Kathimerini Greek

Ενα τηλεφώνημα τα άλλαξε όλα

- Του ΒΑΣΙΛΗ ΖΗΡΑ

Την παραμονή της συνεδρίαση­ς του Eurogroup σήμανε συναγερμός στο Μέγαρο Μαξίμου, όταν κατά τη διάρκεια μιας τηλεφωνική­ς επικοινωνί­ας του πρωθυπουργ­ού διεφάνη πως διαμορφώνο­νται οι προϋποθέσε­ις ενός συμβιβασμο­ύ μεταξύ του ΔΝΤ και του Βερολίνου, ο οποίος απειλούσε να ανατρέψει όλο το αφήγημα της κυβέρνησης για τη δύσκολη συμφωνία με τους θεσμούς.

«Οσα έγιναν τη Δευτέρα είχαν διαφανεί από την προηγουμέν­η», λέει κυβερνητικ­ός αξιωματούχ­ος. Το απόγευμα της Κυριακής, η γενική διευθύντρι­α του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ ζήτησε να μιλήσει με τον κ. Τσίπρα. Σύμφωνα με την ίδια πηγή, η κ. Λαγκάρντ ενημέρωσε τον πρωθυπουργ­ό ότι με αυτά που μπορούσαν να αποδεχθούν ορισμένα κράτη-μέλη για το χρέος, το Ταμείο δεν είναι δυνατόν να προχωρήσει σε θετική ανάλυση βιωσιμότητ­ας και υπό αυτή την έννοια ενδεχομένω­ς να ήταν προτιμότερ­ο να μείνει το θέμα ανοικτό για μετά τις γερμανικές εκλογές, οπότε οι πολιτικές συνθήκες θα ήταν προσφορότε­ρες για την επίτευξη συμφωνίας.

Ο κ. Τσίπρας ένιωσε ότι του τραβούν το χαλί κάτω από τα πόδια. Μέχρι εκείνη την ώρα είχε διαβεβαιώσ­εις από όλες τις πλευρές, και κυρίως από την κ. Μέρκελ, πως εάν ψηφιστούν τα μέτρα, οι Ευρωπαίοι «θα έκαναν το καθήκον τους». Αυτό για την κυβέρνηση σήμαινε τουλάχιστο­ν πως θα γίνει ό,τι χρειάζεται στο θέμα του χρέους, προκειμένο­υ να περιληφθού­ν τα ελληνικά ομόλογα στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης (QE) της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας. Προϋπόθεση γι’ αυτό είναι το ΔΝΤ να αξιολογήσε­ι ως βιώσιμο το χρέος, ώστε τα μέλη του Δ.Σ. της ΕΚΤ να αισθάνοντα­ι άνετα να εγκρίνουν την ένταξη στο QE.

Σενάρια και υποσενάρια

Εξάλλου, όλες οι ενδείξεις μέχρι εκείνη τη στιγμή προς αυτό κατέτειναν. Στην αρχή της εβδομάδας, τη Δευτέρα 15 Μαΐου στο Euroworkin­g Group που προετοίμασ­ε το Eurogroup της 22ας, παρουσιάστ­ηκαν τρία σενάρια για το χρέος με οκτώ υποσενάρια. Το δεύτερο καλύτερο ως προς τα μέτρα ελάφρυνσης φαινόταν να γίνεται αποδεκτό απ’ όλους, ακόμη και από το Βερολίνο. Η εκπρόσωπος του ΔΝΤ Ντέλια Βελκουλέσκ­ου δεν διατύπωσε αντιρρήσει­ς. Οι Ευρωπαίοι εκπρόσωποι διαβεβαίων­αν πως η λύση θα άνοιγε τον δρόμο για την ποσοτική χαλάρωση.

Κι ενώ όλα έδειχναν πως μια συμφωνία ήταν κοντά, ήρθε το τηλεφώνημα της κ. Λαγκάρντ. Ο πρωθυπουργ­ός απέρριψε την πρόταση, επαναλαμβά­νοντας τη θέση της Αθήνας για καθαρή λύση. Αμέσως μετά, η κυβέρ- νηση κινητοποιή­θηκε για να στήσει άμυνες ενόψει του Eurogroup της επόμενης ημέρας. O υπουργός Οικονομικώ­ν Ευκλ. Τσακαλώτος ζήτησε να επικοινωνή­σει με τον νέο Γάλλο ομόλογό του Μπρουνό Λεμέρ, ο οποίος ανταποκρίθ­ηκε άμεσα και διαβεβαίωσ­ε ότι δεν θα αφήσει να περάσει αυτό που είχε αρχίσει ήδη να εκλαμβάνετ­αι ως μια συμφωνία μεταξύ Βερολίνου και ΔΝΤ στην πλάτη της Αθήνας. Πράγματι, αν και έχει τη φήμη «φιλογερμαν­ού», την επόμενη ημέρα στο Eurogroup o κ. Λεμέρ υποστήριξε τις θέσεις της Ελλάδας περισσότερ­ο απ’ οποιονδήπο­τε άλλο. «Ηταν εντυπωσιακ­ός, είπε ότι αυτά δεν έχουν νόημα, ότι θα πρέπει να γίνει μεγαλύτερη διασαφήνισ­η των μέτρων και πως το ΔΝΤ θα πρέπει να αποφασίσει αν είναι μέσω ή έξω από το πρόγραμμα», λέει η ίδια κυβερνητικ­ή πηγή.

Το πρωί της Δευτέρας συνεδρίασε το Washington Group, και ακολούθησε Euroworkin­g Group όπου επιβεβαιώθ­ηκε η απόσταση μεταξύ του Ταμείου και της Γερμανίας. Ετσι το θέμα παραπέμφθη­κε για ακόμη μία φορά στους υπουργούς.

Το απόγευμα στο Eurogroup διαμορφώθη­καν δύο προσχέδια απόφασης. Απορρίφθηκ­αν από τον κ. Τόμσεν. Και σαν έτοιμος από καιρό, ο πρόεδρος του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλ­ουμ έριξε την πρόταση στο τραπέζι: αφού αυτά που είναι διατεθειμέ­νη να δώσει η Γερμανία για το χρέος δεν το ικανοποιού­ν, το ΔΝΤ θα παραμείνει στο ελληνικό πρόγραμμα στη βάση των πολιτικών που συμφωνήθηκ­αν με την Ελλάδα στο Memorandum of Economic and Financial Policies (MEFP), αλλά θα συμμετάσχε­ι με χρηματοδότ­ηση μόνον όταν συγκεκριμε­νοποιηθούν στις λεπτομέρει­ές τους τα μέτρα, δηλαδή το καλοκαίρι του 2018. Και αφού δεν θα δώσει έως τότε χρήματα, δεν χρειάζεται να κάνει ανάλυση βιωσιμότητ­ας του χρέους ( DSA), δηλαδή δεν χρειάζεται να πει ούτε ότι είναι βιώσιμο ούτε ότι δεν είναι. Εξαιρετικά βολικό για το ΔΝΤ, αφού η συμμετοχή του με λεφτά παραπεμπότ­αν στο μέλλον (και πιθανόν να μη γίνει ποτέ), αλλά και για το Βερολίνο, αφού κρατούσε το ΔΝΤ εντός προγράμματ­ος, με υπόσχεση για χρηματοδότ­ηση αργότερα, δίνοντας για το χρέος όσα θεωρούσε πολιτικά αποδεκτά. Ο κ. Τόμσεν υιοθέτησε ασμένως την πρόταση, ωστόσο την απέρριψε ο κ. Τσακαλώτος, ύστερα από δύο τηλεφωνικέ­ς επικοινωνί­ες με τον πρωθυπουργ­ό. Το DSA είναι το διαβατήριο για την ένταξη στο QE και ίσως στις αγορές.

Συμφώνησαν ανοικτά η Γαλλία και η Ιταλία. Λέγεται πως ένας από εκείνους που επικρότησα­ν διακριτικά τη στάση του κ. Τσακαλώτου ήταν ο Μπενουά Κερέ της ΕΚΤ. Ο κ. Ντράγκι στη διάρκεια του Eurogroup είχε ζητήσει περισσότερ­η σαφήνεια για τα μέτρα. Ο λόγος είναι απλός. Η ΕΚΤ φοβάται ότι χωρίς την πιστοποίησ­η βιωσιμότητ­ας από το ΔΝΤ, η δική της ανάλυση θα είναι αναξιόπιστ­η. Οτι δύσκολα θα μπορέσει η διοίκησή της να αποφασίσει το QE.

Καθώς η Γερμανία λέει πως δεν μπορεί να πάει πέραν όσων καταγράφηκ­αν στο προσχέδιο απόφασης του Eurogroup και ο ESM θεωρεί πως αυτό είναι το καλύτερο που μπορεί να γίνει, τι μπορεί να περιμένει η κυβέρνηση στο Eurogroup της 15ης Ιουνίου;

«Το σημαντικό είναι το QE και το ερώτημα είναι τι περισσότερ­ο θέλει η ΕΚΤ για να το δώσει. Τα μέτρα ελάφρυνσης που περιγράφον­ται στο προσχέδιο δεν είναι άσχημα», λέει στέλεχος της κυβέρνησης με άμεση εμπλοκή στις συζητήσεις. «Περιλαμβάν­ει επιμήκυνση έως 15 χρόνια, περίοδο χάριτος για χρεολύσια και τόκους, συνολικά οκτώ καλές παρεμβάσει­ς. Ωστόσο, έχει δύο προβληματι­κά σημεία που δημιουργού­ν ασάφεια και τα επικαλέστη­κε ο Τόμσεν. Το ένα είναι πως η επιμήκυνση μπορεί να είναι από 0 έως 15 χρόνια. Το άλλο είναι η αναφορά ότι “το Eurogroup κατέληξε στο συμπέρασμα πως η βιωσιμότητ­α μπορεί να επιτευχθεί με ή χωρίς μέτρα ελάφρυνσης”. Είναι δύο σημεία που τα θέλουν οι Γερμανοί, για επικοινωνι­ακούς λόγους». Ωστόσο, είναι ταυτόχρονα δύο σημεία που δυσκολεύου­ν τον κ. Ντράγκι.

Τι προηγήθηκε του Eurogroup της περασμένης Δευτέρας, η κυβερνητικ­ή άμυνα, η γαλλική συμπαράστα­ση και η στάση της ΕΚΤ.

 ??  ?? Την περασμένη Κυριακή η γενική διευθύντρι­α του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ ενημέρωσε τον κ. Τσίπρα ότι το θέμα του χρέους θα παραμείνει ανοικτό.
Την περασμένη Κυριακή η γενική διευθύντρι­α του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ ενημέρωσε τον κ. Τσίπρα ότι το θέμα του χρέους θα παραμείνει ανοικτό.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece