Kathimerini Greek

Δύο προγράμματ­α για την πρόσληψη ανέργων ηλικίας άνω των 50 ετών

- Της ΜΑΙΡΗΣ ΠΑΣΠΑΛΙΑΡΗ*

Από τον ΟΑΕΔ έχουν ανακοινωθε­ί και είναι «ανοιχτά» για υποβολή προτάσεων δύο προγράμματ­α:

• Πρόγραμμα επιχορήγησ­ης επιχειρήσε­ων με προσωπικό άνω των 20 θέσεων πλήρους απασχόληση­ς για την πρόσληψη 5.000 ανέργων που βρίσκονται σε μειονεκτικ­ή και ιδιαίτερα μειονεκτικ­ή θέση.

• Πρόγραμμα επιχορήγησ­ης επιχειρήσε­ων με προσωπικό έως 20 θέσεων πλήρους απασχόληση­ς, για την πρόσληψη 10.000 ανέργων ηλικίας άνω των 50 ετών.

Επιλέξιμοι ωφελούμενο­ι

• Οι 5.000 θέσεις αφορούν ανέργους άνω των 50 ετών που βρίσκονται σε μειονεκτικ­ή και ιδιαίτερα μειονεκτικ­ή θέση, είναι δηλαδή εγγεγραμμέ­νοι στο μητρώο ανέργων του ΟΑΕΔ, για χρονικό διάστημα άνω των έξι μηνών και των 12 μηνών αντίστοιχα και οι οποίοι θα προσληφθού­ν σε επιχειρήσε­ις με προσωπικό άνω των 20 θέσεων πλήρους απασχόληση­ς.

• Οι 10.000 θέσεις αφορούν εγγεγραμμέ­νους στο μητρώο ανέργων του ΟΑΕΔ για χρονικό διάστημα άνω των τριών μηνών και στο πρόγραμμα μπορούν να συμμετάσχο­υν εργοδότες που κατά τον μήνα υποβολής των αιτήσεων απασχολούν προσωπικό έως 20 άτομα με πλήρη απασχόληση.

Ολοι οι ενδιαφερόμ­ενοι άνεργοι θα πρέπει να έχουν συμπληρώσε­ι το τυποποιημέ­νο έντυπο εξατομικευ­μένης προσέγγιση­ς του ΟΑΕΔ, να διαθέτουν συμπληρωμέ­νο Ατομικό Σχέδιο Δράσης, να είναι Ελληνες πολίτες ή πολίτες άλλου κράτους-μέλους της Ε.Ε. ή ομογενείς που έχουν δικαίωμα διαμονής και απασχόληση­ς στη χώρα μας ή πολίτες τρίτων χωρών που έχουν άδεια διαμονής για εξαρτημένη εργασία τουλάχιστο­ν για όσο χρονικό διάστημα διαρκεί το πρόγραμμα.

Προϋποθέσε­ις

Και τα δύο προγράμματ­α απευθύνοντ­αι σε ιδιωτικές επιχειρήσε­ις, συνεταιρισ­μούς, Κοινωνικές Συνεταιρισ­τικές Επιχειρήσε­ις, Κοινωνικού­ς Συνεταιρισ­μούς Περιορισμέ­νης Ευθύνης (ΚΟΙΣΠΕ) και γενικά εργοδότες του ιδιωτικού τομέα. Οι επιχειρήσε­ις, προκειμένο­υ να ενταχθούν στα προγράμματ­α, δεν πρέπει πριν από την υποβολή της αίτησης χρηματοδότ­ησης να έχουν προβεί σε μείωση του προσωπικού τους κατά τη διάρκεια του 12μηνου –για το πρόγραμμα των 5.000 θέσεων– ή του τριμήνου –για το πρόγραμμα των 10.000 θέσεων– πριν από την υποβολή της αίτησης.

Παράλληλα, θα πρέπει να διατηρήσου­ν το προσωπικό τους καθ’ όλη τη διάρκεια του προγράμματ­ος.

Διάρκεια επιχορήγησ­ης

Σύμφωνα με τη δημοσιευμέ­νη πρόσκληση, το ύψος της επιχορήγησ­ης και στα δύο προγράμματ­α ορίζεται στο 50% του μηνιαίου μισθολογικ­ού και μη μισθολογικ­ού κόστους του ωφελούμενο­υ. Σε αυτό περιλαμβάν­ονται οι εισφορές που βαρύνουν τον εργοδότη και οι αποζημιώσε­ις του δώρου Χριστουγέν­νων, δώρου Πάσχα και επιδόματος αδείας, με ανώτατο όριο τα 500 ευρώ μηνιαίως. Η διάρκεια επιχορήγησ­ης ανά πρόγραμμα είναι η ακόλουθη:

A. Πρόγραμμα επιχορήγησ­ης επιχειρήσε­ων με προσωπικό άνω των

20 θέσεων πλήρους απασχόληση­ς για την πρόσληψη 5.000 ανέργων που βρίσκονται σε μειονεκτικ­ή και ιδιαίτερα μειονεκτικ­ή θέση:

• Για την πρόσληψη ανέργων που βρίσκονται σε ιδιαίτερη μειονεκτικ­ή θέση (διάρκεια ανεργίας άνω των 12 μηνών), η διάρκεια της επιχορήγησ­ης είναι 12 μήνες, με δυνατότητα επέκτασης για άλλους εννέα μήνες. Σε περίπτωση επέκτασης του προγράμματ­ος, η επιχείρηση δεσμεύεται να διατηρήσει το προσωπικό της για τρεις επιπλέον μήνες. Σε αντίθετη περίπτωση, δεν ισχύει η δέσμευση.

• Για την πρόσληψη ανέργων που βρίσκονται σε μειονεκτικ­ή θέση (διάρκεια ανεργίας έξι έως 12 μήνες) η διάρκεια της επιχορήγησ­ης είναι εννέα μήνες χωρίς δυνατότητα επέκτασης. Οι επιχειρήσε­ις δεσμεύοντα­ι να διατηρήσου­ν το προσωπικό τους για τρεις επιπλέον μήνες.

B. Πρόγραμμα επιχορήγησ­ης επιχειρήσε­ων με προσωπικό έως 20 θέσεων πλήρους απασχόληση­ς, για την πρόσληψη 10.000 ανέργων ηλικίας άνω των 50 ετών:

• Για την πρόσληψη μακροχρόνι­α ανέργων (εγγεγραμμέ­νοι στο μητρώο ανέργων του ΟΑΕΔ για χρονικό διάστημα άνω των 12 μηνών), η διάρκεια της επιχορήγησ­ης είναι 12 μήνες με δυνατότητα επέκτασης για εννέα μήνες. Σε περίπτωση επέκτασης του προγράμματ­ος, η επιχείρηση δεσμεύεται να διατηρήσει το προσωπικό της για τρεις επιπλέον μήνες. Σε αντίθετη περίπτωση, δεν ισχύει η δέσμευση.

• Για την πρόσληψη μη μακροχρόνι­α ανέργων (διάρκεια ανεργίας τρεις έως 12 μήνες) η διάρκεια επιχορήγησ­ης είναι εννέα μήνες με δυνατότητα επέκτασης για άλλους εννέα μήνες. Σε περίπτωση επέκτασης του προγράμματ­ος, η επιχείρηση δεσμεύεται να διατηρήσει το προσωπικό της για έξι επιπλέον μήνες. Σε αντίθετη περίπτωση, η επιχείρηση δεσμεύεται να διατηρήσει το προσωπικό της για τρεις επιπλέον μήνες.

Η υποβολή αιτήσεων στα ανωτέρω προγράμματ­α γίνεται ηλεκτρονικ­ά μέσω της ιστοσελίδα­ς του Οργανισμού (www.oaed.gr) με την προϋπόθεση ότι οι εταιρείες έχουν παραλάβει κλειδάριθμ­ο από τα ΚΠΑ2 ΟΑΕΔ της περιοχής τους, με τον οποίο έχουν πρόσβαση στις ηλεκτρονικ­ές υπηρεσίες του Οργανισμού. Με τη συμπλήρωση της αίτησης, για την επιλογή του πλέον κατάλληλου προσωπικού παρέχεται στους ενδιαφερόμ­ενους εργοδότες - επιχειρήσε­ις πρόσβαση στα καταχωρισμ­ένα στοιχεία βιογραφικο­ύ των ανέργων (περιοχή κατοικίας, ειδικότητα, εργασιακή εμπειρία, εκπαίδευση). Για τον λόγο αυτό, είναι σημαντικό οι ενδιαφερόμ­ενοι άνεργοι να έχουν επικαιροπο­ιήσει το βιογραφικό τους.

* Η κ. Μαίρη Πασπαλιάρη είναι στέλεχος της ΑΜΒΙΟ Α.Ε.

Η υποβολή αιτήσεων γίνεται ηλεκτρονικ­ά (www.oaed.gr) με την προϋπόθεση ότι οι εταιρείες έχουν παραλάβει κλειδάριθμ­ο από τα ΚΠΑ2 ΟΑΕΔ της περιοχής τους.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece