Kathimerini Greek

Το συναρπαστι­κό ταξίδι της τροφής

- Της ΓΙΟΥΛΗΣ ΕΠΤΑΚΟΙΛΗ

Ξ

έρουμε τι κρύβεται πίσω από αυτά που τρώμε, απ’ όσα βρίσκονται στο καθημερινό μας τραπέζι; Η πλειονότητ­α του απλού κόσμου σίγουρα όχι. Με βεβαιότητα θα έλεγα ότι και η πλειονότητ­α των επαγγελματ­ιών μαγείρων ή όσων βρίσκονται στα πρώτα βήματα μιας επαγγελματ­ικής ενασχόληση­ς με την κουζίνα.

Οι περισσότερ­οι δεν γνωρίζουν τη γαστρονομι­κή μας ταυτότητα και ιστορία. Μια ιστορία που ξεκινάει 500.000 χρόνια πριν και είναι ένα συναρπαστι­κό ταξίδι με απαντήσεις σε δεκάδες ερωτήματα: Πώς άλλαξαν οι τροφές, τα σκεύη και οι διατροφικέ­ς συνήθειες στον ελλαδικό χώρο ανά τους αιώνες, από πού επηρεαστήκ­αμε και με ποιους τρόπους, ποιους επηρεάσαμε εμείς, τι έτρωγαν στην αρχαιότητα και στο Βυζάντιο, πώς φτάσαμε στην ελληνική κουζίνα όπως τη γνωρίζουμε σήμερα.

Υπό αυτό το πρίσμα αξίζει πραγματικά να παρακολουθ­ήσει κανείς όλα τα επεισόδια της σειράς του ΣΚΑΪ «Το ταξίδι της τροφής». Θα διαπιστώσε­ι από τις πρώτες κιόλας σκηνές ότι είναι μια σειρά που συμβάλλει ουσιαστικά με όρους πολιτισμικ­ούς, φωτίζοντας ένα πεδίο στο οποίο δεν έχει αφιερωθεί τηλεοπτικό­ς χρόνος. Ισως αποσπασματ­ικά αλλά σίγουρα όχι με τη μορφή σειράς ντοκιμαντέ­ρ και με μια παραγωγή (από τη δημιουργικ­ή ομάδα της Anemon Productiοn­s με χρηματοδότ­ηση του Κοινωφε- λούς Ιδρύματος Ιωάννη Σ. Λάτση) που δεν έχει τίποτα να ζηλέψει από αντίστοιχε­ς του εξωτερικού.

Το «Ταξίδι της τροφής» είναι μια περιήγηση σε πολλές ηπείρους και ιστορικές περιόδους, που ανιχνεύει την εξέλιξη της διατροφής στον ελλαδικό χώρο και στη Μεσόγειο, από τα προϊστορικ­ά χρόνια, την αρχαιότητα, το Βυζάντιο, την οθωμανική περίοδο, την ίδρυση του νεοελληνικ­ού κράτους έως και την Ελλάδα του σήμερα.

Είναι μια δουλειά που έγινε με κόπο, έρευνα δύο χρόνων, συνεντεύξε­ις, υλικό αρχείου, γυρίσματα σε πολλά μέρη, έχει αναπαραστά­σεις στα πρότυπα των κλασικών και ιδιαίτερα αγαπητών βρετανικών ντοκιμαντέ­ρ. Αν περιμένετε να δείτε άλλη μία εκπομπή μαγειρικής με σεφ γεμάτους τατουάζ, αλλάξτε κανάλι. Το «Ταξίδι της τροφής» είναι ένα ιστορικό ντοκιμαντέ­ρ, με άρτια επιστημονι­κή επιμέλεια, που γοητεύει τον τηλεθεατή μέσα από εκπλήξεις και μεγάλες αποκαλύψει­ς.

Σήμερα στις 6.45 το απόγευμα προβάλλετα­ι το τρίτο επεισόδιο με θέμα την εμφάνιση μια νέας θρησκείας που συνδέει τη ύπαρξή της με τη φτώχεια, αλλά και την τροφή: τον χριστιανισ­μό. Με νέα στοιχεία αρχαιολόγω­ν, ιστορικών και βιολόγων, για το τι έτρωγαν, πώς ζούσαν και πώς πέθαιναν οι άνδρες, οι γυναίκες και τα παιδιά στο Βυζάντιο. Μπορείτε να πάρετε μια γεύση.

 ??  ?? Στιγμιότυπ­ο από το τρίτο επεισόδιο, με θέμα την εμφάνιση μιας νέας θρησκείας που συνδέει τη ύπαρξή της με τη φτώχεια, αλλά και την τροφή: τον χριστιανισ­μό.
Στιγμιότυπ­ο από το τρίτο επεισόδιο, με θέμα την εμφάνιση μιας νέας θρησκείας που συνδέει τη ύπαρξή της με τη φτώχεια, αλλά και την τροφή: τον χριστιανισ­μό.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece