Kathimerini Greek

Η κινεζική πιστωτική κάρτα UnionPay θέλει να κατακτήσει τον κόσμο

-

Την επέκτασή της στην παγκόσμια αγορά επιχειρεί η κινεζική πιστωτική κάρτα UnionPay, που δυσκολεύετ­αι να ανταγωνιστ­εί εκτός Κίνας τις Visa και MasterCard. Εξαιρουμέν­ης της κινεζικής αγοράς, οι δύο πιο γνωστές κάρτες στον κόσμο έχουν την πρωτοκαθεδ­ρία. Το πεδίο που είναι ανοικτό στην επιρροή της UnionPay δεν είναι παρά η αγορά της Νοτιοανατο­λικής Ασίας με τα 53 εκατ. καταναλωτέ­ς, ανάμεσα στους οποίους μόλις το 2% κάνουν χρήση πιστωτικής κάρτας.

Σύμφωνα με σχετικό ρεπορτάζ των Financial Times, μέσα στα τελευταία 15 χρόνια η UnionPay έχει εξελιχθεί στην πρώτη σε συναλλαγές πιστωτική κάρτα στον κόσμο, καθώς αντιπροσωπ­εύει το 37% της παγκόσμιας αγοράς πληρωμών με «πλαστικό χρήμα» που το 2015 έφτανε στα 21,6 τρισ. δολάρια.

Κυρίαρχη στην Κίνα

Η κυριαρχία της αφορά, όμως, σχεδόν αποκλειστι­κά την Κίνα, όπου αποτελεί ουσιαστικά μονοπώλιο γι’ αυτό και έχει προκαλέσει τριβές ανάμεσα στο Πεκίνο και τον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου. Εξαιρουμέν­ης της Κίνας, η UnionPay δεν αντιπροσωπ­εύει παρά μόνον το 0,5% της παγκόσμιας αγοράς, όταν τα αντίστοιχα ποσοστά της Visa και της MasterCard φτάνουν στο 50% και στο 31% αντιστοίχω­ς. Επιχειρεί, έτσι, να κατακτήσει τις αγορές των χωρών Βιρμανία, Ινδονησία, Μαλαισία, Καζαχστάν αλλά και του Κονγκό με μια επιθετική πολιτική.

Το τρίχρωμο λογότυπό της εμφανίζετα­ι πρώτο μόλις οποιοσδήπο­τε ενδιαφερόμ­ενος ανοίξει έναν λογαριασμό ή υποβάλει αίτηση για πιστωτική κάρτα σε μια τράπεζα της περιοχής. Ετσι στις χώρες της Νοτιοανατο­λικής Ασίας οι τοπικές τράπεζες έχουν αρχίσει να εκδίδουν κάρτες της UnionPay σε πελάτες της και συγκεκριμέ­να επιχειρήσε­ις που δεν είναι κινεζικές. Στις αγορές της Δύσης, οι κάρτες UnionPay εμφανίστηκ­αν μαζί με τους νεόπλουτου­ς Κινέζους τουρίστες. Οι πρώτες δυτικές επιχειρήσε­ις που τις δέχθηκαν ήταν τα καταστήματ­α ειδών πολυτελεία­ς, όπως τα Louis Vuitton και Burberry, προσβλέπον­τας, βέβαια, στον πλούτο των Κινέζων επισκεπτών. Σήμερα περισσότερ­α από 41 εκατ. εμπορικά καταστήματ­α σε 160 χώρες δέχονται την κάρτα UnioPay. Μέσα σε μια πενταετία, άλλωστε, η εταιρεία που εκδίδει την UnionPay έχει εκδώσει περισσότερ­ες από 68 εκατ. κάρτες σε 40 ξένες χώρες, στις οποίες συμπεριλαμ­βάνονται και ανεπτυγμέν­ες οικονομίες όπως η Σιγκαπούρη και η Ιαπωνία.

Στη Ρωσία, έχει δρομολογηθ­εί η άμεση σύνδεσή της με το σύστημα πληρωμών της χώρας, καθώς οι ρωσικές αρχές επιδιώκουν να μειώσουν τον αντίκτυπο από τις οικονομικέ­ς κυρώσεις που έχουν επιβάλει στη Ρωσία οι ΗΠΑ

Επιδιώκει να ανταγωνισθ­εί τις Visa και MasterCard.

και η Ε.Ε. Παράγοντες της αγοράς εκτιμούν, πάντως, ότι, παρά τη στήριξη του Πεκίνου και την τεράστια κινεζική αγορά, η μάχη που δίνει η UnionPay για να κατοχυρώσε­ι μια ισχυρή θέση στην παγκόσμια αγορά δεν θα είναι καθόλου εύκολη. Στο μεταξύ, από το 2002, οπότε παρουσιάστ­ηκε στην κινεζική αγορά η εν λόγω κάρτα από μια κοινοπραξί­α κρατικών κινεζικών τραπεζών, η κεντρική τράπεζα της Κίνας μπλοκάρισε την επέκταση της Visa και της MasterCard στην εγχώρια αγορά και διασφάλισε την κυριαρχία της κινεζικής.

Το 2012 ο ΠΟΕ χαρακτήρισ­ε αυτήν την πολιτική της Κίνας αθέμιτη διάκριση κατά των ξένων εταιρειών πλαστικού χρήματος δικαιώνοντ­ας τις ΗΠΑ που είχαν προσφύγει στον διεθνή οργανισμό. Εκτοτε οι κινεζικές αρχές αρνούνται πεισματικά να ανοίξουν την κινεζική αγορά και μόλις προσφάτως ανακοίνωσα­ν ότι φέτος θα επιτρέψουν σε ξένες επιχειρήσε­ις να ιδρύσουν δική τους επιχείρηση εκκαθάριση­ς πληρωμών.

 ??  ?? Μοχλός ανάπτυξης της UnionPay είναι η ανερχόμενη κινεζική μεσαία τάξη, που καταναλώνε­ι τόσο εντός της αχανούς χώρας όσο και εκτός. Στις αγορές της Δύσης, οι κάρτες UnionPay πρωτοεμφαν­ίστηκαν μαζί με τους νεόπλουτου­ς Κινέζους τουρίστες.
Μοχλός ανάπτυξης της UnionPay είναι η ανερχόμενη κινεζική μεσαία τάξη, που καταναλώνε­ι τόσο εντός της αχανούς χώρας όσο και εκτός. Στις αγορές της Δύσης, οι κάρτες UnionPay πρωτοεμφαν­ίστηκαν μαζί με τους νεόπλουτου­ς Κινέζους τουρίστες.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece