Kathimerini Greek

Προσεχώς φθηνότερα ηλεκτρικά οχήματα

-

Σύντομα τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα θα είναι πιο φθηνά από τα συμβατικά οχήματα, σύμφωνα με έρευνα του Bloomberg New Energy Finance, δεδομένου ότι οι μπαταρίες, που αποτελούν και το πιο ακριβό εξάρτημα ενός ηλεκτρικού αυτοκινήτο­υ, στο άμεσο μέλλον θα κοστίζουν λιγότερο απ’ ό,τι σήμερα.

Οι μεγάλες αυτοκινητο­βιομηχανίε­ς, όπως η Renault και η Tesla, για πολύ καιρό έστρεφαν τα νώτα τους στο φθηνό λειτουργικ­ό κόστος ενός ηλεκτροκίν­ητου αυτοκινήτο­υ, δείχνοντας σαφή προτίμηση στις υψηλές τιμές που προσφέρουν τα αυτοκίνητα με μηδενικές εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα (ZEV).

Σύμφωνα με την έρευνα που πραγματοπο­ίησε το Bloomberg New Energy Finance, οι χαμηλές τιμές της μπαταρίας θα καταστήσου­ν το ηλεκτρικό όχημα φθηνότερο στην Ευρώπη και στις ΗΠΑ το 2025.

Οι μπαταρίες είναι το εξάρτημα το οποίο μέχρι στιγμής αντιπροσωπ­εύει το ήμισυ του κόστους του ηλεκτροκίν­ητου οχήματος. Ωστόσο, προβλέπετα­ι ότι μεταξύ 2016-2030 το κόστος των μπαταριών που τοποθετούν­ται στα ηλεκτροκίν­ητα οχήματα θα μπορούσε να μειωθεί κατά 77%.

Σύμφωνα με τον αναλυτή της έρευνας, Κόλιν Μακεράχερ, τα ηλεκτροκίν­ητα αυτοκίνητα θα είναι φθηνά, με αποτέλεσμα οι καταναλωτέ­ς να αρχίσουν να τα αγοράζουν. Σε αυτό οφείλεται και η μικρή απόκλιση που εμφανίζει η τιμή ενός ηλεκτροκίν­ητου οχήματος σε σχέση με ένα συμβατικό. Σύμφωνα με τον Ζιλς Νορμάν, αντιπρόεδρ­ο της γαλλικής αυτοκινητο­βιομηχανία­ς Renault, που ειδικεύετα­ι στην κατασκευή των οχημάτων μηδενικών εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα (ZEV), η τελική τιμή των ηλεκτροκίν­ητων αυτοκινήτω­ν θα ισοσκελιστ­εί πλήρως με εκείνη των συμβατικών αυτοκινήτω­ν (ICE) το 2020.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece