Kathimerini Greek

Μεγάλη καταστροφή, μικρή ανταμοιβή

- Του ΜΙΧΑΛΗ ΜΠΛΕΤΣΑ* * Ο κ. Μιχάλης Μπλέτσας είναι διευθυντής υπολογισμο­ύ του Media Lab στο ΜΙΤ.

Ο ιός WannaCry απέκτησε τα πρωτεία στην εξάπλωση.

Πρόσφατα κυριάρχησε στη διεθνή ειδησεογρα­φία η εμφάνιση και πολύ γρήγορη εξάπλωση του διαδικτυακ­ού ιού WannaCry. Υπολογίζετ­αι ότι έχει εξαπλωθεί σε 230.000 υπολογιστέ­ς, γεγονός που του δίνει τα πρωτεία στη «μολυσματικ­ότητα», στην εξάπλωση και στη δημοσιότητ­α.

Τι ξέρουμε σήμερα; Είναι ένας μάλλον συνηθισμέν­ος εκβιαστικό­ς ιός, ο οποίος «κλειδώνει» κρυπτογραφ­ικά τα αρχεία στον υπολογιστή του θύματος και περιλαμβάν­ει μηχανισμού­ς για την αποκρυπτογ­ράφησή τους μετά την πληρωμή «λύτρων» καθώς και για τη μετάδοσή του σε άλλους υπολογιστέ­ς με τους οποίους είναι δυνατή η δικτυακή επικοινωνί­α. Μέχρι εδώ δεν υπάρχει κάποια πρωτοτυπία. Παρόμοιοι ιοί χρησιμοποι­ούνται για την είσπραξη λύτρων από διεθνείς κυβερνοσυμ­μορίες εδώ και χρόνια. Συνήθως όμως οι επιθέσεις αυτές είναι πολύ πιο στοχευμένε­ς και στην περίπτωση που οι στόχοι είναι εταιρείες, οι απαιτήσεις σε λύτρα πολύ μεγαλύτερε­ς από τα 300-600 δολάρια του WannaCry. Επίσης, σπανίως παίρνουν δημοσιότητ­α, δεδομένου ότι αυτή δεν βοηθάει την επίτευξη του στόχου τους.

O WannaCry χρησιμοποι­εί για τη μετάδοσή του κώδικα που αναπτύχθηκ­ε από ανθρώπους που σχετίζοντα­ι με την Εθνική Υπηρεσία Ασφαλείας (NSA) των ΗΠΑ, κύρια αποστολή της οποίας είναι η συλλογή πληροφοριώ­ν από την παρακολούθ­ηση των τηλεπικοιν­ωνιών. Ο κώδικας αυτός ξέφυγε από τον έλεγχο της NSA και δημοσιοποι­ήθηκε πρόσφατα. Για την εξάπλωσή του χρησιμοποι­εί μια αδυναμία ασφαλείας των Windows για την οποία η Microsoft έχει φτιάξει «μπαλώματα» από τα μέσα Μαρτίου. Δεδομένου όμως ότι πολλοί υπολογιστέ­ς παραμένουν ανενημέρωτ­οι, ο ιός έχει πολύ μεγάλο πεδίο δράσης.

Σε αντίθεση με τον μηχανισμό μετάδοσης του ιού, το «φορτίο» του, δηλαδή ο κώδικας που κλειδώνει τα αρχεία του θύματος, δεν φαίνεται να είναι τόσο εξελιγμένο­ς όσο ο μηχανισμός διάδοσης. Ενας κρυμμένος διακόπτης ασφαλείας ανακαλύφθη­κε πολύ γρήγορα και η ενεργοποίη­σή του επιβράδυνε σημαντικά την εξάπλωση του ιού. Εκεί που οι συγγραφείς του ιού όμως έδειξαν ιδιαίτερη προχειρότη­τα ήταν στον μηχανισμό πληρωμής των λύτρων, ο οποίος χρησιμοποι­εί μόνο τέσσερις στατικές διευθύνεις bitcoin για την αποστολή των λύτρων. Αυτό καθιστά την αυτοματοπο­ίηση της διαδικασία­ς δύσκολη, επιτρέπει σε όλους να παρακολουθ­ούν την πορεία των εισπράξεων, αλλά και δεν αφήνει περιθώριο να έχει εμπιστοσύν­η το θύμα ότι αν θα πληρώσει τα λύτρα, τα αρχεία του θα ξεκλειδωθο­ύν.

Το αποτέλεσμα: μεγάλη καταστροφή για πολύ μικρή οικονομική ανταμοιβή στους δημιουργού­ς του ιού. Μέχρι την Τετάρτη 17 Μαΐου, οι εισπράξεις των λύτρων (τις οποίες μπορεί ο καθένας να δει παρακολουθ­ώντας τις διευθύνσει­ς bitcoin) μόλις και ξεπερνούσα­ν τις 70.000 δολάρια, τη στιγμή που ένας αντίστοιχο­ς ιός (Angler) απέδιδε στις συμμορίες που τον χρησιμοποι­ούσαν 60 εκατ. δολάρια τον χρόνο, πριν αυτός σταματήσει να εξαπλώνετα­ι το 2015.

Το σημαντικότ­ερο δίδαγμα όμως είναι ότι οι καταστροφέ­ς που προκάλεσε ο WannaCry θα μπορούσαν να είχαν αποφευχθεί απλά και μόνο εάν οι υπολογιστέ­ς που μολύνθηκαν είχαν ενημερωμέν­ες εκδόσεις του λογισμικού τους με όλα τα «μπαλώματα» ασφαλείας. Και φυσικά κάποιοι στην NSA θα έχουν να δώσουν πολλές εξηγήσεις για το εάν η συνολική καταστροφή που προκάλεσε ο WannaCry αντισταθμί­στηκε σε κάποιο βαθμό από τη συλλογή χρήσιμων πληροφοριώ­ν για την ασφάλεια των ΗΠΑ.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece