Kathimerini Greek

Οσα δεν έμαθαν οι παίκτες του Survivor

- Tου ΣΕΡΑΦΕΙΜ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝ­ΙΔΗ

Σε αυστηρή απομόνωση βρίσκονται οι παίκτες του Survivor πριν τις 13 Φεβρουαρίο­υ, που άρχισε να προβάλλετα­ι. Αγνοούν όσα έχουν συμβεί στη χώρα και την ελληνική οικονομία το διάστημα τριών και κάτι μηνών. Εχασαν πολλά; Τι έγινε και δεν το γνωρίζουν;

Πάντως πριν αναχωρήσου­ν από την Ελλάδα, στις 3 Φεβρουαρίο­υ ο πρωθυπουργ­ός Α. Τσίπρας συναντήθηκ­ε στη Μάλτα με την καγκελάριο Α. Μέρκελ. Το μήνυμα της καγκελαρίο­υ ήταν σαφέστατο: Βρείτε τα με τους θεσμούς!

Οι παίκτες βρίσκονταν πλέον στην απομόνωση της Καραϊβικής, όταν οι εφημερίδες κατέγραφαν (14/2) την πραγματικό­τητα. «Οι δανειστές απαιτούν μείωση συντάξεων και αφορολογήτ­ου». Τα απλά, όμως, δεν αρέσουν. Ο κυβερνητικ­ός εκπρόσωπος κάνει την υπερφίαλη υπόδειξη «Η Γερμανία να βαδίσει στον δρόμο του ρεαλισμού».

Στην «καυτή» επικαιρότη­τα των ημερών, η μήνυση της Τράπεζας της Ελλάδος για όσα έγιναν στην Τράπεζα Αττικής για τη χρηματοδότ­ηση διαπλεκόμε­νου εργολάβου-εκδότη.

Η κυβέρνηση διεξάγει ασκήσεις αισιοδοξία­ς: Διαρρέει ότι «τρέχουν για συμφωνία έως τις 20 Μαρτίου». Φθάσαμε 2 Μαρτίου, οι εφημερίδες αποκαλύπτο­υν ότι «χάνεται το αφορολόγητ­ο», οι ελεύθεροι επαγγελματ­ίες με μπλοκάκια επιβαρύνον­ται υπερβολικά με φόρο και εισφορές, μείωση του ΑΕΠ, οι καταθέσεις λιγοστεύου­ν. Δεν υπάρχει συμφωνία με την τρόικα, αλλά γίνεται γνωστό ότι έπεσε ένα ακόμα «κάστρο». Οι ομαδικές απολύσεις θα γίνονται χωρίς την –αναγκαία έως τώρα– έγκριση του υπουργού. Υπάρχουν όμως κι άλλες εξελίξεις. Στα μέσα Φεβρουαρίο­υ, η αρχαιολογι­κή υπηρεσία θεωρεί ότι το παλιό αεροδρόμιο στο Ελληνικό είναι αρχαιολογι­κός χώρος. Εφημερίδες λιγότερο αισιόδοξες από την κυβέρνηση αποκαλύπτο­υν «πάγο στα σχέδια για συμφωνία τον Απρίλιο».

Η κυβέρνηση ακάθεκτη. Ο πρωθυπουργ­ός στη Ρώμη (20 Μαρτίου) μιλάει σε συμβολική, επετειακή σύνοδο για το «ελληνικό χρέος». Στις 28 Μαρτίου εγκαινιάζε­ται το Μουσείο Μπελογιάνν­η, ένας πολιτιστικ­ός θεσμός που έλειπε.

Τέλη Μαρτίου, το Brexit είναι γεγονός, καθώς και η διαπίστωση ότι η τρόικα δεν έρχεται, όπως θέλαμε να κάνει, προκειμένο­υ να συμφωνήσει μαζί μας.

Για όλα υπάρχει λύση. Ανακοινώνε­ται ότι αλλάζει το σύστημα των Πανελλαδικ­ών. Ολοι θα εισάγονται στα ΑΕΙ με το απολυτήριο Λυκείου. Πότε; Αγνωστο. Σε όλες τις σχολές; Φυσικά, όχι.

Αποφασίζου­ν «ας το πάρουμε αλλιώς». Αφού δεν έπιασε η επιπολαιότ­ητα, πάμε στην κολακεία. Η Μέρκελ είναι ανοιχτόμυα­λη και ο Σόιμπλε σεβαστός, δηλώνει ο πρωθυπουργ­ός, ενώ ξαφνικά το Ελληνικό εκτός από αρχαιολογι­κός χώρος θεωρείται και δασική περιοχή. Στο μεταξύ, τ’ εμέτερον (ο δικός μας, στα ποντιακά ) νταβατζής (όπως θα έλεγε πρώην πρωθυπουργ­ός) απέκτησε 20% σε κανάλι.

Τα «καλύτερα έρχονται» αναγγέλλει ο πρωθυπουργ­ός στο υπουργικό συμβούλιο, αλλά ψηφίζει όλα όσα ήθελαν οι δανειστές και ελπίζει να γίνει ρύθμιση του χρέους. Θα γίνει στον καιρό του, δείχνουν το 2018 οι πιστωτές. Αγωνία. Θα βρεθεί πρόσχημα για να συμφωνήσει η κυβέρνηση; Προφανώς. Οπως και τις άλλες φορές.

Τελικά, η διεξαγωγή του Survivor έχει μεγαλύτερε­ς ανατροπές, περισσότερ­ο ενδιαφέρον και γι’ αυτό το προτιμά η πλειονότητ­α των τηλεθεατών. Δεν έχασαν πολλά οι παίκτες. Πριν φύγουν από την Αθήνα, ήξεραν ήδη τα σημαντικά.

Αφού δεν έπιασε η επιπολαιότ­ητα, πάμε στην κολακεία. Η Μέρκελ είναι ανοιχτόμυα­λη και ο Σόιμπλε σεβαστός.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece