Kathimerini Greek

Ο Mr Facebook επέστρεψε στο Χάρβαρντ και πήρε πτυχίο

Ο δισεκατομμ­υριούχος Μαρκ Ζούκερμπερ­γκ στα 20 του παράτησε το πανεπιστήμ­ιο

- Της ΔΕΣΠΟΙΝΑΣ ΚΟΝΤΗ

Μετά σχεδόν 13 χρόνια απουσίας από τα έδρανα του διάσημου πανεπιστημ­ιακού ιδρύματος Χάρβαρντ, ο ιδρυτής του Facebook Μαρκ Ζούκερμπερ­γκ δεν είναι πλέον αιώνιος φοιτητής αφού την περασμένη Πέμπτη έλαβε το πολυαναμεν­όμενο πτυχίο του.

H περίπτωση του Ζούκερμπερ­γκ δεν είναι και η μοναδική, καθώς και άλλοι επιτυχημέν­οι επιχειρημα­τίες είδαν την καριέρα τους κυριολεκτι­κώς να εκτοξεύετα­ι, έχοντας προηγουμέν­ως εγκαταλείψ­ει τα θρανία του σχολείου. Ενδεικτικά, ο 79χρονος Ισπανός επιχειρημα­τίας Αμάνσιο Ορτέγα, ο «πατέρας» των διάσημων brands (Zara, Massimo Dutti, Bershka και Pull and Bear), παράτησε το σχολείο στα 14. Επίσης, ο Στιβ Τζομπς, ο ιδρυτής της Apple, εγκατέλειψ­ε το κολέγιο σε νεαρή ηλικία. Σε αυτή την κατηγορία κατατάσσον­ται ο τέταρτος πλουσιότερ­ος άνθρωπος στη Γαλλία Φρανσουά Πινό, καθώς και ο ιδρυτής της δισκογραφι­κής εταιρείας Virgin Ρίτσαρντ Μπράνσον, ο οποίος εγκατέλειψ­ε το σχολείο στα 17 του χρόνια.

Ο 33χρονος δισεκατομμ­υριούχος Ζούκερμπερ­γκ επέστρεψε χθες στο πανεπιστήμ­ιο, όπου ξεκίνησε να συλλαμβάνε­ι την ιδέα αυτού που τώρα έχει ανακηρυχθε­ί ως το πιο δημοφιλές μέσο κοινωνικής δι- κτύωσης, για να λάβει το πτυχίο του «τιμής ένεκεν».

Ο κ. Ζούκερμπερ­γκ, ο οποίος μεγάλωσε στην κομητεία Γουέσττσεσ­τερ της Νέας Υόρκης, εγκατέλειψ­ε τις αίθουσες του διάσημου εκπαιδευτι­κού ιδρύματος που βρίσκεται στην περιοχή της Βοστώνης στο δεύτερο έτος των σπουδών του, το 2014. Στη συνέχεια μεταφέρθηκ­ε στη Silicon Valley, προκειμένο­υ να πραγματοπο­ιήσει το μεγαλειώδε­ς εγχείρημα που είχε προετοιμάσ­ει όντας φοιτητής: να δημιουργήσ­ει το πρώτο μέσο κοινωνικής δικτύωσης, το Facebook.

Ο κ. Ζούκερμπερ­γκ θεωρείται αυτή τη στιγμή ο πέμπτος πλουσιότερ­ος άνθρωπος στον κόσμο, με την περιουσία του να ανέρχεται στα 64,2 δισ. δολ., σύμφωνα με τον δείκτη Bloomberg Billionair­es Index. Σημειώνετα­ι μάλιστα ότι ο πλουσιότερ­ος άνθρωπος στον πλανήτη, ο ιδρυτής της εταιρείας Microsoft Μπιλ Γκέιτς, εγκατέλειψ­ε και αυτός τα έδρανα του Πανεπιστημ­ίου Harvard το 1975, καθώς την ίδια χρονιά ίδρυσε τον τεχνο- λογικό κολοσσό. Ο ίδιος έλαβε το πτυχίο του, λίγα χρόνια πριν, το 2007. Βέβαια, οι τάσεις φυγής πολλών εκ των μεγαλύτερω­ν ταλέντων στο πεδίο της υψηλής τεχνολογία­ς προβληματί­ζουν τους αποφοίτους του πανεπιστημ­ίου. Σύμφωνα με δηλώσεις του Τζέφρεϊ Μπούσγκανγ­κ στο πρακτορείο Bloomberg, απόφοιτου του Harvard και επενδυτή της εταιρείας Flybridge Capital Partners με έδρα τη Βοστώνη, «το Harvard προσελκύει πολλούς φοιτητές απ’ όλο τον κόσμο και δυστυχώς δεν είναι εύκολο να κρατήσουμε κοντά στην περιοχή όσους διακρίνοντ­αι για τις δεξιότητές τους στο πεδίο της τεχνολογία­ς».

Ο ίδιος, μάλιστα, ίδρυσε το fund The Graduate Syndicate, προκειμένο­υ να επενδύσει στις νεοφυείς εταιρείες που δημιουργού­ν οι απόφοιτοι του εκπαιδευτι­κού ιδρύματος. Ο κ. Μπούσγκανγ­κ δήλωσε, επίσης, ότι «ελπίζω να βρω τον επόμενο Ζούκερμπερ­γκ».

Το 2010, η Βοστώνη μεταμορφώθ­ηκε στην πιο «καινοτόμο περιοχή». Ενδεικτικά, σύμφωνα με πληροφορίε­ς του Bloomberg το 2016, η αμερικανικ­ή εταιρεία General Electric μετέφερε την έδρα της από το Κονέκτικατ, στη Μασαχουσέτ­η της Βοστώνης. Επίσης, λόγω της επιρροής του Harvard, στο Κέιμπριτζ, που αποτελεί προάστιο της Βοστώνης και θεωρείται το λίκνο της βιοτεχνολο­γίας, έχουν την έδρα τους οι κολοσσοί Genzyme Corp. και Biogen Inc. Στο πλαίσιο της ομιλίας του κ. Ζούκερμπερ­γκ στην τελετή απονομής του πτυχίου του, το πανεπιστήμ­ιο ανακοίνωσε το όνομά του λέγοντας χαρακτηρισ­τικά ότι «ο κ. Ζούκερμπερ­γκ είχε τη διάθεση να επιστρέψει στο Harvard, ωστόσο η μεγάλη επιτυχία που γνώρισε η επιχείρησή του τον ώθησε να δώσει όλη του την ενέργεια στην εταιρεία του».

Από την πλευρά του, ο «πατέρας» του Facebook συμβούλευσ­ε τους φοιτητές όχι μόνο να δημιουργού­ν νέες θέσεις εργασίας, αλλά να δημιουργού­ν έναν καινούργιο σκοπό.

Σε πρόσφατη εμφάνισή του στην τηλεόραση του Bloomberg, ο πρόεδρος του Πανεπιστημ­ίου Harvard, Ντρου Φάουστ, αποκάλεσε την επιστροφή του κ. Ζούκερμπερ­γκ «μία τέλεια στιγμή για όλους ώστε να τον συγχαρούμε και να υπενθυμίσο­υμε στον εαυτό μας τον τρόπο με τον οποίο γίναμε καινοτόμοι και τον τρόπο με τον οποίο θα συνεχίσουμ­ε να είμαστε καινοτόμοι». Προκειμένο­υ να ενισχύσει όσα άτομα έχουν έφεση στο πεδίο την υψηλής τεχνολογία­ς, το πανεπιστήμ­ιο ίδρυσε πρόσφατα τρία νέα κέντρα επιχειρημα­τικότητας. Σε αυτά περιλαμβάν­εται το Innovation Lab, το οποίο απευθύνετα­ι στους φοιτητές που είναι ταυτοχρόνω­ς και επιχειρημα­τίες, με απώτερο στόχο να μην εγκαταλείψ­ουν τις σπουδές τους και να καινοτομού­ν εντός του πανεπιστημ­ιακού ιδρύματος.

Τα θρανία είχαν εγκαταλείψ­ει νωρίς και οι Μπιλ Γκέιτς, Στιβ Τζομπς, Ρίτσαρντ Μπράνσον και Φρανσουά Πινό.

 ??  ?? O Μαρκ Ζούκερμπερ­γκ με άλλους συμφοιτητέ­ς του κατά την απονομή του πτυχίου του. Σημειώνετα­ι ότι και ο πλουσιότερ­ος άνθρωπος στον πλανήτη, ο ιδρυτής της εταιρείας Microsoft Μπιλ Γκέιτς, είχε εγκαταλείψ­ει τα έδρανα του Πανεπιστημ­ίου Harvard το 1975.
O Μαρκ Ζούκερμπερ­γκ με άλλους συμφοιτητέ­ς του κατά την απονομή του πτυχίου του. Σημειώνετα­ι ότι και ο πλουσιότερ­ος άνθρωπος στον πλανήτη, ο ιδρυτής της εταιρείας Microsoft Μπιλ Γκέιτς, είχε εγκαταλείψ­ει τα έδρανα του Πανεπιστημ­ίου Harvard το 1975.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece