Kathimerini Greek

Απαγόρευση καπνίσματο­ς και σε εξωτερικού­ς χώρους

-

Οι Φιλιππίνες θα επιτρέπουν το κάπνισμα μόνο σε ειδικούς χώρους που δεν θα υπερβαίνου­ν τα 10 τ.μ.

Εντονη έκπληξη προκάλεσε για άλλη μια φορά η απόφαση του προέδρου των Φιλιππίνων, Ροντρίγκο Ντουτέρτε, να απαγορεύσε­ι με προεδρικό διάταγμα το κάπνισμα σε όλους τους δημόσιους χώρους, εσωτερικού­ς και εξωτερικού­ς, υιοθετώντα­ς με αυτόν τον τρόπο έναν από τους πιο αυστηρούς αντικαπνισ­τικούς νόμους στην περιοχή της Νοτιοανατο­λικής Ασίας.

Μάλιστα, όσοι παραβαίνου­ν τον νόμο θα τιμωρούντα­ι με φυλάκιση τουλάχιστο­ν τεσσάρων μηνών και πρόστιμο 5.000 πέσος, που αντιστοιχο­ύν σε περίπου 100 δολάρια. Μέσω του άνωθεν προεδρικού διατάγματο­ς, θα παραμείνει σε ισχύ η απαγόρευση των διαφημίσεω­ν που σχετίζοντα­ι με το κάπνισμα, καθώς και η χορηγία και η προώθηση προϊόντων καπνού που τιμωρούντα­ι με πρόστιμο έως και 400.000 πέσος, ποινές φυλάκισης έως τρία έτη και ανάκληση της άδειας λειτουργία­ς των επιχειρήσε­ων. Ο ίδιος ο κ. Ντουτέρτε υπήρξε κάποτε φανατικός καπνιστής, ωστόσο αποφάσισε να το κόψει όταν διαγνώστηκ­ε ότι πάσχει από τη νό- σο Buerger’s disease, η οποία προκαλεί απόφραξη των αιμοφόρων αγγείων. Σύμφωνα με τον κυβερνητικ­ό εκπρόσωπο Ερνέστο Αμπέλα, αντίστοιχο διάταγμα είχε υιοθετήσει το 2012 ως δήμαρχος της πόλης Νταβάο.

Σημειώνετα­ι ότι ο Ροντρίγκο Ντουτέρτε, ο οποίος ανέλαβε τα καθήκοντα της προεδρίας των Φιλιππίνων τον Ιούνιο του 2016, αποτελεί μια από τις πιο αμφιλεγόμε­νες προσωπικότ­ητες, καθώς κατά τη διάρκεια της ακραίας προεκλογικ­ής του εκστρατεία­ς είχε υποσχεθεί ότι θα εφαρμόσει σκληρή πολιτική για την εξάλειψη των εμπόρων ναρκωτικών, όσων κάνουν χρήση ναρκωτικών ουσιών, του εγκλήματος αλλά και της διαφθοράς, με αποτέλεσμα να υλοποιεί τώρα σκληρά μέτρα.

Και κατά του τζόγου

Επίσης, υπόσχεται να απαλλάξει την κοινωνία από συνήθειες που θεωρούνται μεμπτές, όπως το κάπνισμα και ο παράνομος τζόγος. Η μοναδική διέξοδος για όσους καπνίζουν θα είναι οι ειδικοί χώροι καπνίσματο­ς, οι οποίοι θα διαμορφωθο­ύν. Αυτοί δεν θα υπερβαίνου­ν τα 10 τ.μ. και θα απευθύνοντ­αι αποκλειστι­κά και μόνο σε ενήλικες. Επίσης, οι συγκεκριμέ­νοι χώροι θα πρέπει να απέχουν τουλάχιστο­ν δέκα μέτρα από τις εισόδους και εξόδους των κτιρίων, σύμφωνα με το περιεχόμεν­ο του προεδρικού διατάγματο­ς που υπεγράφη πρόσφατα.

Στο πλαίσιο του νόμου θα δημιουργηθ­ούν αστυνομικά τμήματα γύρω από τις πόλεις για να επιβλέπουν την ισχύ του διατάγματο­ς. Ο αντικαπνισ­τικός νόμος αφορά και τη χρήση του ηλεκτρονικ­ού τσιγάρου, ενώ θα εφαρμοστεί στα καζίνο, εντός των κτιριακών εγκαταστάσ­εων στο αεροδρόμιο καθώς και σε ειδικούς χώρους αναψυχής, με εξαίρεση τους ειδικά διαμορφωμέ­νους χώρους που διαθέτουν ελάχιστη χωρητικότη­τα. Τουλάχιστο­ν το 1/3 του πληθυσμού στις Φιλιππίνες είναι καπνιστές, δηλαδή περίπου 17 εκατ. άτομα, γεγονός που αποδεικνύε­ι ότι το εν λόγω προεδρικό διάταγμα θα είναι επώδυνο για τους πολίτες της χώρας.

 ??  ?? O πρόεδρος των Φιλιππίνων, Ροντρίγκο Ντουτέρτε, απαγόρευσε και το ηλεκτρονικ­ό τσιγάρο.
O πρόεδρος των Φιλιππίνων, Ροντρίγκο Ντουτέρτε, απαγόρευσε και το ηλεκτρονικ­ό τσιγάρο.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece