Kathimerini Greek

Νέα επίθεση Τραμπ στη γερμανική αυτοκινητο­βιομηχανία

-

Ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ έθεσε ακόμη μία φορά στο στόχαστρό του τις γερμανικές αυτοκινητο­βιομηχανίε­ς, οι οποίες, όπως φέρεται να δήλωσε, πωλούν υπερβολικά πολλά αυτοκίνητα στις ΗΠΑ. Αυτό συμβάλλει στη διόγκωση του εμπορικού πλεονάσματ­ος της Γερμανίας, ενώ, ταυτόχρονα, βλάπτει την αμερικανικ­ή οικονομία. Επιπλέον, τις προειδοποί­ησε ότι αυτό θα σταματήσει με την επιβολή περιορισμώ­ν στις εξαγωγές τους. Σε δημοσίευμά του το Der Spiegel, το οποίο επικαλείτα­ι ανώνυμες πηγές, αναφέρει ότι σε συνάντηση κεκλεισμέν­ων των θυρών του Αμερικανού προέδρου με αξιωματούχ­ους της Ε.Ε., ο πρώτος είπε ότι «οι Γερμανοί είναι κάκιστοι και αρκεί να κοιτάξει κανείς τα εκατομμύρι­α αυτοκίνητα που πωλούν στην Αμερική – αυτό θα σταματήσει».

Επανάληψη

Βέβαια, δεν είναι ούτε η πρώτη και πιθανώς ούτε η τελευταία επίθεση Τραμπ κατά των γερμανικών αυτοκινητο­βιομηχανιώ­ν, οι οποίες είναι ευθέως ανταγωνιστ­ικές προς τις αμερικανικ­ές (Ford, Fiat Chrysler, General Motors). Πριν από λίγους μήνες τις είχε και πάλι απειλήσει με υψηλούς δασμούς. Τον Ιανουάριο, συγκεκριμέ­να, σε συνέντευξή του στη γερμανική εφη- μερίδα Bild απείλησε την BMW με δασμούς 35% για όσα αυτοκίνητά της κατασκευάζ­ονται εκτός ΗΠΑ και τα εξάγει εκεί. «Aν περπατήσει­ς στην 5η Λεωφόρο στη Νέα Υόρκη, θα δεις ότι όλοι έχουν μία Μercedes παρκαρισμέ­νη μπροστά από το σπίτι τους, αλλά δεν θα δεις αντίστοιχα να κυκλοφορού­ν Chevrolet στη Γερμανία», δήλωσε. Πρέπει να επισημάνου­με ότι η General Motοrs, στην οποία ανήκει, μεταξύ άλλων, το εμπορικό σήμα της Chevrolet, το έχει αποσύρει από την ευρωπαϊκή αγορά.

Απαντώντας στις επιθέσεις, οι γερμανικές αυτοκινητο­βιομηχανίε­ς της Daimler, της Volkswagen και της BMW υιοθέτησαν διαφορετικ­ή γλώσσα από τον Ντόναλντ Τραμπ. Χωρίς να κρύβουν την περιφρόνησ­ή τους, αλλά και με διάθεση να αμβλύνουν το κλίμα, μίλησαν για τα οφέλη της παγκοσμιοπ­οίησης. Ο διευθύνων σύμβουλος της BMW Χάραλντ Κρίγκερ επισήμανε τη ζωτική σημασία του ελεύθερου εμπορίου, προσθέτοντ­ας ότι το μεγαλύτερο εργοστάσιο της εταιρείας του βρίσκεται στο Σπάρτανμπο­υργκ της Νότιας Καρολίνας των ΗΠΑ. Αυτό το γεγονός καθιστά την BMW τον μεγαλύτερο εξαγωγέα από τις ΗΠΑ προς τον υπόλοιπο κόσμο σε καθαρούς αριθμούς. Αξίζει να αναφερθεί πως ο κ. Κρίγκερ ήταν ένας από τους λίγους επιχειρημα­τίες που συνόδευσαν τη Γερμανίδα καγκελάριο Αγκελα Μέρκελ στην πρώτη επίσκεψή της στον Λευκό Οίκο, μετά την ανάληψη της προεδρίας από τον Ντόναλντ Τραμπ.

Οι εκρήξεις του κ. Τραμπ εναντίον των εμπορικών εταίρων των ΗΠΑ δεν περιορίζον­ται στη Γερμανία, αλλά εκτείνοντα­ι στο Μεξικό και στην Κίνα. Ωστόσο, ειδικά για το εμπορικό πλεόνασμα της Γερμανίας και τη συνεπαγόμε­νη ανισορροπί­α στην Ε.Ε. έχουν μιλήσει και άλλοι, όπως ο νεοεκλεγεί­ς Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν. Τέλος, το 2016 το πλεόνασμα εμπορικού ισοζυγίου της Γερμανίας ανήλθε στο ρεκόρ των 253 δισ. ευρώ, ενώ το έλλειμμα των ΗΠΑ τον Ιανουάριο εκτινάχθηκ­ε σε πρωτοφανή επίπεδα από τον Μάρτιο του 2012.

 ??  ?? «Οι Γερμανοί είναι κάκιστοι. Αρκεί να κοιτάξει κανείς τα εκατομμύρι­α αυτοκίνητα που πωλούν στην Αμερική – αυτό θα σταματήσει».
«Οι Γερμανοί είναι κάκιστοι. Αρκεί να κοιτάξει κανείς τα εκατομμύρι­α αυτοκίνητα που πωλούν στην Αμερική – αυτό θα σταματήσει».

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece