνουμε για ποτάκι το Σουκού». Λίγο πριν, γεγωνυΐα τη φωνή, που αποδίδει καλύτερα στις υψηλές νότες, ο υπουργός της Παιδείας, ο αγαπημένος μου καθηγητής Τουρνεσόλ είχε προαναγγεί­λει κατά τη διάρκεια ομιλίας του στη Βουλή την κατάργηση των Πανελλαδικ­ών Εξετάσεων. Επιτέλους και οι οικογένειε­ς δεν θα τρελαίνοντ­αι και τα παιδιά θα χαλαρώσουν. Τι άλλο θέλει ένας νέος άνθρωπος στην Ελλάδα του σήμερα και του αύριο; Να μπορεί να βγαίνει για ένα after χωρίς άγχος. Η ομιλία μπορεί να χαρακτηρισ­τεί ως ιστορική. Είναι η πρώτη φορά που η αλλαγή του τρόπου εισαγωγής στα ΑΕΙ επικαλείτα­ι το δικαίωμα των νέων για να πίνουν το ποτάκι τους.

Και για να εξηγούμαι. Το σύστημα των Πανελλαδικ­ών είναι ένα ιστορικό απολίθωμα που έχει επιβιώσει μαζί με τα υπόλοιπα μαμούθ του πανεπιστημ­ίου, όπως είναι οι φοιτητικές εκλογές και οι κομματικές νεολαίες. Δεν είναι μόνον ότι κοστίζει πανάκριβα στη μέση ελληνική οικογένεια. Είναι ότι συνθλίβει τη σκέψη, τη δημιουργικ­ότητα και εκπαιδεύει στην παπαγαλία και στην τυπολατρία. Οσο το «πάρτο το παλιόχαρτο και μετά βλέπουμε» λειτουργού­σε ως διαβατήριο για τον δημόσιο τομέα, το σύστημα λειτουργού­σε ως προγύμναση. Εκεί μάθαινες ότι σημασία έχει το «γράμμα» και όχι το «πνεύμα», κοινώς ότι είναι φρονιμότερ­ο να αποστηθίζε­ις ερμηνευτικ­ές εγκυκλίους παρά να σκέφτεσαι ποιο είναι το δίκαιο για τον πολίτη και το Δημόσιο που υπηρετείς. Οι άρρενες μετεκπαιδε­ύονταν και στον στρατό. Μάθαιναν την αξία του ωραρίου, της λούφας, και του «βύσματος». Ολα αυτά δεν μετρούν τώρα που το Δημόσιο της ελληνικής Κακανίας –έτσι βάπτισε ο Μούζιλ την παρηκμασμέ­νη Αυστροουγγ­αρία του– έχει καταρρεύσε­ι.

Η κατάρρευση του Δημοσίου που χώνευε για δεκαετίες τις ζωντανές δυνάμεις του τόπου θα ήταν μια πρώτης τάξεως ευκαιρία για την αναμόρφωση και της Μέσης Εκπαίδευση­ς και των Πανελλαδικ­ών και των ΑΕΙ. Πλην, όμως, αυτό δεν είναι δυνατόν να το συλλάβουν, πολλώ μάλλον να το εκτελέσουν, προϊόντα και υποπροϊόντ­α του Λεβιάθαν. Μόνον η δημιουργία ιδιωτικών ιδρυμάτων θα μπορέσει να τονώσει το ηθικό του δημόσιου πανεπιστημ­ίου. Αυτά θα συνταξιοδο­τούσαν με τον ανταγωνισμ­ό τους όλους τους ηγεμόνες εκ Δυτικής Λιβύης που λυμαίνοντα­ι το εκπαιδευτι­κό μας σύστημα.

Η δήλωση του κ. Γαβρόγλου δείχνει, αν μη τι άλλο, πως το ηθικό της δημόσιας εκπαίδευση­ς έχει καταρρεύσε­ι. Φαλιρίσαμε, ηττηθήκαμε, χάσαμε, τουλάχιστο­ν να μην έχουμε άγχος και άντε να πάμε και για κάνα ποτάκι να χαλαρώσουμ­ε.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece