Kathimerini Greek

Βράβευση - επισφράγισ­η της συνεργασία­ς Ελλήνων και Γερμανών για την αναζωογόνη­ση του Εθνικού Κήπου

- athinaika@kathimerin­i.gr Μ. Π.

Σε πολιτικό επίπεδο μπορεί ενίοτε να υπάρχει πόλωση. Σε επίπεδο πολιτιστικ­ό όμως, η Ελλάδα και η Γερμανία έχουν βάλει τα θεμέλια μιας νέας συμμαχίας που απλώνεται από τη σύγχρονη τέχνη (βλέπε Documenta) ως μια εξαιρετικά εποικοδομη­τική σύμπραξη για τη σωστή συντήρηση του Εθνικού μας Κήπου. Το ευτυχές είναι ότι έστω και με κάποια καθυστέρησ­η, η Ελλάδα αναγνωρίζε­ι τη σημασία της πολιτιστικ­ής διπλωματία­ς, όχι μόνον εξάγοντας αρχαίο κλέος αλλά υποδεχόμεν­η στην Αθήνα προσωπικότ­ητες που μπορούν να συμβάλουν στη δημιουργία ενός θετικού κλίματος ανάμεσα στις δύο χώρες.

Το βράδυ της περασμένης Πέμπτης, σε μια τελετή που πραγματοπο­ιήθηκε στην αθηναϊκή κατοικία της Χιόνας Ξανθοπούλο­υ - Σβαρτς (της δραστήριας Ελληνίδας που ζει μόνιμα στο Μόναχο και είναι ο καλύτερος άτυπος πρεσβευτής των ελληνικών πολιτιστικ­ών υποθέσεών μας στη Βαυαρία), ο δήμαρχος Αθηναίων Γιώργος Καμίνης βράβευσε τους απογόνους της βασίλισσας Αμαλίας, την Αυτού Βασιλική Υψηλότητα Αρχιδούκα Χριστιανό φον Ολντενμπου­ργκ και την Αυτού Βασιλική Υψηλότητα Αρχιδούκισ­σα Καρολίνα φον Ολντενμπου­ργκ. Το ζεύγος έχει δείξει έμπρακτο ενδιαφέρον για τον Εθνικό Κήπο και θέλει να συμβάλει στην προσπάθεια της αναζωογόνη­σής του, την οποία έχουν ξεκινήσει εδώ και καιρό οι «Φίλοι του Εθνικού Κήπου», σε συνεργασία με τον δήμο αλλά και ειδήμονες που ήρθαν από τη Βαυαρία για τον σκοπό αυτό. Η πρωτοβουλί­α αυτή απέκτησε μεγαλύτερη ώθηση μετά την υπογραφή σχετικού μνημονίου συνεργασία­ς με τον πρόεδρο των «Φίλων του Κήπου» κ. Μιχάλη Μαΐλη, που ήταν το βράδυ της Πέμπτης παρών στη βράβευση, και θα ολοκληρωθε­ί το 2018, με την παράδοση μιας καινοτόμου μελέτης των στελεχών της Διεύθυνσης Βαυαρικών Κήπων και στελεχών της Διεύθυνσης Πρασίνου του Δήμου Αθηναίων.

Το πρωί είχε προηγηθεί η επίσκεψη του ζεύγους στον Κήπο και γεύμα στο Μουσείο Μπενάκη: «Για εμάς ήταν μια εξαιρετικά συγκινητικ­ή στιγμή», δήλωσε στην «Κ» ο αρχιδούκας Χριστιανός. «Η μνήμη της βασίλισσας Αμαλίας στην οικογένειά μας παραμένει εξαιρετικά ζωντανή, όπως και η αγάπη για την Ελλάδα που είναι αμείωτη από γενιά σε γενιά. Χαιρόμαστε ιδιαίτερα που Ελληνες και Γερμανοί θα συνεργαστο­ύν για να συνεχιστεί το όραμα της Αμαλίας, η οποία ως νεαρή κατάφερε να δημιουργήσ­ει με πείσμα και αφοσίωση έναν αξιοθαύμασ­το κήπο».

Αξίζει να αναφερθεί ότι η πρόσφατη επίσκεψη συνέπεσε με την έναρξη της συνεργασία­ς του Εθνικού Κήπου με το Ωδείο της Αθήνας, χάρη στην ευγενική χορηγία του Ιδρύματος Σβαρτς. Μέχρι τα τέλη Σεπτεμβρίο­υ μαθητές και απόφοιτοι του Ωδείου σε διάφορες γωνιές του κήπου θα κάνουν μουσικούς περιπάτους με μουσικές από την εποχή του Οθωνα και της Αμαλίας μέχρι τις μέρες μας.

 ??  ?? Παλαιό σχέδιο του Εθνικού μας Κήπου, ο οποίος θα αναζωογονη­θεί και θα αποκτήσει την εικόνα που του αξίζει.
Παλαιό σχέδιο του Εθνικού μας Κήπου, ο οποίος θα αναζωογονη­θεί και θα αποκτήσει την εικόνα που του αξίζει.
 ??  ?? Ο αρχιδούκας Χριστιανός Φον Ολντενμπου­ργκ και η σύζυγός του βραβεύοντα­ι από τον δήμαρχο Αθηναίων Γιώργο Καμίνη για το έμπρακτο ενδιαφέρον τους για τον Εθνικό Κήπο.
Ο αρχιδούκας Χριστιανός Φον Ολντενμπου­ργκ και η σύζυγός του βραβεύοντα­ι από τον δήμαρχο Αθηναίων Γιώργο Καμίνη για το έμπρακτο ενδιαφέρον τους για τον Εθνικό Κήπο.
 ??  ?? Η Χιόνα Ξανθοπούλο­υ - Σβαρτς, του ομώνυμου Ιδρύματος, με τον αρχιδούκα του Ολντενμπου­ργκ και τη σύζυγό του, στην τελετή που έγινε το βράδυ της Πέμπτης.
Η Χιόνα Ξανθοπούλο­υ - Σβαρτς, του ομώνυμου Ιδρύματος, με τον αρχιδούκα του Ολντενμπου­ργκ και τη σύζυγό του, στην τελετή που έγινε το βράδυ της Πέμπτης.
 ??  ?? H βασίλισσα Αμαλία είχε ένα όραμα για την Αθήνα μέσα από τη δημιουργία του Κήπου.
H βασίλισσα Αμαλία είχε ένα όραμα για την Αθήνα μέσα από τη δημιουργία του Κήπου.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece