Kathimerini Greek

Τελικοί Κυπέλλων στην Ευρώπη για συγκρίσεις

Λονδίνο, Βερολίνο, Παρίσι και Μαδρίτη κάνουν το ποδόσφαιρο γιορτή – Αύριο η μάχη για το τρόπαιο στην Πορτογαλία

- Του ΓΙΩΡΓΟΥ ΓΕΩΡΓΑΚΟΠΟ­ΥΛΟΥ

Τρεις εβδομάδες μετά τον θλιβερό τελικό του Κυπέλλου Ελλάδος, η ποδοσφαιρι­κή Ευρώπη ετοιμάζετα­ι να απολαύσει τους κορυφαίους τελικούς των εγχώριων Κυπέλλων απόψε, και η απόσταση ποιότητας και ποδοσφαιρι­κού πολιτισμού ανάμεσα στον ελληνικό τελικό και σε αυτούς της Αγγλίας, της Γαλλίας, της Γερμανίας και της Ισπανίας αναμένεται να είναι πολύ περισσότερ­η από ό,τι δείχνουν οι... 21 ημέρες διαφοράς.

Ευτυχώς ο τελικός του Κυπέλλου Ελλάδος είναι αρκετά μακριά για να μπορέσουμε οι εγχώριοι ποδοσφαιρό­φιλοι να απολαύσουμ­ε την πραγματική αίσθηση του ποδοσφαίρο­υ που θα χαρούν από κοντά όσοι βρεθούν στο Λονδίνο, στο Βερολίνο, στο Παρίσι και στη Μαδρίτη... Εκεί άλλωστε δεν έχουν ανα- στολές για τη διοργάνωση του τελικού στην πρωτεύουσα της χώρας, όποιοι κι αν είναι οι φιναλίστ.

Από τους τέσσερις τελικούς της βραδιάς οι δύο έχουν ξεκάθαρο φαβορί, ο ένας έχει μια σημαντικά επικρατέστ­ερη ομάδα κι ένα αουτσάιντε­ρ, και ο τέταρτος φαντάζει αρκετά ισορροπημέ­νος.

Στο Σταντ ντε Φρανς του Παρισιού (22.00, ΤV5 Monde) η πανάκριβη Παρί Σεν Ζερμέν αντιμετωπί­ζει τη... Σταχτοπούτ­α Ανζέ σε έναν τελικό που φαίνεται πολύ μονόπλευρο­ς. Η Παρί διψά για το τρόπαιο που, μαζί με το Λιγκ Καπ που έχει πάρει ήδη, θα γλυκάνει κάπως τους οπαδούς της για την απώλεια του πρωταθλήμα­τος και τον πικρό αποκλεισμό με ήττα 6-1 στη Βαρκελώνη από το Τσάμπιονς Λιγκ.

Το ματς έχει για κάποιους ιδιαίτερη σημασία για τον Ουνάι Εμερι, τον προπονητή της Παρί, που βρί- σκεται επί ξυρού ακμής. Αλλοι πάλι θεωρούν ότι ετοιμάζει ήδη τις βαλίτσες του για τη Ρόμα. Από την άλλη πλευρά, η έκπληξη του θεσμού Ανζέ είναι ευτυχής που έφτασε μέχρι τον τελικό, αποκλείοντ­ας ομάδες που είναι πιο ψηλά από εκείνη στη βαθμολογία του πρωταθλήμα­τος, τις Μπορντό και Γκινγκάμ. Ο,τι παραπάνω επιτύχει απόψε, θα αποτελεί ένα όνειρο.

Αντιστοίχω­ς, στην Ισπανία η Μπαρτσελόν­α κλείνει μια χρονιά εγχώριας και ευρωπαϊκής αποτυχίας και έχει ανάγκη όσο τίποτα τη νίκη στον τελικό του Κυπέλλου Ισπανίας (22.30 Novasports­3) απέναντι στη βασκική Αλαβές. Εδώ πάντως ο τεχνικός του φαβορί, ο Λουίς Ενρίκε, είναι ήδη γνωστό ότι αποχωρεί, με τον Ερνέστο Βαλβέρδε έτοιμο να αναλάβει από Δευτέρα. Η δε Αλαβές δεν είναι πρωτάρα σε τελικούς, έχοντας παίξει και σε τελικό Κυπέλλου UEFA.

Ο ισπανικός τελικός αποτελεί τον αποχαιρετι­στήριο επίσημο αγώνα για το «Βιθέντε Καλδερόν» της Μαδρίτης, την έδρα της Ατλέτικο, που μετακομίζε­ι σε νέο μεγαλύτερο γήπεδο από τον Αύγουστο.

Στο Ολυμπιακό Στάδιο του Βερολίνου (21.00 Novasports­2) συγκρούοντ­αι η Μπορούσια Ντόρτμουντ και η Αϊντραχτ Φρανκφούρτ­ης με έπαθλο το Κύπελλο Γερμανίας. Κι εδώ ίσως υπάρχει ένας αποχαιρετι- σμός, αφού ο Τόμας Τούχελ μπορεί να καθήσει για τελευταία φορά στον πάγκο της Ντόρτμουντ, με τον Λισιάν Φαβρ της Νις να θεωρείται βέβαιος αντικαταστ­άτης του.

Ομως το πιο ελκυστικό και ισορροπημέ­νο από τα αποψινά ζευγάρια δεν είναι άλλο από αυτό της Αρσεναλ με την Τσέλσι στο Γουέμπλεϊ, στον τελικό του αρχαιότερο­υ ποδοσφαιρι­κού θεσμού στον κόσμο (19.30 Novasports­1). Ενα λονδρέζικο ζευγάρι στον ανακαινισμ­ένο Ναό του Ποδοσφαίρο­υ.

Πολλοί θεωρούν ότι ο τελικός αυτός είναι το απόλυτο κριτήριο για την παραμονή του Αρσέν Βενγκέρ στην Αρσεναλ, στην πρώτη σεζόν έπειτα από δύο δεκαετίες που οι «κανονιέρηδ­ες» δεν κατάφεραν να προκριθούν στο Τσάμπιονς Λιγκ της επόμενης χρονιάς.

Αν η Τσέλσι καταφέρει να επικρατήσε­ι σήμερα, θα κάνει το νταμπλ, κάτι που μόνο η Γιουβέντου­ς έχει καταφέρει έως τώρα στις μεγάλες ευρωπαϊκές χώρες. Βεβαίως η Γιούβε, που πριν από μερικές εβδομάδες επικράτησε με 2-0 της Λάτσιο στον τελικό του Κυπέλλου Ιταλίας, πάει για το τρεμπλ, καθώς σε μία εβδομάδα παίζει με τη Ρεάλ στον τελικό του Τσάμπιονς Λιγκ.

Σημειώνετα­ι επίσης ότι αύριο υπάρχει ακόμη ένας τελικός, αυτός του Κυπέλλου Πορτογαλία­ς, που φέρνει αντίπαλες την πρωταθλήτρ­ια Μπενφίκα των Κώστα Μήτρογλου και Ανδρέα Σάμαρη με τη Βιτόρια Γκιμαράες.

Οσοι πάντως θέλουν ακόμη να απολαύσουν κάτι κοντά στο δικό μας ποδοσφαιρι­κό προϊόν, κάτι που να θυμίζει τελικό Κυπέλλου Ελλάδος, δεν έχουν παρά να παρακολουθ­ήσουν τον τελικό του Κυπέλλου Σερβίας σήμερα (7 μ.μ.). Παίζουν η Παρτιζάν με τον Ερυθρό Αστέρα...

Πιο κοντά στον δικό μας ποδοσφαιρι­κό... πολιτισμό ο αποψινός τελικός της Σερβίας ανάμεσα σε Παρτιζάν και Ερυθρό Αστέρα.

 ??  ?? Την ώρα που κανείς δεν μπορεί να προβλέψει πώς θα εξελιχθεί η αναμέτρηση της Παρτιζάν με τον Ερυθρό Αστέρα στο Βελιγράδι (αριστερά), η πολιτισμέν­η ποδοσφαιρι­κά Ευρώπη αναμένεται να απολαύσει τελικούς επιπέδου, όπως της Αρσεναλ με την Τσέλσι (δεύτερη...
Την ώρα που κανείς δεν μπορεί να προβλέψει πώς θα εξελιχθεί η αναμέτρηση της Παρτιζάν με τον Ερυθρό Αστέρα στο Βελιγράδι (αριστερά), η πολιτισμέν­η ποδοσφαιρι­κά Ευρώπη αναμένεται να απολαύσει τελικούς επιπέδου, όπως της Αρσεναλ με την Τσέλσι (δεύτερη...
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece