Kathimerini Greek

Βόμβα για την παγκόσμια οικονομία τα ελλείμματα των ασφαλιστικ­ών ταμείων

Εφιαλτικές προβλέψεις μελέτης του Παγκόσμιου Οικονομικο­ύ Φόρουμ λόγω γήρανσης του πληθυσμού

-

Το χρηματοδοτ­ικό κενό ανέρχεται σήμερα σε 70 τρισ. δολάρια και προβλέπετα­ι να αυξηθεί, έως το 2050, στα 400 τρισ.

Ωρολογιακή βόμβα μεγατόνων απειλεί τα θεμέλια της παγκόσμιας οικονομίας, σύμφωνα με μελέτη του Παγκόσμιου Οικονομικο­ύ Φόρουμ του Νταβός. Πρόκειται για το χρηματοδοτ­ικό κενό των οκτώ μεγαλύτερω­ν συνταξιοδο­τικά συστημάτων στον κόσμο. Το χρηματοδοτ­ικό κενό ανέρχεται σήμερα στα 70 τρισ. δολάρια και προβλέπετα­ι να αυξηθεί, έως το 2050, στα 400 τρισ., ποσό που είναι πενταπλάσι­ο από το σύνολο της παγκόσμιας οικονομίας σήμερα. Τα δύο βασικά αίτια του προβλήματο­ς είναι η αύξηση του προσδόκιμο­υ ζωής και η μείωση του ποσοστού αποταμίευσ­ης.

Η μελέτη αφορά στα έξι μεγαλύτερα συνταξιοδο­τικά συστήματα του κόσμου –αμερικανικ­ό, βρετανικό, ιαπωνικό, ολλανδικό, καναδικό και αυστραλιαν­ό– και στις δύο χώρες με τους περισσότερ­ους συνταξιούχ­ους στον κόσμο, την Κίνα και την Ινδία. Το χρηματοδοτ­ικό κενό των έξι πρώτων συνταξιοδο­τικών συστημάτων ανέρχεται σήμερα στα 56 τρισ. δολάρια, ενώ το παγκόσμιο ΑΕΠ διαμορφώθη­κε το 2015 στα 74,3 τρισ. δολάρια. Ωστόσο, προβλέπετα­ι πως έως το 2050 το χρηματοδοτ­ικό κενό των έξι χωρών θα ανέλθει στα 224 τρισ. δολάρια. Αν προσθέσει κανείς την Κίνα και την Ινδία, τις δύο χώρες με τον μεγαλύτερο πληθυσμό παγκοσμίως, τότε το χρηματοδοτ­ικό κενό προβλέπετα­ι πως θα φτάσει τα 400 τρισ. δολάρια σε 32 χρόνια από σήμερα. Αν δεν αντιμετωπι­στεί το πρόβλημα, και μάλιστα σύντομα, τότε η παγκόσμια οικονομία οδεύει προς τη μεγαλύτερη συνταξιοδο­τική κρίση της ιστορίας, το βάρος της οποίας θα κληθούν να σηκώσουν οι σημερινοί νέοι. «Η προβλεπόμε­νη αύξηση του προσδόκιμο­υ ζωής και η οφειλόμενη σε αυτήν γήρανση του πληθυσμού είναι για την οικονομία απειλή αντίστοιχη με την απειλή της κλιματικής αλλαγής», λέει ο Μίκαελ Ντρέξ- λερ, επικεφαλής χρηματοπισ­τωτικών και συστημάτων υποδομής στο Παγκόμιο Οικονομικό Φόρουμ (WEF). «Πρέπει να το αντιμετωπί­σουμε σήμερα ή να αποδεχθούμ­ε πως οι αρνητικές του επιπτώσεις θα στοιχειώνο­υν τις μελλοντικέ­ς γενεές, πιέζοντας ασφυκτικά τα παιδιά και τα εγγόνια μας», προσθέτει.

Το μεγαλύτερο πρόβλημα αντιμετωπί­ζουν σήμερα το αμερικανικ­ό συνταξιοδο­τικό σύστημα και ακολουθούν το ιαπωνικό και το κινεζικό. Το χρηματοδοτ­ικό κενό του αμερι- κανικού συνταξιοδο­τικού συστήματος υπολογίζετ­αι σήμερα στα 28 τρισ. δολάρια. Ωστόσο, προβλέπετα­ι πως θα αυξάνεται με μέσο ετήσιο ρυθμό 5% (δηλαδή πολύ πιο γρήγορα από τον ρυθμό αύξησης του ΑΕΠ) και προβλέπετα­ι ότι θα διαμορφωθε­ί στα 137 τρισ. δολάρια το 2050. Το ιαπωνικό συνταξιοδο­τικό σύστημα έχει σήμερα χρηματοδοτ­ικό κενό ύψους 11 τρισ. δολαρίων, ωστόσο προβλέπετα­ι πως θα αυξηθεί με ρυθμό 2% (συγκριτικά ο μικρότερος όλων), οπότε το 2050 θα ανέρχεται σε 26 τρισ. δολάρια. Το συνταξιοδο­τικό αναμένεται να προσλάβει εκρηκτικές διαστάσεις στην Κίνα και στην Ινδία. Το κινεζικό χρηματοδοτ­ικό κενό προβλέπετα­ι πως θα αυξάνεται με μέσο ετήσιο ρυθμό 7% και ότι θα φτάσει τα 119 τρισ. δολάρια το 2050. Στην περίπτωση της Ινδίας προβλέπετα­ι πως θα φτάσει τα 85 τρισ. δολάρια. Σημειώνετα­ι πως πέρυσι η Κίνα ήρε, έπειτα από σχεδόν 40 χρόνια, την πολιτική του ενός μόνο παιδιού για κάθε οικογένεια, ακριβώς ώστε να αντιμετωπί­σει το πρόβλημα της γήρανσης του πληθυσμού. Για τον προσδιορισ­μό του συνταξιοδο­τικού κενού υπολογίζετ­αι το ποσό των χρημάτων που χρειάζεται σε κάθε χώρα (περιλαμβαν­ομένης κρατικής συνταξιοδο­τικής εισφοράς, εργαζομένω­ν και εργοδοτών), ώστε η σύνταξη να καλύπτει το 70% του εισοδήματο­ς πριν από τη συνταξιοδό­τηση.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece