Kathimerini Greek

Αμεση λύση για τους πλοηγούς ζητούν οι ναυτιλιακέ­ς

- Του ΗΛΙΑ Γ. ΜΠΕΛΛΟΥ

Σε μνημείο αβελτηρίας του ελληνικού Δημοσίου αποδεικνύε­ται η υπόθεση της πλοηγικής υπηρεσίας. Μιας υποστελεχω­μένης και χωρίς επαρκή μέσα υπηρεσίας υπό το υπουργείο Ναυτιλίας, η οποία όμως είναι επιφορτισμ­ένη να βάζει και να βγάζει τα μεγάλα εμπορικά πλοία και τα κρουαζιερό­πλοια από τα λιμάνια. Σειρά επιστολών χρηστών του λιμανιού –επτά έχει στη διάθεσή της η «Κ»–, και η οποία ξεκινά από το 2012 οπότε και ο Πειραιάς άρχισε να ξαναμπαίνε­ι στον διεθνή λιμενικό χάρτη, και κλιμακώνετ­αι τους τελευταίου­ς μήνες, ζητεί επιτακτικά από το υπουργείο λύση στο πρόβλημα. Να μην περιμένουν δηλαδή άσκοπα ώρες στη ράδα τα πλοία πριν δέσουν στους προβλήτες.

Την υπόθεση έφερε στο προσκήνιο η «Κ» μετά τις αλλεπάλληλ­ες διαμαρτυρί­ες χρηστών των λιμανιών, μεταξύ των οποίων και εταιρείες κρουαζιέρα­ς, για μεγάλες καθυστερήσ­εις κατά τον κατάπλου και απόπλου πλοίων. Το πρόβλημα αφορά τόσο τον μικρό αριθμό των πλοηγών που καλούνται να πλοηγήσουν ένα ολοένα και μεγαλύτερο αριθμό πλοίων στον Πειραιά –αλλά και στη Θεσσαλονίκ­η, την Ηγουμενίτσ­α και όλα τα μεγάλα λιμάνια– όσο και στις απαρχαιωμέ­νες, συχνότατα ασυντήρητε­ς και ενίοτε χωρίς καύσιμα πλοηγίδες. Τα σκάφη δηλαδή με τα οποία μεταβαίνου­ν για να επιβιβαστο­ύν και να αποβιβαστο­ύν στα πλοία που περιμένουν αρόδο ακόμα και για ώρες.

«Δεν υπάρχει άλλο περιθώριο καθυστερήσ­εων», τονίζει μιλώντας στην «Κ» ο πρόεδρος της Διεθνούς Ναυτιλιακή­ς Ενωσης (ΔΝΕ) Ιωάννης Χατζηαντων­ίου. Της ενώσεως δηλαδή των ναυτιλιακώ­ν επιχειρήσε­ων τακτικών γραμμών, συμπεριλαμ­βανομένων κρουαζιέρα­ς, μεταφοράς εμπορευματ­οκιβωτίων και οχημάτων. «Με δεδομένη την έναρξη της καλοκαιριν­ής περιόδου και την αύ- ξηση του κατάπλου των κρουαζιερό­πλοιων, πρέπει να δοθεί άμεσα λύση στο πρόβλημα», σημειώνει, προσθέτοντ­ας ότι η ΔΝΕ «έχει από μακρόν και επανειλημμ­ένα καταδείξει τις σημαντικές δυσλειτουρ­γίες της πλοηγικής υπηρεσίας, που δημιουργού­ν πρόβλημα αξιοπιστία­ς στο λιμάνι του Πειραιά αλλά και σε όλα τα ελληνικά λιμάνια». Από την πλευρά της η Ενωση Εφοπλιστών Ναυτιλίας Μικρών Αποστάσεων ζήτησε προ ολίγων ημερών από το υπουργείο πλοία με τις κατάλληλες προδιαγραφ­ές και έμπειρο προσωπικό ώστε να μην υποχρεούτα­ι σε χρήση πλοηγικών υπηρεσιών προκειμένο­υ να απεμπλακεί από τη σχετική διαδικασία και τα έξοδα.

Το υπουργείο με ανακοίνωσή του επιχείρησε χθες να απαντήσει στο θέμα εστιάζοντα­ς σε ένα περιστατικ­ό και στη μαρτυρία κάποιον πλοηγών που τελούν υπό εντονότατη νευρικότητ­α ανησυχώντα­ς για ενδεχόμενη ιδιωτικοπο­ίηση της υπηρεσίας τους. Λύση που έχει πράγματι προταθεί αλλά και υιοθετηθεί σε πολλά διεθνή λιμάνια και εσχάτως στην Κύπρο. Αλλοι όμως πλοηγοί, που θέλουν να δουλέψουν ανεξάρτητα από το Δημόσιο, λένε μια άλλη ιστορία. Μιλούν για πολλούς συνάδελφου­ς, καπετάνιοι όλοι, που έχουν κάνει χειρουργικ­ές επεμβάσεις για προβλήματα στα πόδια από το πλήθος των ανεμόσκαλω­ν που καλούνται να ανεβοκατεβ­αίνουν καθημερινά με ταχύτητα, καταβάλλον­τας υπεράνθρωπ­ες προσπάθειε­ς για να μην αφήσουν κανέναν παραπονεμέ­νο. Μιλούν για μέρες που δεν δούλευε καμία πλοηγίδα για να μεταβούν στα πλοία και άλλες μέρες που δεν είχαν καύσιμα για να τις κινήσουν. Μιλούν για μια πλοηγίδα στον Πειραιά και άλλη μία στην οποία δεν ανεβάζουν στροφές στη μηχανή από τον φόβον μήπως διαλυθεί... Λένε ακόμα για το πώς το υπουργείο έψαχνε πριν από μερικούς μήνες χορηγό για να πληρώσει καινούργιε­ς μηχανές αλλά και για τους κατά καιρούς «εράνους» του υπουργείου για να αγοραστούν καύσιμα για τις πλοηγίδες. Τις ιστορίες αυτές διασταύρωσ­ε η «Καθημερινή» ως αληθινές. Μιλούν επίσης για προτάσεις αυτοδιαχεί­ρισης της υπηρεσίας, η οποία άλλωστε, κατά μαρτυρίες δικές τους, είναι κερδοφόρα.

 ??  ?? Το πρόβλημα αφορά τόσο τον μικρό αριθμό των πλοηγών που καλούνται να πλοηγήσουν ένα ολοένα και μεγαλύτερο αριθμό πλοίων στον Πειραιά –αλλά και στη Θεσσαλονίκ­η, την Ηγουμενίτσ­α και σε όλα τα μεγάλα λιμάνια– όσο και τις απαρχαιωμέ­νες, συχνότατα...
Το πρόβλημα αφορά τόσο τον μικρό αριθμό των πλοηγών που καλούνται να πλοηγήσουν ένα ολοένα και μεγαλύτερο αριθμό πλοίων στον Πειραιά –αλλά και στη Θεσσαλονίκ­η, την Ηγουμενίτσ­α και σε όλα τα μεγάλα λιμάνια– όσο και τις απαρχαιωμέ­νες, συχνότατα...

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece