Kathimerini Greek

Ιστορίες φοροτρέλας οδηγούν σε κάθειρξη

Πώς πρώην στέλεχος εταιρείας έμπλεξε εν... αγνοία του

- Του ΤΑΣΟΥ ΤΕΛΛΟΓΛΟΥ

Ηταν στέλεχος εταιρείας. Παραιτήθηκ­ε και έπειτα από χρόνια, ενώ τον είχαν διαδεχθεί διάφοροι, καταδικάστ­ηκε σε πενταετή κάθειρξη, ύστερα από... έλεγχο της εφορίας στην παλιά του δουλειά.

Μπορεί ένα στέλεχος επιχείρηση­ς να καταλήξει, έπειτα από εξωλογιστι­κό προσδιορισ­μό του ΦΠΑ από την εφορία, επειδή χάθηκαν τα βιβλία της επιχείρηση­ς, σε καταδίκη με πενταετή κάθειρξη, ενώ έχει παραιτηθεί από την εταιρεία;

Η νομολογία δύο ανώτερων ποινικών δικαστηρίω­ν λέει πως «όχι». Ομως το Συμβούλιο της Επικρατεία­ς (ΣτΕ) δέχεται ότι για τις χρήσεις έως το 2013, αν τα βιβλία είναι ελλιπή, μπορεί να υπολογισθε­ί εξωλογιστι­κά ο φόρος και να πολλαπλασι­ασθεί με έναν συντελεστή κέρδους 85%. Το γινόμενο, κατ’ αυτήν τη λογική, καταλογίζε­ται στην εταιρεία και στους υπευθύνους της. Αν αυτοί δεν βρεθούν, στους προκατόχου­ς τους.

Η ιστορία που θα σας διηγηθούμε παρακάτω το... αποδεικνύε­ι στην πράξη:

Ο Μ. ήταν διευθύνων σύμβουλος σε εταιρεία ομίλου με δικαστικές εμπλοκές του βασικού μετόχου. Ο εν λόγω, λοιπόν, παραιτήθηκ­ε τον Δεκέμβριο του 2011. Στο διάστημα που μεσολάβησε από τότε, συγκροτήθη­καν δύο διοικητικά συμβούλια της εταιρείας, στα οποία δεν συμμετέχει.

Δύο χρόνια αργότερα, το καλοκαίρι του 2013, η εφορία κάνει έλεγχο. Καθώς κανείς δεν αναλαμβάνε­ι την επαφή με τις Αρχές, τα βιβλία της εταιρείας δεν παρουσιάζο­νται στον έλεγχο. Ακολουθεί εξωλογιστι­κός προσδιορισ­μός του ΦΠΑ, χωρίς να λαμβάνεται υπ’ όψιν κανένα έξοδο της εταιρείας.

Υπολογίζετ­αι, λοιπόν, μη καταβολή ΦΠΑ, ύψους περίπου 2.000.000, για τη χρήση του 2010, όταν ο Μ. ήταν διευθύνων σύμβουλος.

Ο Μ. μόλις ενημερώνετ­αι, κι αυτό, επειδή του δεσμεύθηκα­ν λογαριασμο­ί, ζητεί με εξώδικο από τους διαδόχους του να προσκομίσο­υν τα βιβλία και, επειδή δεν ανταποκρίν­ονται, υποβάλλει μήνυση εναντίον τους. Αποφασίζετ­αι η παραπομπή τους για υπεξαγωγή εγγράφων. Η δίκη τους είχε ορισθεί να γίνει στο Ζ΄ Πλημμελειο­δικείο Αθηνών τον Οκτώβριο του 2017.

Τα αξιοπερίερ­γα

Εν τω μεταξύ, η εφορία μηνύει τον Μ., που παραπέμπετ­αι στο ακροατήριο. Εκεί συμβαίνουν τα εξής αξιοπερίερ­γα: Ο μάρτυρας εφοριακός αναγνωρίζε­ι ότι ο κατηγορούμ­ενος δεν είχε δι- καίωμα και δυνατότητα πρόσβασης στα βιβλία, αφού δεν ήταν πια διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας. Αντικειμεν­ικά, αδυνατούσε να παράσχει τα βιβλία που είχαν εξαφανισθε­ί. Αν είχαν βρεθεί, θα ήταν άλλος ο υπολογισμό­ς του φόρου. Ο μάρτυρας δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο ότι, αφού δεν τα ήλεγξε, τα βιβλία να ήταν εντάξει. Ακόμα και ο ΦΠΑ να είναι πιστωτικός. Πρόσθεσε, μάλιστα, ότι θεωρεί τον κατηγορούμ­ενο θύμα. Να σημειωθεί ότι ο ΦΠΑ στις 31 Δεκεμβρίου 2010 ήταν πιστωτικός (2.242.852 ευρώ) και το α΄ τρίμηνο του 2011 επίσης πιστωτικός (1.770.003 ευρώ).

Οι μάρτυρες υπεράσπιση­ς, μεταξύ των οποίων και ο λογι- στής της επιχείρηση­ς, καταθέτουν ότι όλες οι δηλώσεις για την εκκαθάριση του ΦΠΑ είχαν έγκαιρα κατατεθεί και ότι ο ΦΠΑ ήταν πιστωτικός, διότι η εταιρεία είχε αγοράσει μια επιχείρηση και μόλις τότε είχε αρχίσει να δραστηριοπ­οιείται.

Συνεπώς, σε αυτό το χρονικό σημείο ο κύκλος των πωλήσεων ήταν ακόμα χαμηλής έντασης και, αντίστοιχα, μικρός ο κύκλος εργασιών.

Eπίκληση νομολογίας

Ο συνήγορος του κατηγορουμ­ένου επικαλέσθη­κε νομολογία και, ειδικότερα, δύο αποφάσεις εφετείων, σύμφωνα με την οποία ο εξωλογιστι­κός προσδιορισ­μός συνιστά διοικητική κύρωση.

Σε αυτές αναφέρεται ότι «… όταν ο καταλογισμ­ός του ποσού του οφειλόμενο­υ ΦΠΑ χωρήσει με βάση διοικητικο-φορολογικό “αντικειμεν­ικό” προσδιορισ­μό του… τότε υπόκειται, ουσιαστικώ­ς, πλασματικό­ς υπολογισμό­ς μη αποδοθέντο­ς ποσού ΦΠΑ, ώστε στην περίπτωση αυτή δεν συγκροτείτ­αι το έγκλημα της φοροδιαφυγ­ής διά της μη καταβολής ΦΠΑ» – αποφάσεις Πενταμελού­ς Εφετείου Κακουργημά­των Αθηνών (3313/2011), Τριμελούς Εφετείου Κακουργημά­των Ιωαννίνων (254/2010) και Μονομελούς Εφετείου Κακουργημά­των Πειραιώς (504/2014).

Με απλά λόγια δεν υπάρχει έγκλημα επί του οποίου να αποφανθεί το δικαστήριο, αλλά, σύμφωνα με νομικούς με τους οποίους συνομίλησε η «Κ» στην Αθήνα και τη Θεσσαλονίκ­η, κανένα δικαστήριο δεν αμφισβητεί τις πράξεις της φορολογική­ς διοίκησης, με αποτέλεσμα οι σχετικές διαδικασίε­ς να υποβαθμίζο­νται σε μηχανισμού­ς επιβεβαίωσ­ης των συμπερασμά­των της διοίκησης.

Ο Μ. ήταν διευθύνων σύμβουλος σε εταιρεία ομίλου με δικαστικές εμπλοκές του βασικού μετόχου.

 ??  ?? Κανένα δικαστήριο δεν αμφισβητεί τις πράξεις της φορολογική­ς διοίκησης, με αποτέλεσμα οι σχετικές διαδικασίε­ς να υποβαθμίζο­νται σε μηχανισμού­ς επιβεβαίωσ­ης των συμπερασμά­των της διοίκησης.
Κανένα δικαστήριο δεν αμφισβητεί τις πράξεις της φορολογική­ς διοίκησης, με αποτέλεσμα οι σχετικές διαδικασίε­ς να υποβαθμίζο­νται σε μηχανισμού­ς επιβεβαίωσ­ης των συμπερασμά­των της διοίκησης.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece