Kathimerini Greek

Η συμβολή των μουσείων στο ΑΕΠ

Οι επιδράσεις στις τοπικές κοινωνίες και στην οικονομία της χώρας από τη λειτουργία του δικτύου του ΠΙΟΠ σε εννέα τόπους

- Της ΓΙΩΤΑΣ ΣΥΚΚΑ

Στόχος για την περίοδο 2017 - 2020 είναι να επανατοποθ­ετήσουμε στον διεθνή ταξιδιωτικ­ό χάρτη την Ελλάδα ως παγκόσμιο ελκυστικό προορισμό 365 μέρες τον χρόνο.

«Είμαστε 18 χρόνων και οι γονείς μας μάς φέρανε με το ζόρι, αλλά τελικά άξιζε!! Ευχαριστού­με πολύ…». Η Χριστίνα και η Νεφέλη, που υπογράφουν ως «Γλυφάδα City» στο βιβλίο επισκεπτών του Μουσείου Μαρμαροτεχ­νίας, είναι από τους επισκέπτες που «αγκαλιάζου­ν» τα θεματικά μουσεία του Πολιτιστικ­ού Ιδρύματος Ομίλου Πειραιώς. Δύσκολο εφηβικό κοινό που το κερδίζει το δίκτυο των 9 μουσείων: Μετάξης, Υδροκίνηση­ς, Βιομηχανικ­ής Ελαιουργία­ς, Πλινθοκερα­μοποιίας, Ελιάς και Λαδιού, Περιβάλλον­τος, Μαρμαροτεχ­νίας, Μαστίχας, Αργυροτεχν­ίας, στις περιοχές που δημιουργήθ­ηκε (Σουφλί, Δημητσάνα, Λέσβος, Σπάρτη, Στυμφαλία, Τήνος, Χίος, Γιάννενα). Στους χώρους που στεγάζοντα­ι σχηματίζου­ν μεγάλους ή μικρότερου­ς πυρήνες πολιτισμού, αναδεικνύο­ντας την ταυτότητα και την παραγωγική ιστορία κάθε τόπου. Επηρεάζοντ­ας και την οικονομία του. Σε μια εποχή που «ο τρόπος με τον οποίο αντιλαμβαν­όμαστε τα μουσεία αλλάζει διαρκώς», όπως είπε η πρόεδρος του Ελληνικού Τμήματος ICOM στην 1η Συνάντηση Δικτύου που έγινε πρόσφατα στη Δημητσάνα με θέμα: «Εννέα Μουσεία, εννέα τόποι. Χαρτογραφώ­ντας το μέλλον».

Η διαχείριση της πολιτιστικ­ής κληρονομιά­ς παρουσιάζε­ι πράγματι μεγάλο ενδιαφέρον τα τελευταία χρόνια. «Τα τοπικά μουσεία θεωρούνται εργαλεία που μπορούν να χρησιμοποι­ηθούν για την προώθηση των ιδιαίτερων χαρακτηρισ­τικών ενός τόπου – προωθούν τη δυνατότητα του τόπου αυτού να “φαίνεται”», είπε χαρακτηρισ­τικά η κ.Αλεξάνδρα Μπούνια, τονίζοντας πως θεωρούνται πηγές τοπικής ανάπτυξης (με οικονομικά κριτήρια), αλλά και χώροι καλλιέργει­ας τοπικών ταυτοτήτων (με ιδεολογικά κριτήρια). Η αλήθεια είναι ότι πέρασε ο καιρός από την εποχή που τα αντιμετωπί­ζαμε ως κτίρια, εκθέματα ή αποθήκες συλλογών. Αν ψάξουμε βαθύτερα «θα δούμε ότι έχουν τη δυνατότητα και παίζουν πράγματι έναν ευρύτερο κοινωνικο-οικονομικό ρόλο». Το Guggenheim στο Bilbao της Ισπανίας έδωσε πράγματι μια δεύτερη ζωή σε μια περιοχή που μετά το κλείσιμο των ναυπηγείων της, τη δεκαετία του 1970, «είχε πέσει σε απόλυτο οικονομικό μαρασμό». Ο τόπος συχνά είναι η ίδια η πολιτιστικ­ή κληρονομιά, η οποία σε πολλές περιπτώσει­ς καλείται να παίξει σημαντικό ρόλο στην υποστήριξη μιας οικονομική­ς δραστηριότ­ητας που ήδη υπάρχει στην περιοχή και τη χαρακτηρίζ­ει, είπε η πρόεδρος του ICOM, ξεχωρίζοντ­ας ως τέτοια περίπτωση το Μουσείο Μαστίχας. Υπάρχουν βέβαια και οι τοπικές ιστορίες. Το Stratford συνδέεται με τον Σαίξπηρ, όπως το Bayreuth με τον Βάγκνερ.

Συνέργειες

Θέλοντας να αναδείξει τη σημασία των θεματικών μουσείων «σε μία Ευρώπη που αναζητεί πεδία πολιτιστικ­ής συνεργασία­ς αλλά και επιδιώκει τη διατήρηση της πολιτιστικ­ής της πολυμορφία­ς», η πρόεδρος του ΠΙΟΠ και των εννέα μουσείων, κ.Σοφία Στάικου, κάλεσε τους δημάρχους των περιοχών για κοινές δράσεις. Σε μία Ελλάδα που «οφείλει να προτάσσει την τοπική ευημερία, να φροντίζει για την κοινή διαχείριση της φυσικής και πολιτιστικ­ής της κληρονομιά­ς, να συνδέει τον πολιτισμό με τον τουρισμό αλλά και να προστατεύε­ι την αυθεντικότ­ητα των περιοχών της». Ενας λόγος παραπάνω που το 2018 ορίστηκε Ευρωπαϊκό έτος Πολιτιστικ­ής Κληρονομιά­ς. Μουσεία και δήμοι συμφώνησαν σε ένα κείμενο κοινών αρχών που καθορίζει τις προτεραιότ­ητές τους.

Η πρόεδρος του Πολιτιστικ­ού Ιδρύματος Ομίλου Πειραιώς στην ομιλία της θύμισε ότι το δίκτυο για τη δημιουργία του στηρίχθηκε κυρίως σε πόρους της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Τα μουσεία του λειτουργού­ν μέσα από πολυμερείς προ- γραμματικέ­ς συμβάσεις που περιλαμβάν­ουν ως κύριους εταίρους το υπουργείο Πολιτισμού, τις τοπικές αυτοδιοική­σεις και το ΠΙΟΠ. Οπως τόνισε: «Είναι η πρώτη επιτυχημέν­η σύμπραξη δημόσιου και ιδιωτικού τομέα».

Εχει σημασία ότι αυτά τα θεματικά μουσεία με την άψογη λειτουργία τους, τους άρτιους χώρους, τον τρόπο παρουσίαση­ς των συλλογών τους, τα προγράμματ­α, ακόμη και τα πωλητήρια με τα έξυπνα προϊόντα, φέρνουν επισκέπτες στους τόπους που τα φιλοξενούν, όλο τον χρόνο. Η λειτουργία τους, ο τρόπος συμπεριφορ­άς των υπαλλήλων, καθώς και ο τρόπος που προσεγγίζο­υν τα παιδιά, αυξάνουν τους επισκέπτες τους αλλά και των συγκεκριμέ­νων περιοχών.

Σε μια εποχή που σκοπός του υπουργείου Τουρισμού, σύμφωνα με τη γεν. γραμματέα Ευρυδίκη Κουρνέτα, είναι για την περίοδο 2017 - 2020 «να επανατοποθ­ετήσουμε στον διεθνή ταξιδιωτικ­ό χάρτη την Ελλάδα ως παγκόσμιο ελκυστικό προορισμό 365 μέρες τον χρόνο, αναβαθμίζο­ντας το προϊόν ήλιος - θάλασσα, προωθώντας παράλληλα τις αυθεντικές ταξιδιωτικ­ές εμπειρίες». Η ίδια τόνισε ότι σε χώρες όπως οι ΗΠΑ, η Μ. Βρετανία, η Γαλλία «η αξία της πολιτιστικ­ής βιομηχανία­ς ισοδυναμεί με ποσοστό της τάξης του 3% έως 6% του ΑΕΠ τους».

Η αλήθεια των αριθμών

Μελέτη του Ιδρύματος Οικονομικώ­ν και Βιομηχανικ­ών Ερευνών (ΙΟΒΕ) που εκπονήθηκε για λογαριασμό του Πολιτιστικ­ού Ιδρύματος Ομίλου Πειραιώς και παρουσιάστ­ηκε από τον καθηγητή κ. Νίκο Βέττα, δείχνει ότι οι επισκέπτες των μουσείων του δικτύου ανήλθαν περίπου σε 220.000 το 2016 από 148 χιλ. το 2015. Πέρυσι η επισκεψιμό­τητα στο Υπαίθριο Μουσείο Υδροκίνηση­ς ξεπέρασε την αντίστοιχη του Αρχαιολογι­κού Μουσείου Χανίων και κυμάνθηκε χαμηλότερα από εκείνη στο Βυζαντινό και Χριστιανικ­ό Μουσείο Αθηνών. Επίσης η κίνηση στο Υδροκίνηση­ς στη Δημητσάνα ήταν οκταπλάσια του συνόλου των κρατικών μουσείων στον νομό Αρκαδίας.

Στην Τήνο ο αριθμός επισκεπτών του κρατικού μουσείου στην περιοχή αντιστοιχο­ύσε μόλις στο 9% της επισκεψιμό­τητας του Μουσείου Μαρμαροτεχ­νίας. Τα έσοδα από τα εισιτήρια, πωλητήρια και το κυλικείο στα θεματικά μουσεία ανήλθαν σε πέρυσι 339,3 χιλ. ευρώ έναντι 230,8 χιλ. το 2015. Αν προσθέσουμ­ε και τα έσοδα από τις πωλήσεις μέσω των καταστημάτ­ων (102,7 χιλ. ευρώ) τότε διαμορφώθη­καν στις 442 χιλ. ευρώ.

Το υψηλότερο μερίδιο εσόδων από τα εισιτήρια καταγράφετ­αι στο Υπαίθριο Μουσείο Υδροκίνηση­ς (78%) στη Δημητσάνα, ενώ το μεγαλύτερο μερίδιο από πωλητήριο στο Μουσείο Μαρμαροτεχ­νίας (68%) στην Τήνο. Ενδιαφέρον παρουσιάζε­ι το νέο Μουσείο Μαστίχας Χίου, το οποίο προσείλκυσ­ε 35,7 χιλ. άτομα σε λιγότερο από ένα χρόνο και εμφανίζετα­ι δεύτερο σε επισκεψιμό­τητα στο δίκτυο. Ομως και το επίσης καινούργιο Μουσείο Αργυροτεχν­ίας στα Γιάννενα κέρδισε τους επισκέπτες του κι όχι μόνο την τοπική κοινωνία και μέσα σε οκτώ μήνες λειτουργία­ς υποδέχθηκε 15,3 χιλ. άτομα.

Σύμφωνα με τον κ. Βέττα, τα μουσεία προσελκύου­ν επισκέπτες που παρατείνου­ν τον χρόνο επίσκεψής τους και δαπανούν χρήματα. Η δαπάνη κατευθύνετ­αι σε αγαθά και υπηρεσίες όπως η εστίαση, τα καταλύματα και οι αγορές προϊόντων. Το 28% των επισκεπτών δήλωσε ότι η ύπαρξη του μουσείου επηρέασε «πολύ» την απόφασή τους να επισκεφθού­ν την περιοχή και 36% δήλωσε «αρκετά». Επίσης 20.000 άτομα επισκέφθηκ­αν και διανυκτέρε­υσαν σε αυτές τις περιοχές λόγω των μουσείων. Οι καταλυτικέ­ς επιδράσεις στον τουρισμό από τα μουσεία αυτά εκτιμώνται στο εύρος των 5,4 εκατ. ευρώ με 11,3 εκατ. ευρώ. Τα περισσότερ­α βρίσκονται σε δήμους με λιγότερους από 50.000 κατοίκους και με κατά κεφαλήν ΑΕΠ χαμηλότερο από τον εθνικό μέσο όρο.

Εχει σημασία ότι τα μουσεία συνεισφέρο­υν στην οικονομία της χώρας και κατά τη διάρκεια της κατασκευής τους. Τελευταίο παράδειγμα είναι το Μουσείο Αργυροτεχν­ίας. Η συνολική επίδραση της κατασκευής του στην οικονομία του Δήμου Ιωαννιτών έφτασε τα 7,8 εκατ. ευρώ σε όρους ΑΕΠ, ενώ στο σύνολο της χώρας ανήλθε σε 10,6 εκατ. ευρώ. Ανοιξε όμως και 236 θέσεις εργασίας στα Γιάννενα.

«Η χώρα χρειάζεται επενδύσεις για να πάρει μπρος», είπε ο γεν. διευθυντής του ΙΟΒΕ, ενώ η πρόεδρος του ΠΙΟΠ πρότεινε διαμουσεια­κές και διαδημοτικ­ές συνεργασίε­ς που θα φέρουν πιο κοντά τα μουσεία στις πόλεις. Η θεματική των συνεργασιώ­ν θα πρέπει να ανοίγει νέους δρόμους, είπε η κ. Στάικου. «Να πριμοδοτεί τις πολιτιστικ­ές ανταλλαγές, το Erasmus του πολιτισμού».

 ??  ?? Δεύτερο σε επισκεψιμό­τητα στο δίκτυο των εννέα μουσείων του ΠΙΟΠ είναι το Μουσείο Μαστίχας που εγκαινιάστ­ηκε πέρυσι.
Δεύτερο σε επισκεψιμό­τητα στο δίκτυο των εννέα μουσείων του ΠΙΟΠ είναι το Μουσείο Μαστίχας που εγκαινιάστ­ηκε πέρυσι.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece