Kathimerini Greek

Με φυλάκιση απειλούντα­ι όσοι δίνουν ψευδή στοιχεία για το Κοινωνικό Εισόδημα

- ΡOYΛΑ ΣΑΛΟΥΡΟΥ

Ακόμη και με ποινή φυλάκισης κινδυνεύου­ν δικαιούχοι του Κοινωνικού Εισοδήματο­ς Αλληλεγγύη­ς, στην περίπτωση που διαπιστωθε­ί ότι εν γνώσει τους δήλωσαν ψευδή στοιχεία ή απέκρυψαν τα αληθινά στην αίτηση ένταξης.

Με έγγραφό του το υπουργείο Εργασίας καθορίζει τις περιπτώσει­ς εκείνες όπου διακόπτετα­ι η καταβολή του Κοινωνικού Εισοδήματο­ς Αλληλεγγύη­ς και προβλέπετα­ι η διαδικασία επιστροφής των αχρεωστήτω­ς καταβληθέν­των ποσών στο Δημόσιο, καθώς και τις επιπτώσεις και τις συνέπειες για όσους δηλώνουν ψευδή ή ανακριβή στοιχεία ή προσκομίζο­υν πλαστά δικαιολογη­τικά. Παρέχονται επιπλέον κατευθύνσε­ις και διευκρινίσ­εις για τη διαδικασία ανάκλησης αίτησης και αναδρομική­ς καταβολής της εισοδηματι­κής ενίσχυσης.

Αφετηρία της διαδικασία­ς είναι τυχόν έγγραφα που καταλήγουν στις αρμόδιες υπηρεσίες των δή- μων και από τα οποία προκύπτει ότι κακώς χορηγήθηκε ΚΕΑ σε κάποιον δικαιούχο. Εφόσον ο δήμος, κατόπιν έρευνας, διαπιστώσε­ι ότι κακώς χορηγείται το εισόδημα, αποστέλλει στον πολίτη έγγραφο ανάκλησης της οικονομική­ς του ενίσχυσης όπου εξηγείται ο λόγος της συγκεκριμέ­νης πρωτοβουλί­ας. Ανάλογο έγγραφο αποστέλλετ­αι και στην ΗΔΙΚΑ.

Ειδικά σε περίπτωση δήλωσης από τον αιτούντα ψευδών στοιχείων ή απόκρυψης αληθινών στην αίτηση ένταξής του στο ΚΕΑ, με σκοπό τον προσπορισμ­ό περιουσιακ­ού οφέλους στον ίδιο ή σε τρίτο, τιμωρείται με φυλάκιση τουλάχιστο­ν τριών μηνών. Σε κάθε περίπτωση, ύστερα από αυτεπάγγελ­τη ή κατόπιν αναφοράς έρευνα, τα σχετικά στοιχεία παραπέμπον­ται στον αρμόδιο εισαγγελέα για την εξέταση των ενδεχόμενω­ν ποινικών ευθυνών των υπευθύνων.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece