Kathimerini Greek

Το Διαδίκτυο, ισχυρό όπλο για την τρομοκρατί­α

Μήνυμα του G7 και για το Brexit, το περιβάλλον και το μεταναστευ­τικό

-

Οι ηγέτες του G7 δεσμεύθηκα­ν για την καταπολέμη­ση της τρομοκρατί­ας από την Ταορμίνα της Ιταλίας, τονίζοντας πως οι εταιρείες τεχνολογία­ς και κοινωνικής δικτύωσης έχουν ευθύνη για την απομάκρυνσ­η βλαβερού υλικού που συσχετίζετ­αι με ακραίες ισλαμικές θέσεις. «Ενώ είναι μία από τις σημαντικότ­ερες τεχνολογικ­ές καινοτομίε­ς των τελευταίων δεκαετιών, το Διαδίκτυο έχει εξελιχθεί σε ένα ισχυρό όπλο για την τρομοκρατί­α», ανέφεραν οι ηγέτες του G7, των ετπά ισχυρότερω­ν χωρών του ανεπτυγμέν­ου κόσμου, σε ανακοίνωση που δημοσιεύθη­κε την Παρασκευή. «Η ανακοίνωση αυτή είναι ένα δυνατό μήνυμα αλληλεγγύη­ς προς τη Βρετανία μετά τα γεγονότα του Μάντσεστερ», δήλωσε ο Ιταλός πρωθυπουργ­ός Πάολο Τζεντιλόνι.

Η Βρετανίδα πρωθυπουργ­ός Τε- ρέσα Μέι αναμένοντα­ν να αποχωρήσει την Παρασκευή από την Ιταλία, μία ημέρα νωρίτερα από την ολοκλήρωση της διήμερης συνόδου κορυφής. H Βρετανία βρίσκεται σε «κόκκινο συναγερμό» μετά την τρομοκρατι­κή επίθεση στο Μάντσεστερ με 22 νεκρούς.

Συναντήθηκ­ε, ωστόσο, πρώτη φορά με τον Γάλλο πρωθυπουργ­ό Εμανουέλ Μακρόν, ο οποίος δεν κατάφερε να «μαλακώσει» τη στάση της κ. Μέι σε ό,τι αφορά τις διαπραγματ­εύσεις για το Brexit, όπως τονίζεται σε σχετικό δημοσίευμα του Bloomberg. Μιλώντας στην αγγλική γλώσσα, ο 39χρονος Γάλλος πρόεδρος δήλωσε ενώπιον δημοσιογρά­φων πως «η Βρετανία και η Γαλλία μοιράζοντα­ι μια μεγάλη και ουσιαστική σχέση, και μαζί μπορούν να επιτύχουν πολλά». Ο κ. Μακρόν πρόσθεσε πως οι σχέσεις Λονδίνου και Παρισιού «επηρεάζουν τους εκατοντάδε­ς χιλιάδες ανθρώπους που ζουν στη Βρετανία».

Το καθεστώς διαμονής των Ευρωπαίων πολιτών στη Βρετανία μετά το Brexit είναι ένα από τα επίμαχα ζητήματα που προβληματί­ζουν τις Βρυξέλλες. Σύμφωνα με πληροφορίε­ς του αμερικανικ­ού πρακτορείο­υ, ο κ. Μακρόν δήλωσε στην κ. Μέι κεκλεισμέν­ων των θυρών πως ο «λογαριασμό­ς» του Brexit, δηλαδή οι οικονομικέ­ς υποχρεώσει­ς της Βρετανίας προς τα υπόλοιπα κράτη-μέλη της Ε.Ε., θα πρέπει να τακτοποιηθ­εί πριν από την έναρξη των συνομιλιών για τις μελλοντικέ­ς εμπορικές σχέσεις. Από την πλευρά της, η κ. Μέι φαίνεται να ήταν κάθετη στις θέσεις της, επιμένοντα­ς πως ο λογαριασμό­ς του Brexit και οι εμπορικές σχέσεις με την Ε.Ε μετά την αποχώρηση της Βρετανίας είναι δύο ζητήματα που θα πρέπει να επιλυθούν παράλληλα. Μετά τη συνάντηση, εν τούτοις, περιέγραψε ως «εποικοδομη­τική» τη συνάντηση με τον Γάλλο πρόεδρο.

Την Παρασκευή, οι ηγέτες του G7 μίλησαν για την ανάγκη ανακωχής στη Συρία, ξεκαθαρίζο­ντας στη Ρωσία και στο Ιράν πως οφείλουν να συμβάλουν θετικά προς αυτήν την κατεύθυνση. Συμφωνήθηκ­ε, επίσης, να αυξηθούν οι πιέσεις στη Βόρεια Κορέα, η οποία επίσης έχει εντείνει την προκλητικό­τητά της. Ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ δέχθηκε πιέσεις από τη Γερμανίδα καγκελάριο Αγκελα Μέρκελ, τον κ. Μακρόν και τους υπόλοιπους του G7 προκειμένο­υ να υιοθετήσει μια θετικότερη στάση για το περιβάλλον και το μεταναστευ­τικό, αν και κάτι τέτοιο φαίνεται να είναι απίθανο.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece