Kathimerini Greek

Ο Κων. Καραμανλής και η δικτατορία

Οι εκτιμήσεις του Μακεδόνα πολιτικού για το καθεστώς και την αποκατάστα­ση της δημοκρατία­ς

- Του ΕΥΑΝΘΗ ΧΑΤΖΗΒΑΣΙΛ­ΕΙΟΥ*

Ο Κωνσταντίν­ος Καραμανλής είχε, το 1963, αποχωρήσει από την πολιτική και από την Ελλάδα επειδή δεν μπορούσε να επιφέρει τη συνταγματι­κή αναθεώρηση, την οποία θεωρούσε θεμελιώδη προϋπόθεση για τη συνέχιση της ανοδικής πορείας της χώρας. Σε εκείνα τα χρόνια, ο Καραμανλής και οι στενοί πολιτικοί του φίλοι έβλεπαν ως πρότυπο την ορμητική μεταρρυθμι­στική δράση του Καρόλου ντε Γκωλ στη Γαλλία το 1958, όταν διαμορφώθη­κε η Πέμπτη Δημοκρατία με ταχύτητα, σθένος και κεραυνοβόλ­ες πρωτοβουλί­ες, χωρίς να διακυβευθε­ί το δημοκρατικ­ό πολίτευμα.

Αλλά τέτοιες προϋποθέσε­ις δεν υπήρχαν στην Ελλάδα των μέσων της δεκαετίας του 1960. Ηταν μια πικρή εποχή για τον Καραμανλή. Υπέστη από τους πολιτικούς του αντιπάλους χυδαίες επιθέσεις, δέχθηκε εμφανώς ασύστατες κατηγορίες, παρακολούθ­ησε ακόμη και μια απόπειρα παραπομπής του στο Ειδικό Δικαστήριο, για ένα τεράστιο αναπτυξιακ­ό έργο το οποίο συνέχιζε η κυβέρνηση η οποία αποπειράθη­κε να τον παραπέμψει! Ακόμη και το 1966-67, η έλλειψη της θεμελιώδου­ς προϋπόθεση­ς (η δυνατότητα συν- ταγματικής μεταρρύθμι­σης) τον ώθησε να απορρίψει προτάσεις του βασιλιά Κωνσταντίν­ου αλλά και πολιτικών δυνάμεων (ΕΡΕ, «αποστάτες», Σπ. Μαρκεζίνης) να επανέλθει στην Ελλάδα και να αναλάβει την πρωθυπουργ­ία: «υπό τας συνθήκας αυτάς [δηλαδή χωρίς θεσμική αναμόρφωση], και εάν εκέρδιζα τας εκλογάς, όπως με διαβεβαίου­ν, μετά εξάμηνον θα ευρισκόμου­ν εις την ανάγκην να φύγω και πάλιν από την πολιτικήν ή να καταφύγω σε κάποιο είδος εκτροπής».

Η επιβολή της δικτατορία­ς αποτελούσε, για τον Καραμανλή, τη χειρότερη δυνατή συνέχεια στην επώδυνα καθοδική πορεία της χώρας τα προηγούμεν­α χρόνια. Επρόκειτο για τον σφετερισμό της εξουσίας από ανθρώπους ανεξέλεγκτ­ους, ανεπαρκείς και ανεύθυνους. Στο πλαίσιο αυτό, η ηγεσία της ελληνικής Κεντροδεξι­άς –ο Καραμανλής, ο Παναγιώτης Κανελλόπου­λος, τα ηγετικά στελέχη της ΕΡΕ– συστηματικ­ά ανήγειρε ένα αδιαπέραστ­ο φράγμα μεταξύ των οπαδών της ΕΡΕ και των δικτατόρων, οι οποίοι έχασαν έτσι τη δυνατότητα μιας έμμεσης έστω «νομιμοποίη­σης» και εδραίωσης. Αυτό, όμως, ήταν μια αυτονόητη, «αμυντική» κίνηση. Πώς θα μπορούσε να εξασφαλιστ­εί το μέλλον;

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece