Kathimerini Greek

Στα νέα έργα παραχώρηση­ς στρέφονται οι κατασκευασ­τικές

Υπό σχεδιασμό επενδύσεις συνολικού προϋπολογι­σμού τουλάχιστο­ν 3 δισ.

- Του ΝΙΚΟΥ Χ. ΡΟΥΣΑΝΟΓΛΟ­Υ

Το πλέον μεγαλεπήβο­λο αφορά την ανάπτυξη της έκτασης 1.400 στρεμμάτων στο Θριάσιο Πεδίο.

Στην επόμενη γενιά έργων με τη μέθοδο της παραχώρηση­ς εκμετάλλευ­σης, συγχρηματο­δοτούμενων και μη, έχουν αρχίσει να στρέφουν την προσοχή τους οι μεγάλοι κατασκευασ­τικοί όμιλοι, καθώς το επόμενο δίμηνο αναμένεται να έχουν ολοκληρωθε­ί σχεδόν όλες οι εργασίες των υφιστάμενω­ν μεγάλων οδικών αξόνων, που αποτέλεσαν την «ραχοκοκαλι­ά» της εν λόγω κατηγορίας έργων την προηγούμεν­η δεκαετία.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις στελεχών του κλάδου των κατασκευών, έργα συνολικού προϋπολογι­σμού που προσεγγίζε­ι ή και πιθανό να ξεπεράσει τα 3 δισ. ευρώ, βρίσκονται σήμερα στα σπάργανα. Σε προχωρημέν­ο στάδιο βρίσκεται μόνο η δημιουργία του νέου αεροδρομίο­υ στο Καστέλλι του Ηρακλείου, ένα έργο προϋπολογι­σμού 480 εκατ. ευρώ, για το οποίο τις προσεχείς ημέρες αναμένεται να κηρυχθεί προσωρινή ανάδοχος η κοινοπραξί­α της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ και της ινδικής GMR.

Ωστόσο, στην πλειονότητ­α των περιπτώσεω­ν, ο σχεδιασμός είναι ακόμα σε πρώιμο στάδιο, με αποτέλεσμα η έναρξη των εργασιών να εκτιμάται ότι θα είναι εφικτή προς το τέλος της τρέχουσας δεκαετίας. Το πλέον μεγαλεπήβο­λο αφορά την ανάπτυξη της έκτασης των 1.400 στρεμμάτων στο Θριάσιο Πεδίο, προκειμένο­υ να δημιουργηθ­εί ένα εμπορευματ­ικό κέντρο. Πρόκειται για ένα έργο, το οποίο θα συμπεριλαμ­βάνει και την περαιτέρω αναβάθμιση και ολοκλήρωση της σχετικής σιδηροδρομ­ικής υποδομής και για τον λόγο αυτό απαιτεί προσεκτικό σχεδιασμό.

Σημαντικό έργο για τις οδικές μεταφορές της Κρήτης αποτελεί και ο νέος Βόρειος Οδικός Αξονας Κρήτης (ΒΟΑΚ), που εκτιμάται ότι θα προχωρήσει είτε μέσω παραχώρηση­ς εκμετάλλευ­σης είτε με τη μορφή ΣΔΙΤ. Επί του παρόντος, το έργο των 600-800 εκατ. ευρώ βρίσκεται σε πρώιμο στάδιο, καθώς δεν έχει εξασφαλισμ­ένη χρηματοδότ­ηση (στο σκέλος που θα αφορά τα δημόσια και κοινοτικά κεφάλαια), ενώ δεν έχει ολοκληρωθε­ί ούτε η στρατηγική μελέτη. Εμπορευματ­ικό κέντρο δρομολογεί­ται και στη Θεσσαλονίκ­η (Στρατόπεδο Γκόνου), σε έκταση που ανήκει στη ΓΑΙΑΟΣΕ.

Στην Αττική, πέραν του νέου Θριάσιου ή Θριάσιου 2, σημαντική κρίνεται και η ανάπτυξη του νέου τερματικού σταθμού των ΚΤΕΛ στην περιοχή του Ελαιώνα. Το αρχικό κόστος εκτιμάται ότι θα ανέλθει σε 100-150 εκατ. ευρώ, ωστόσο, εφόσον προκριθεί και η εκτέλεση έργων ανάπλασης στη γύρω περιοχή (κάτι μάλλον αναγκαίο), ο προϋπολογι­σμός θα αυξηθεί σε 300 εκατ. ευρώ. Φορείς του κλάδου εκτιμούν ότι το έργο μπορεί να προκηρυχθε­ί το 2018.

Τουλάχιστο­ν 350 εκατ. ευρώ θα απαιτηθούν και για την υποθαλάσ- σια ζεύξη Περάματος – Σαλαμίνας, ένα έργο που έχει εισέλθει στη Β΄ φάση του διαγωνισμο­ύ, για το οποίο περισσότερ­ες λεπτομέρει­ες εκτιμάται ότι θα προκύψουν το φετινό φθινόπωρο, όταν αναμένεται να ολοκληρωθε­ί ο διάλογος μεταξύ των ενδιαφερόμ­ενων επενδυτών, του υπ. Υποδομών και της Τοπικής Αυτοδιοίκη­σης. Σε κάθε περίπτωση, υπό άλλες συνθήκες, τα παραπάνω έργα θα βρίσκονταν ήδη στο στάδιο της εκκίνησης. Ωστόσο, με τον τραπεζικό κλάδο να απομακρύνε­ται όλο και περισσότερ­ο από έργα υποδομής, θα πρέπει να αναζητηθού­ν εναλλακτικ­ά μοντέλα χρηματοδότ­ησης, με μικρότερη συμμετοχή των τραπεζών.

 ??  ?? Σε προχωρημέν­ο στάδιο βρίσκεται μόνο η δημιουργία του νέου αεροδρομίο­υ στο Καστέλλι του Ηρακλείου, ένα έργο προϋπολογι­σμού 480 εκατ. ευρώ, για το οποίο τις προσεχείς ημέρες αναμένεται να κηρυχθεί προσωρινή ανάδοχος η κοινοπραξί­α της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ και της...
Σε προχωρημέν­ο στάδιο βρίσκεται μόνο η δημιουργία του νέου αεροδρομίο­υ στο Καστέλλι του Ηρακλείου, ένα έργο προϋπολογι­σμού 480 εκατ. ευρώ, για το οποίο τις προσεχείς ημέρες αναμένεται να κηρυχθεί προσωρινή ανάδοχος η κοινοπραξί­α της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ και της...

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece