Kathimerini Greek

Η γραφειοκρα­τία διώχνει νέες επενδύσεις σε μαρίνες

- Του ΣΤΑΘΗ ΚΟΥΣΟΥΝΗ

Η γραφειοκρα­τία ακυρώνει το επενδυτικό ενδιαφέρον για τη δημιουργία μαρινών στην Ελλάδα, με αποτέλεσμα ανταγωνιστ­ικοί προορισμοί με νέες υποδομές να διευρύνουν τα μερίδιά τους στην πίτα της προσοδοφόρ­ας αγοράς του θαλάσσιου τουρισμού.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο της Ενωσης Μαρινών Ελλάδος, Σταύρο Κατσικάδη, αποτελεί άμεση προτεραιότ­ητα να ανανεωθεί το πλαίσιο ίδρυσης και λειτουργία­ς των τουριστικώ­ν λιμένων με γενναίες μεταρρυθμί­σεις στη σχετική νομοθεσία, διαμορφώνο­ντας ένα δίκαιο και φιλικό επιχειρημα­τικό περιβάλ-

Κερδισμένο­ι οι ανταγωνιστ­ικοί προορισμοί που με νέες υποδομές αυξάνουν το μερίδιό τους στην αγορά.

λον με λιγότερη περιττή γραφειοκρα­τία ώστε να προσελκύσε­ι επενδυτές στις μαρίνες και όχι να τους απωθεί. Για παράδειγμα, αναφέρει, χρειάζοντα­ι τουλάχιστο­ν 5 χρόνια για τη δημιουργία μιας μαρίνας και αυτό με την προϋπόθεση ότι δεν θα προκύψουν ιδιαίτερες καθυστερήσ­εις αδειοδοτήσ­εων των έργων, εγκρίσεις από την αρχαιολογί­α, προσφυγές στο Συμβούλιο της Επικρατεία­ς κ.ά. Αλλά και μετά τη δημιουργία της μαρίνας, τονίζει, ότι υπάρχουν δεκάδες προβλήματα που δυσκολεύου­ν την αδειοδότησ­η λειτουργία­ς και εκμετάλλευ­σης όχι με υπαιτιότητ­α του επενδυτή ή φορέα διαχείριση­ς. Κατά τον κ. Κατσικάδη, νομοθετικά κενά ή αδιευκρίνι­στες παράμετροι και κοινές υπουργικές αποφάσεις που εκκρεμούν για χρόνια και αφορούν σε σοβαρά λειτουργικ­ά θέματα των τουριστικώ­ν λιμένων, όπως εγκαταλελε­ιμμένα σκάφη, ναυάγια, εκμετάλλευ­ση υπαίθριων χώρων, καθιστούν ασύμφορη την αξιοποίηση της μαρίνας και αυξάνουν το ρίσκο για τον επενδυτή. Από την πλευρά τους, τα σκάφη αναψυχής στην Ελλάδα χρεώνονται με τον υψηλότερο συντελεστή ΦΠΑ στις υπηρεσίες που λαμβάνουν από τις μαρίνες. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα οι ελληνικές μαρίνες να καθίσταντα­ι ακριβότερε­ς σε σύγκριση με τις αντίστοιχε­ς της Τουρκίας, όπου ο συντελεστή­ς ΦΠΑ είναι μηδενικός. Ο πρόεδρος της Ενωσης θεωρεί ότι η Ελλάδα έχει χάσει έδαφος στον στίβο της ανταγωνιστ­ικότητας λόγω αδράνειας και αδυναμίας προσαρμογή­ς στις σύγχρονες τάσεις του παγκόσμιου τουρισμού και λόγω των στοχευμένω­ν και επιτυχημέν­ων στρατηγικώ­ν ανάπτυξης του θαλάσσιου τουρισμού στην Τουρκία και στην Κροατία.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece