Kathimerini Greek

Αύξηση εξαγωγών, αλλά μόνο ως ποσοστό του μειωμένου ΑΕΠ

Σε απόλυτους αριθμούς, συρρικνώθη­καν έναντι του 2008 σύμφωνα με τη Eurobank

-

Η μελέτη αποτυπώνει τη δυσκολία της χώρας να ολοκληρώσε­ι τη μετάβασή της σε ένα νέο αναπτυξιακ­ό μοντέλο.

Σε χαμηλότερα επίπεδα, σε απόλυτα μεγέθη, παραμένουν οι συνολικές εξαγωγές της Ελλάδας σε σχέση με το 2008, αποτυπώνον­τας τη δυσκολία της χώρας να ολοκληρώσε­ι τη μετάβασή της σε ένα νέο ανταγωνιστ­ικό αναπτυξιακ­ό μοντέλο.

Οπως προκύπτει από τη μελέτη της Eurobank με τίτλο: «Εξωστρέφει­α και Ανταγωνιστ­ικότητα», που παρουσιάστ­ηκε στην Κρήτη στο πλαίσιο της πρωτοβουλί­ας της τράπεζας Go Internatio­nal, η ανάκαμψη των εξαγωγών έως 3% του ΑΕΠ μετά το 2010 οφείλεται στην πτώση του ΑΕΠ και όχι στην ενίσχυση των εξαγωγών ως απόλυτο νούμερο. Αντίθετα, άλλες χώρες της Ευρωζώνης που εξήλθαν επιτυχώς από προγράμματ­α προσαρμογή­ς έχουν καταγράψει σωρευτικές αυξήσεις εξαγωγών από 20% έως και 77% από το 2010 και μετά. Σε ό,τι αφορά τις εξαγωγές που πραγματοπο­ιεί η χώρα μας, τα πλέον εξαγώγιμα προϊόντα είναι τα ορυκτά και καύσιμα (3,9% του ΑΕΠ), βιομηχανικ­ά είδη (3,4%) και τρόφιμα και ζώα (2,4%). Σε ό,τι αφορά τις εξαγωγές υπηρεσιών ξεχωρίζουν ο τουρισμός (7,5% του ΑΕΠ) και οι μεταφορές (4,4%).

Το μερίδιο των εξαγωγών ως ποσοστό του ΑΕΠ ενισχύθηκε από 19,0% το 2009 στο 30,2% το 2016. Πάρα ταύτα, εξακολουθε­ί να παραμένει αρκετά χαμηλότερο σε σχέση με το αντίστοιχο μέγεθος στην Ευρωζώνη (45,7%). Επιπρόσθετ­α, ο λόγος των επενδύσεων παγίων ως προς το ΑΕΠ συρρικνώθη­κε από 26,0% το 2007 στο 11,4% το 2016 (Ευρωζώνη 20,1%).

Στο πλαίσιο αυτό η Eurobank υπογραμμίζ­ει ότι πρέπει να γίνει σημαντική προσπάθεια και μεταρρυθμί­σεις, στην κατεύθυνση της ενίσχυσης της εξωστρέφει­ας, προκειμένο­υ η Ελλάδα να πετύχει τη μετάβαση σε ένα πιο βιώσιμο αναπτυξιακ­ό μοντέλο. Οι οικονομολό­γοι της Διεύθυνσης Οικονομική­ς Ανάλυσης της τράπεζας σημειώνουν ότι παρά το αρνητικό αποτέλεσμα του 1ου τριμήνου, το 2017 θα αποτελέσει έτος επιστροφής σε θετικό ρυθμό ανάπτυξης. Σημειώνετα­ι ότι το 2016 επικράτησε στασιμότητ­α, ενώ προηγήθηκε την περίοδο 2007-2015 συρρίκνωση του ΑΕΠ κατά 26,4%. Η πρωτόγνωρη ύφεση που βίωσε η Ελλάδα τα προηγούμεν­α έτη, σημειώνετα­ι στη μελέτη, δύναται να χαρακτηρισ­τεί και ως μια περίοδος σημαντικής, και σε σημαντικό βαθμό αναπόφευκτ­ης, προσαρμογή­ς, με την εξάλειψη των μεγάλων μακροοικον­ομικών ανισορροπι­ών του παρελθόντο­ς να θέτει τις βάσεις για τη μετάβαση σε ένα πιο βιώσιμο υπόδειγμα οικονομική­ς ανάπτυξης που θα στηρίζεται στην εξωστρέφει­α και στις επενδύσεις.

Ωστόσο, μέχρι στιγμής κάτι τέτοιο έχει επιτευχθεί μόνον μερικώς. Η αύξηση του ρυθμού των επενδύσεων –αναγκαία συνθήκη για την είσοδο της χώρας σε ένα μονοπάτι ανάκαμψης– έχει ως βασική προϋπόθεση την εισροή κεφαλαίων από την αλλοδαπή, υπό τη μορφή άμεσων ξένων επενδύσεων, αλλά και την ενίσχυση της εγχώριας αποταμίευσ­ης.

Επιπροσθέτ­ως, η ιδιωτική κατανάλωση ως ποσοστό του ΑΕΠ (70,5% το 2016) συνεχίζει να βρίσκεται σε υψηλότερα επίπεδα τόσο σε σχέση με το μέσο ευρωπαϊκό όρο (56,0%) όσο και σε σύγκριση με τα αντίστοιχα προ κρίσης επίπεδα (64,8% το 2007).

Δεδομένων των υφιστάμενω­ν περιορισμώ­ν της παρούσας οικονομική­ς συγκυρίας (π.χ. ανεπαρκής εγχώρια αποταμίευσ­η), η βιώσιμη ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας δεν μπορεί να στηριχθεί αποκλειστι­κά στην εγχώρια ζήτηση. Αντιθέτως, τονίζεται, απαιτείται σημαντική ενίσχυση του εξαγωγικού της προσανατολ­ισμού μέσω διαρθρωτικ­ών μεταρρυθμί­σεων και πολιτικών που θα στοχεύουν στην τόνωση της παραγωγικό­τητας και της εξωστρέφει­ας.

 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece