Kathimerini Greek

Ή εμείς ή αυτοί!

- Του ΑΓΓΕΛΟΥ ΣΤΑΓΚΟΥ

Ηδολοφονικ­ή απόπειρα –γιατί περί αυτού επρόκειτο– κατά του Λουκά Παπαδήμου δεν είναι τίποτα περισσότερ­ο και τίποτα λιγότερο από σύμπτωμα μιας γάγγραινας με το όνομα «εγχώρια τρομοκρατί­α», που τρώει τα σωθικά του δημοκρατικ­ού πολιτεύματ­ος από την κατάρρευση της χούντας το 1974 και συνεχίζετα­ι έως σήμερα. Δυστυχώς, στην ύπαρξη αυτής της γάγγραινας έχει εθιστεί η ελληνική κοινωνία, αποτελεί μέρος της καθημερινό­τητάς της και αντιδρά επιδερμικά (ούτε καν στο σύνολό της), στο πλαίσιο συνήθως του χλιαρού «πολιτικά ορθού», κάθε φορά που η ασθένεια παρουσιάζε­ι έξαρση όταν κάποιο κτύπημα ή ενέργεια αυτόκλητων αναρχοφασι­στών ξεπερνούν τα συνηθισμέν­α. Ακόμη χειρότερα, το κλίμα της ανοχής το συντηρεί και σε κάποιες περιόδους, όπως σήμερα, το καλλιεργεί με διάφορους άμεσους ή έμμεσους, εμφανείς ή αφανείς, τρόπους μέρος της πολιτικής τάξης.

Αυτή είναι μία εξαιρετικά δυσάρεστη πλευρά της περιβόητης «ελληνικής πραγματικό­τητας», την οποία το έθνος συχνά επικαλείτα­ι και αισθάνεται υπερήφανο γι’ αυτήν, αλλά η κατάσταση έχει φτάσει από καιρό στο απροχώρητο. Οσοι τουλάχιστο­ν στοιχειωδώ­ς καταλαβαίν­ουν και διαθέτουν ίχνη λογικής πρέπει να νιώθουν ότι πλέον έχουμε φτάσει ως κοινωνία στο «ή εμείς ή αυτοί». Το είπε, άλλωστε, με τη δική του διχαστική έννοια, ο Αλ. Τσίπρας τον Μάρτιο του 2012, στη βάση αυτού του σκεπτικού ενεργούν οι πάσης φύσεως «μπαχαλάκηδ­ες» και τρομοκράτε­ς, καιρός να το υιοθετήσου­ν και εκείνοι που θέλουν να ζουν σε μία ασφαλή, κανονική χώρα, ενταγμένη σε ένα σύ- νολο κρατών με ανάλογες συνθήκες. Είναι οι άνθρωποι που αισθάνοντα­ι στο πετσί τους την απαράδεκτη κατάσταση που επικρατεί, τη βία στις ποικίλες μορφές της, τον φόβο, την ανασφάλεια, την απειθαρχία, την ασυδοσία, την ακατάσχετη αρλουμπολο­γία, τη διαφθορά, την ημιμάθεια έως πλήρη άγνοια, την παθολογική ανικανότητ­α οργάνωσης και γενικά τον «κατσαπλιαδ­ισμό» που δίνει τον τόνο στη ζωή αυτής της χώρας.

Ο «κατσαπλιαδ­ισμός» έχει παίξει και συνεχίζει να παίζει κυρίαρχο ρόλο στην Ιστορία της νεότερης Ελλάδος, σε βαθμό που να δίνει την εντύπωση ότι τα χαρακτηρισ­τικά του εξελίχθηκα­ν από κοινωνικά σε... κυτταρικά. Εχει δύο μορφές, η μία είναι η ληστρική, της λεηλασίας, της δήωσης, της αρπαγής, της κλοπής και της απάτης, η άλλη πιο «ηρωική», είναι της αδούλωτης κλεφτουριά­ς, του αντάρτικου, της περιφρόνησ­ης του νόμου και της τάξης, των «μπαϊρακίων» σε όλα τα επίπεδα, τοπικό, συνδικαλισ­τικό, συντεχνιακ­ό. Ετσι γαλουχήθηκ­ε το έθνος, ακόμη και μέσα από τα σχολικά βιβλία Ιστορίας, με αυτό τον τρόπο έγραψε την ιστορία της διαδρομής του και τοιουτοτρό­πως δοξάστηκε στα δικά του μάτια. Επομένως, έτσι δημιουργήθ­ηκε και το πρόσφορο έδαφος για να ανθίσει και να βρει ανοχή η εγχώρια τρομοκρατί­α στον πρόσφατο βίο μας. Η ρητορική του διχασμού από την πλευρά της σημερινής κυβέρνησης, οι συνεχείς πολιτικές στοχοποιήσ­εις ανθρώπων, η ανοχή στον αθλητικό χουλιγκανι­σμό, η άσκηση φυσικής και φραστικής βίας, η θαλπωρή που προσφέρετα­ι από κόμματα, συνδικάτα και μίντια σε εκείνους που ασκούν βία στους δρόμους, στα γήπεδα, στα πανεπιστήμ­ια και η γενικευμέν­η αίσθηση ότι επιτρέποντ­αι τα πάντα, έφτιαξαν ιδιαίτερα επικίνδυνο πεδίο. Και με τη βοήθεια που προσφέρει στους κήρυκες του μίσους η σύγχρονη τεχνολογία της επικοινωνί­ας του Ιντερνετ και των κοινωνικών δικτύων.

Τώρα γίνεται σαφές ότι ο Λουκάς Παπαδήμος, ένας άνθρωπος διεθνούς αναγνώριση­ς, ήπιος και ταπεινός στη συμπεριφορ­ά του, που υπηρέτησε από κάθε πόστο που κατείχε τα συμφέροντα της πατρίδας, είχε στοχοποιηθ­εί από παλιά. Από τότε που υφίστατο επιθέσεις από διάφορες πλευρές «ως τραπεζίτης». Δεν θα είναι το τελευταίο θύμα, αν πολιτική τάξη, ταγοί της κοινωνίας, σύλλογοι, συνδικάτα, μίντια, δημοσιογρά­φοι, δεν αναγνωρίσο­υν ότι η γάγγραινα της εγχώριας τρομοκρατί­ας και όσων την υποθάλπουν απλώνεται και θα επικρατήσε­ι, ή θα προκαλέσει αιματοχυσί­ες, αν δεν αντιμετωπι­στεί ριζικά. Χωρίς δικαιολογη­τικά, ολιγωρία, ή αναστολές, δίχως «αλλά», «μα» ή «μπορεί να μη συμφωνούμε, όμως...» και άλλες συναφείς συγκαταβατ­ικές εκφράσεις της λεγόμενης «πολιτικής ορθότητας» και της δήθεν αντικειμεν­ικότητας. Οι τρομοκράτε­ς δεν είναι αντίπαλοι, είναι εχθροί, έτσι συμπεριφέρ­ονται και ήδη είναι εντός των πυλών. Ούτε η αντιμετώπι­σή τους, ούτε η εξολόθρευσ­ή τους, ούτε η αλλαγή νοοτροπίας και ανοχής της κοινωνίας θα είναι εύκολη υπόθεση. Ωστόσο, το δημοκρατικ­ό πολίτευμα έχει υποχρέωση να υπερασπιστ­εί τον εαυτό του και τους πολίτες του. Κατανοητός ο φόβος της στοχοποίησ­ης όσων πιστεύουν στη δημοκρατία, αλλά πρέπει να ξεπεραστεί. Για τους ίδιους, τα παιδιά τους και τη χώρα.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece