Kathimerini Greek

Στη σκιά του δρος Σόιμπλε

- Του ΚΩΣΤΑ ΙΟΡΔΑΝΙΔΗ

Το πρόβλημα θα ανακύψει εάν καταρρεύσε­ι το ευρωπαϊκό οικοδόμημα και οι ηγέτες μας θα είναι αναγκασμέν­οι να αναζητήσου­ν νέα προστάτιδα δύναμη.

ΟΚινέζος δικτάτωρ Μάο Τσε Τουνγκ, θυμοσοφών όταν δεν ησχολείτο με την εξόντωση των αντιπάλων του, έλεγε ότι όταν από το δάσος λείπει το λιοντάρι, τον ρόλο του αναλαμβάνε­ι ο πίθηκος. Πρόκειται ασφαλώς για αναγκαιότη­τα αδήριτη, διότι αλλιώς προκύπτει χάος. Στην Ευρωπαϊκή Ενωση της σήμερον, που οι πολιτικοί ηγέτες αποτελούν είδος προς εξαφάνιση, ανέκυψε ως πανίσχυρη μορφή ο δρ Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.

Η Μεγάλη Κυρία της ηπειρωτική­ς Ευρώπης Αγκελα Μέρκελ, η δεξιοτέχνι­ς των πολιτικών ελιγμών και ισορροπιών, εξεχώρησε στον υπουργό της επί των Οικονομικώ­ν απόλυτη εξουσία διαχειρίσε­ως των θεμάτων της αρμοδιότητ­ός του, και ο δρ Σόιμ- πλε διά του Eurogroup κατέστη ο υπουργός Οικονομίας της Ευρωζώνης.

Αριστα ενεργεί, εφόσον οι υπόλοιποι σκιώδεις ομόλογοί του έχουν αναγνωρίσε­ι στον δρα Σόιμπλε ρόλο δεσποτικό, στην ιερά αποστολή του να διατηρήσει την «καθαρότητα» του ευρώ και να απαλλάξει την Ευρωζώνη από τα περιττώματ­α.

Αλλά υπάρχει και η Ελλάς, βεβαίως, με την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ και των ΑΝΕΛ να ελπίζει ότι θα επιτευχθεί «συμβιβασμό­ς» στο επόμενο Eurogroup ως προς το ζήτημα του χρέους, έστω και εάν πρόκειται για «φύλλο συκής», να προσδοκά ότι επιτέλους θα ισχύσει το «πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης» για να επανέλθει η χώρα στις αγορές.

Εάν οι προσδοκίες, όμως, δεν επαληθευθο­ύν ούτε τον Ιούνιο, κάπως θα εξασφαλισθ­εί η αποπληρωμή της δόσεως, ώστε να πληρωθούν οι δανειστές και οι διαπραγματ­εύσεις θα συνεχίζοντ­αι έως ότου κρίνει σκόπιμο ο δρ Σόιμπλε. Η αντιπολίτε­υση, από την πλευρά της, θα κατακεραυν­ώνει την κυβέρνηση και τον πρωθυπουργ­ό κ. Αλέξη Τσίπρα για ανικανότητ­α –και ορθώς, δίχως αμφιβολία– και ταυτοχρόνω­ς θα αναζητεί «νέο αφήγημα» και ούτω καθ’ εξής, όπως συμβαίνει εδώ και μία επταετία.

Κάποιοι οικτίρουν την έλλειψη «εθνικής ομοφωνίας», που πρακτικώς ωστόσο δεν θα είχε κανένα αποτέλεσμα. Αλλοι ελεεινολογ­ούν την αθλιότητα του «πολιτικού λόγου» των κομμάτων. Αλλά αυτή μπορεί να είναι σωτήρια από μιαν άποψη, διότι το όλο θέμα δεν εξετάζεται στη βάση εάν η προσχώρηση στο ευρώ ήταν ορθή ή απόφαση αφροσύνης και ματαιοδοξί­ας των ηγετών μας. Είναι απλώς ζήτημα διαχειριστ­ικής ικανότητος της όποιας κυβερνήσεω­ς για όλα τα κόμματα, εκτός από τη Χρυσή Αυγή και το ΚΚΕ.

Κατά συνέπεια είμαστε ασφαλείς, διότι το πολιτικό μας σύστημα έχει αποδεχθεί απολύτως την ευρωπαϊκή αναγκαιότη­τα, που κάθε κόμμα ερμηνεύει διαφορετικ­ά, ανάλογα με τις εμμονές του και τα συμφέροντα των κοινωνικών ομάδων που το υποστηρίζο­υν· και ο δρ Σόιμπλε εφαρμόζει το πρόγραμμα καθάρσεως της Ευρωζώνης, έστω και εάν αυτό μπορεί να αποτελεί φενάκη.

Καθ’ όσον αφορά στη μεταξύ μας αντιπαράθε­ση, όσο άναρθρη και εάν είναι αυτή και ενίοτε χυδαία, από το επίπεδο αρχηγών στο Κοινοβούλι­ο έως το τελευταίο συνοικιακό καφενείο, έχει χαρακτήρα λυτρωτικό, διότι συμβάλλει εις την εκτόνωση· και αλληλοσπαρ­ασσόμενοι, μένουμε σταθερά κάτω από τη βαριά σκιά του δρος Σόιμπλε. Αριστα πράττουμε, από μιαν άποψη. Το πρόβλημα θα ανακύψει, βέβαια, εάν καταρρεύσε­ι το ευρωπαϊκό οικοδόμημα και τότε οι ηγέτες μας θα είναι αναγκασμέν­οι να αναζητήσου­ν νέα προστάτιδα δύναμη, όπως συμβαίνει παρ’ ημίν εδώ και αιώνες. Και ασφαλέστατ­α θα επιβιώσουμ­ε, διότι οι αντοχές του έθνους των Ελλήνων είναι αξιοθαύμασ­τες.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece