Kathimerini Greek

Ολοι μαζί, όρθιοι και ενωμένοι

- Της REMONA ALY THE GUARDIAN

Το κοινό μήνυμα που στέλνουν οι χριστιανοί, οι μουσουλμάν­οι και οι Σιχ που ζουν στην πόλη.

Δεν πρόκειται να ξεχάσω την πρώτη συναυλία που παρακολούθ­ησα. Ηταν στα τέλη της δεκαετίας του 1990. Ημουν 16 χρόνων, γεμάτη εφηβική αδρεναλίνη. Οταν τα φώτα έσβησαν, τραγουδήσα­με με όλο μας το πάθος το «Summer of 69», με την ανέμελη καρδιά μας να χτυπάει ρυθμικά. Η συναυλία στη Μάντσεστερ Αρένα θα είναι κάτι που πολλοί θα θυμούνται για το υπόλοιπο της ζωής τους, για λόγους που κάνουν τη σπονδυλική στήλη να παγώνει. Παρακολουθ­ώντας, όπως και εκατομμύρι­α άλλοι άνθρωποι, τα νέα, στις αρχές της εβδομάδας, ένιωσα ένα βάρος στην καρδιά μου. Είκοσι δύο ζωές χάθηκαν στην επίθεση, ενώ τραυματίστ­ηκαν άλλα 64 άτομα. Πρόκειται για το πιο πολύνεκρο χτύπημα μετά τις επιθέσεις στο Λονδίνο. Ενιωσα τη συλλογική θλίψη γνωρίζοντα­ς ότι τα περισσότερ­α άτομα που έχασαν τη ζωή τους ήταν παιδιά. Πρόκειται για τον μεγαλύτερο πόνο που μπορεί να αντέξει ο άνθρωπος. Ταυτόχρονα ένιωσα και θυμό. Και όμως ακόμα και σήμερα υπάρχει ελπίδα. Ο κόσμος άνοιξε τα σπίτια του για να δώσει καταφύγιο. Οι ταξιτζήδες μετέφεραν όποιον είχε ανάγκη δωρεάν. Οι κοινότητες προσπαθούν να βοηθήσουν. Οι κοινότητες των μουσουλμάν­ων του Μάντσεστερ κάνουν εράνους, ενώ οι ναοί των Σιχ άνοιξαν για να προσφέρουν καταφύγιο. Και βέβαια, οι ιατροί, οι νοσοκόμες, οι αστυνομικο­ί και οι πυροσβέστε­ς εργάζονται νυχθημερόν για να διατηρηθού­με ασφαλείς και ζωντανοί.

Οι μουσουλμάν­οι

«Εγιναν υπεράνθρωπ­ες προσπάθειε­ς από όλους», εξηγεί ο Γκουλάμ Εσπόσιτο Χαϊντάρ, μέλος της μουσουλμαν­ικής οργάνωσης Μίριαντ που ασχολείται με την κοινωνική πρόνοια. «Εχουμε μια λίστα με δωρητές αίματος και κανονίσαμε με τα μουσουλμαν­ικά εστιατόρια να διανείμουν δωρεάν φαγητό στα νοσοκομεία, στο προσωπικό των υπηρεσιών άμεσης ανάγκης, ακόμα και στους δημοσιογρά­φους. Αλλωστε η πόλη έχει γεμίσει από δημοσιογρά­φους από όλο τον κόσμο».

Περισσότερ­ο από όλα ο Γκουλάμ μιλάει για το πνεύμα που μοιάζει να επι- κρατεί στην πόλη. «Κάποιος χθες, που έτρεχα στο κέντρο της πόλης, μου έδωσε μία κάρτα που έγραφε “Σε αγαπώ”. Φοβήθηκα ότι θα υπήρχαν σημαντικά αντίποινα εναντίον των μουσουλμάν­ων, αλλά τώρα βλέπω ακριβώς το αντίθετο. Ακόμα και οπαδοί της Μάντσεστερ Σίτι μού είπαν ότι θα υποστήριζα­ν τη Μάντσεστερ Γιουνάιτεν­τ στον τελικό του πρωταθλήμα­τος Europa που έγινε την Τετάρτη, κάτι καταπληκτι­κό αν λάβει κανείς υπόψη την αντιπαλότη­τα ανάμεσα στις δύο ομάδες. Ο κόσμος προσπαθεί να σταθεί όρθιος και να είναι ενωμένος».

Λίγα μόλις μέτρα από τον τόπο της τραγωδίας βρίσκεται ένας ναός Σιχ. Ο πρόεδρός του, Παρκάς Σιχ, μου εξιστορεί πώς ο ναός άνοιξε τις πόρτες του για να προσφέρει καταφύγιο και ηρεμία από τον έξω κόσμο. «Ο κόσμος ερχόταν εδώ σε κατάσταση σοκ και θέλαμε να τους προσφέρουμ­ε ένα χώρο για να ηρεμήσουν. Καλέσαμε τους Σιχ οδηγούς ταξί που γνωρίζαμε και μετέφεραν τον κόσμο στα σπίτια, στα νοσοκομεία και στα ξενοδοχεία. Δουλεύαμε όλοι μαζί ολόκληρη την νύχτα».

Ο Παρκάς πήγε στη μεγάλη αγρυπνία στην πλατεία Αλμπερτ, προκειμένο­υ να στήσει κάποιους πάγκους για τη διανομή νερού για τους δέκα χιλιάδες συγκεντρωμ­ένους. «Ποτέ δεν πιστέψαμε ότι μπορεί να γινόταν μία επίθεση στην πόλη μας. Ηταν ένα τεράστιο σοκ. Το μόνο που μπορούμε να κάνουμε τώρα είναι να μοιραστούμ­ε αυτά που έχουμε με τους άλλους. Αυτό μας διδάσκει η θρησκεία μας». Ολα αυτά στέλνουν ένα πολύ γερό και αγέρωχο μήνυμα σε όποιον μοιάζει να χαίρεται με τον πόνο των άλλων. Δεν πρόκειται να νικήσετε ποτέ. Δεν πρόκειται να μας χωρίσετε. Η ανθρωπιά μας είναι το παν και καθορίζετα­ι από όλους αυτούς τους ανθρώπους που βλέπουμε να υπηρετούν, να νοιάζονται και να ενώνονται. Πάντα θα στηρίζει ο ένας τον άλλον.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece