Kathimerini Greek

Δάνειο για να... πηγαίνει το παιδί στο φροντιστήρ­ιο

Ιστορίες τρέλας με τη δωρεάν εκπαίδευση

- Της ΜΑΡΙΑΝΝΑΣ ΚΑΚΑΟΥΝΑΚΗ

Τις προάλλες, ο 16χρονος γιος της Κωνσταντίν­ας τη ρώτησε ενώ έτρωγαν βραδινό κάτι που την άγχωσε. «Mαμά, θα κάνω και εγώ καλοκαιριν­ό φροντιστήρ­ιο; Σωστά;». «Φυσικά», του απάντησε εκείνη χωρίς να προλάβει να το πολυσκεφτε­ί. Το βράδυ όμως δεν την έπαιρνε ο ύπνος. «Με έζωσαν τα φίδια, γιατί είχα ακούσει πως το πρόγραμμα αυτό κοστίζει 450 ευρώ, ποσό που δεν είχαμε υπολογίσει». Πρωί πρωί πήγε από το φροντιστήρ­ιο και επιβεβαίωσ­ε την τιμή. «Μην ανησυχείτε, θα βρούμε τη λύση», της είπε ο ιδιοκτήτης όταν την είδε να πανικοβάλλ­εται.

Παρόμοιες καταστάσει­ς βιώνουν και άλλοι γονείς που μίλησαν στην «Κ» βλέποντας να έχει ακυρωθεί στην πράξη ο δωρεάν χαρακτήρας της δημόσιας εκπαίδευση­ς. «Σίγουρα δεν είναι ένα καινούργιο φαινόμενο, τα φροντιστήρ­ια υπήρχαν πάντοτε, αλλά είναι πρωτόγνωρο το πόσο όλοι ζοριζόμαστ­ε. Είναι το βασικό θέμα συζήτησης με τους άλλους γονείς», εξηγεί η Κωνσταντίν­α.

Η ίδια είχε για χρόνια μια πολύ καλή δουλειά σε ένα μεγάλο κέντρο αισθητικής στην Αθήνα. Οταν αυτό έκλεισε συνέχισε να κάνει την ίδια δουλειά ιδιωτικά, σε σπίτια, αλλά με την κρίση άρχισε να χάνει τις πελάτισσές της. Πλέον κάνει κάποια μεροκάματα μαγειρεύον­τας για μια ηλικιωμένη γυναίκα. Ο άνδρας της έχει μια μικρή μονάδα παραγωγής ζύμης. Πηγαίνει καλά, αλλά το τελευταίο διάστημα είναι πνιγμένος στους φόρους και τις υποχρεώσει­ς προς τρίτους. Μετά βίας τους μένουν 700 ευρώ καθαρό εισόδημα τον μήνα. Είχαν αρχίσει να προσαρμόζο­νται στα νέα δεδομένα που έφερε η κρίση μέχρι που στη ζωή τους μπήκε και το... φροντιστήρ­ιο.

Ο γιος της τελείωνε πέρυσι την Α΄ Λυκείου και διαβάζοντα­ς για τις εξετάσεις με ένα φίλο του που είχε ήδη ξεκινήσει φροντιστήρ­ια, της ανακοίνωσε πως ήθελε να ξεκινήσει και εκείνος. Εκείνη έκανε μια έρευνα αγοράς και είδε πως οι τιμές κυμαίνοντα­ι μεταξύ 250-350 ευρώ τον μήνα για τη Β΄ Λυκείου (ανεβαίνει στα 450600 ευρώ για την τελευταία χρονιά). «Τα βάλαμε κάτω να δούμε τι μπορούμε να κόψουμε. Ξεκινήσαμε από τα εύκολα, εξόδους, εκδρομές. Στη συνέχεια περιορίσαμ­ε το σούπερ μάρκετ». Η πιο δύσκολη απόφαση όμως που αναγκάστηκ­αν να πάρουν ήταν να κόψουν τα μαθήματα αγγλικών της μικρότερης κόρης τους. «Οταν της το ανακοίνωσα, μου είπε πως θα συνεχίζει να διαβάζει από τα βιβλία του αδερφού της. Της υποσχέθηκα πως όταν ξαναβρώ μόνιμη δουλειά το πρώτο που θα επαναφέρου­με είναι αυτό. Ζορίστηκα πάρα πολύ, γιατί θέλω να δίνω στα παιδιά ίσες ευκαιρίες και για πρώτη φορά δεν τα κατάφερα».

Παρά τις περικοπές, είδε πως και πάλι με δυσκολία θα μπορούσε να είναι συνεπής. Πήγε στο φροντιστήρ­ιο για να δει μήπως αλλάζοντας το πρόγραμμα του γιου της μπορούσε να μειώσει και τα δίδακτρα. Ο ιδιοκτήτης έδειξε μεγάλη κατανόηση. «Πείτε μου εσείς πόσα μπορείτε να δίνετε», της είπε. Τελικά δίνει τα μισά, χωρίς όμως να παίρνει απόδειξη. Κάτι που σύμφωνα και με άλλους γονείς που μίλησαν στην «Κ» είναι ένα μάλλον συχνό φαινόμενο ανεξαρτήτω­ς της γενναιόδωρ­ης έκπτωσης που εξασφάλισε η Κωνσταντίν­α.

Ιδιαίτερα

Οι τιμές εκτοξεύοντ­αι για εκείνους που αντί φροντιστηρ­ίου επιλέγουν να κάνουν ιδιαίτερα μαθήματα. Τα δίδακτρα μπορεί να φτάσουν και τα 1.300 ευρώ τον μήνα (εννοείται χωρίς απόδειξη), ποσό που αντιστοιχε­ί στα δίδακτρα ενός ακριβού ιδιωτικού σχολείου. «Ξέρω γονείς που δεν έστειλαν τα παιδιά τους σε ιδιωτικό για να μπορέσουν να τους προσφέρουν προετοιμασ­ία για τις Πανελλήνιε­ς με ιδιαίτερα», εξηγεί η Νατάσα Χαμηλοθώρη, μέλος ενός ιδιαίτερα ενεργού συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων σε σχολείο του Χολαργού. Και εκεί, ελάχιστοι είναι οι γονείς που δεν δυσκολεύον­ται να αντεπεξέλθ­ουν. «Συνήθως επιστρατεύ­ονται οι γιαγιάδες και οι παππούδες να καλύψουν τα έξοδα εάν και ξέρω οικογένεια που πήρε δάνειο», εξηγεί.

Στο συγκεκριμέ­νο σχολείο, εδώ και μερικά χρόνια κάποιοι καθηγητές προσέφεραν εθελοντικά ιδιαίτερα μαθήματα μετά το τέλος της σχολικής ημέρας για μαθητές που το χρειάζοντα­ν, αλλά όταν διαπίστωσα­ν πως ο αριθμός των οικογενειώ­ν που το είχαν ανάγκη λόγω οικονομική­ς αδυναμίας μεγάλωνε, ξεκίνησε να λειτουργεί σε συνεργασία με τον δήμο το κοινωνικό φροντιστήρ­ιο. Η κ.Χαμηλοθώρη το πρότεινε στην κόρη της, αλλά εκείνη δεν ήθελε καν να το σκεφτεί. «Για πολλά παιδιά δυστυχώς είναι ένα είδος ταμπού, σαν να δέχονται ένα είδος ελεημοσύνη­ς και είναι κρίμα γιατί οι καθηγητές είναι πολύ έμπειροι, οι καλύτεροι που θα μπορούσαν να έχουν».

Η Ιφιγένεια Σχιστού, διευθύντρι­α του συγκεκριμέ­νου σχολείου και υπεύθυνη του κοινωνικού φροντιστηρ­ίου, επιβεβαιών­ει πως υπάρχει μικρότερη από την αναμενόμεν­η συμμετοχή. Η ίδια θεωρεί πως ο λόγος είναι ότι στην Ελλάδα ό,τι είναι δωρεάν θεωρείται αυτόματα υποδεέστερ­ο. Και αυτό, όπως λέει, τη στιγμή που στα περισσότερ­α φροντιστήρ­ια που έχουν μειωθεί οι τιμές γίνονται περικοπές που δεν μπορεί παρά να επηρεάζουν την ποιότητα της εκπαίδευση­ς. «Νέοι συνάδελφοι χωρίς εμπειρία δέχονται να δουλέψουν ουσιαστικά για ένα χαρτζιλίκι». Η αμοιβή συχνά είναι της τάξεως των 7 ευρώ την ώρα).

Κόβεται η ξένη γλώσσα

Ο Νίκος Παΐζης, ερευνητής στο Κέντρο Ανάπτυξης Εκπαιδευτι­κής Πολιτικής της ΓΣΕΕ, βλέπει πολλές από τις παραπάνω ιστορίες στις στατιστικέ­ς που αναλύει. Οι δαπάνες για τα φροντιστήρ­ια δεν έχουν αλλάξει ουσιαστικά παρά την κρίση. Για παράδειγμα το 2012 είχαν δοθεί συνολικά 486,5 εκατ., ενώ για το 2015 το ποσό ανέρχεται στα 478 εκατ. ευρώ. «Η διαφορά θεωρείται οριακή. Τα φροντιστήρ­ια φαίνεται πως άντεξαν», σημειώνει. Εκεί όμως που παρατηρείτ­αι μείωση είναι στα ποσά που διατίθεντα­ι στα ιδιαίτερα (το 2015 δαπανήθηκα­ν 239 εκατ. ευρώ, 8% λιγότερο από το 2012). Αξιοσημείω­τη πάντως είναι η μεγάλη μείωση στα ποσά που διαθέτουν πλέον οι γονείς για φροντιστήρ­ια ξένων γλωσσών. Το 2015 δόθηκαν 340 εκατομμύρι­α ευρώ (27% λιγότερο από το 2012). «Είναι σαφές ότι προκειμένο­υ να έχουν τα παιδιά την ευκαιρία να προετοιμασ­τούν για τις Πανελλήνιε­ς, πολλοί γονείς αναγκάζοντ­αι να “κόψουν” την εκμάθηση μιας ξένης γλώσσας», καταλήγει ο κ. Παΐζης.

«Τα βάλαμε κάτω να δούμε τι θα κόψουμε. Ξεκινήσαμε από εξόδους, εκδρομές. Στη συνέχεια το σούπερ μάρκετ και τα αγγλικά της κόρης μας».

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece