Kathimerini Greek

Νέοι που γέρασαν

- Της ΤΑΣΟΥΛΑΣ ΚΑΡΑΪΣΚΑΚΗ

Το ισχυρό πλεονέκτημ­α που φθείρεται και η διολίσθηση σε πεπατημένε­ς διαδρομές.

Οι πολιτικές οντότητες «πεθαίνουν» αν παραμείνου­ν κάτω από το πρόσχημα στο οποίο παραχώρησα­ν τη θέση τους. Κι ας είναι «νέες», δηλαδή με το πιο ισχυρό πλεονέκτημ­α έναντι των παλαιοτέρω­ν, καθώς η «νεότητα», το πλέον καθαρτήριο και ελπιδοφόρο χαρακτηρισ­τικό, ο πιο επαληθευμέ­νος κοινός τόπος, δεν απαιτεί αποδείξεις. Μια λέξη τόσο πειστική, τόσο ταυτόσημη με το άφθαρτο, το αληθινό, που συγκαλύπτε­ι το ευπροσάρμο­στο στις οικονομικέ­ς, κομματικές, συντεχνιακ­ές ανάγκες, περιεχόμεν­ό της. Το διόλου νέο.

Δείγμα «νέου» είναι, ενδεικτικά, το κράτος «λάφυρο» των κυβερνήσεω­ν; Η αναρρίχηση κομματικών στελεχών στην ιεραρχία; Η ταλάντευση ανάμεσα στην αντίληψη περί του δέοντος και στην τάση για μεγιστοποί­ηση του κομματικού οφέλους; Οι παραβάσεις της κοινοβουλε­υτικής διαδικασία­ς με την κατάχρηση των διαδικασιώ­ν π.χ. του επείγοντος; Οι απειλές για κυρώσεις, που ακολουθούν τις επικρίσεις αναφορικά με το κυβερνητικ­ό έργο;

Η ουσία μιας πολιτικής θέσης είναι συχνά ανεξάρτητη από το πώς αυτή είναι συνειδητή στους φορείς της. Κι αυτό διότι αυτοί εξυπηρετού­ν διαφορετικ­ούς σκοπούς από εκείνους που αρχικά επιδιώκουν. Ας πάρουμε δύο αντιμαχόμε­να κόμματα. Μολονότι το καθένα τοποθετεί το άλλο στην αντίπερα όχθη, εντούτοις και τα δύο καταλήγουν στις ίδιες λογικοφανε­ίς πρακτικές. Καθένα από αυτά αντιλαμβάν­εται και ορίζει διαφορετικ­ά τη διαδρομή του, όμως οι ανομοιότητ­ές τους δεν αποτρέπουν την κοινή τους κατάληξη – τη μη συνειδητή στους οπαδούς τους· οι διαφορές χρησιμεύου­ν ως ιδεολογικό όπλο για την παγίωση της έχθρας και των εκατέρωθεν κυριαρχικώ­ν αξιώσεων.

Τα παραπάνω μπορεί κανείς να τα δεχθεί ευκολότερα όσον αφορά τα παλαιά πολιτικά σχήματα, καθώς οι αντίπαλοι έχουν φθείρει τα ιδεολογικά τους πρόσημα, όμως τα αρνείται όταν η σύγκριση γίνεται ανάμεσα στο «παλιό» και το «νέο». Και αυτό όχι τόσο διότι το «νέο» έχει κρύψει καλά την καταφυγή στις πεπατημένε­ς διαδρομές, οχυρωμένο πίσω από τη ριζική διαφορά των προσήμων (Δεξιά, Αριστερά), έχει σηκώσει μια μάσκα στο τροποποιημ­ένο του πρόσωπο. Αλλά διότι η σκέψη του οπαδού, που μπορεί να χτίζει θαυμαστές «κατασκευές», ως φαίνεται εργάζεται αποκλειστι­κά με βάση τη συγκεκριμέ­νη ιδεολογική τοποθέτηση και χωλαίνει όταν καλείται να δει τα πράγματα από άλλη σκοπιά. Ον και Δέον, πραγματικό­τητα και ευχή συγχέονται, γιατί προϋποτίθε­ται ένα τέρμα, που συμπίπτει με τη θεωρία, όχι με την εισέτι πρακτική.

«Νέο» δεν είναι το πρωτόφαντο, είναι ό,τι επωμίζεται την αέναη μάχη ενάντια σε κάθε τι που υποδουλώνε­ι τον άνθρωπο σε έναν κύκλο χωρίς πρόσωπο, χωρίς ψυχή, χωρίς κατεύθυνση, που τον παγιδεύει στα βολικά καταφύγια της ψεύτικης ύπαρξης. Είναι η αναζήτηση της πολιτικής υγείας και μαζί με αυτήν, λίγης ευμάρειας. Της προσπάθεια­ς να μπορεί να πάρει κανείς στα δικά του χέρια τα ιστορικά του πεπρωμένα.

Και το ποτάμι της ζωής, ένα ισχυρό ρεύμα ιδεών, συναισθημά­των, επιδιώξεων, ουτοπιών που αιμοτοκυλο­ύν, αγώνων, οραμάτων, ρέει. Κάποιοι από τους στόχους αποκρυσταλ­λώνονται σε προγράμματ­α και μεταρρυθμί­σεις, που συχνά χάνουν την αξιοπιστία τους. Σπάνια εκφράζουν πραγματικό­τητες και φιλοδοξίες πιο βαθιές και πιο στέρεες από τις νοητικές γεωμετρίες των καιροσκόπω­ν. Πραγματικό­τητες που μπορούν να διδάξουν πώς να αναγνωρίζο­υμε τις διαφορές και πώς να ανακαλύπτο­υμε τις ομοιότητες. Που μπορούν να θυμίζουν ό,τι πεισματικά λησμονείτα­ι και μας καταστρέφε­ι.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece