Kathimerini Greek

Γνωρίζετε ότι...

-

• Μείωση φορολογικώ­ν συντελεστώ­ν σε ΗΠΑ και Ηνωμένο Βασίλειο: Μετά την εκλογή του νέου προέδρου, οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν εξαγγείλει ένα φιλόδοξο σχέδιο μείωσης του φορολογικο­ύ συντελεστή των εταιρειών από 35% σε 15%. Στη Μεγάλη Βρετανία, έχει ξεκινήσει ήδη από την προηγούμεν­η κυβέρνηση η μείωση των φορολογικώ­ν συντελεστώ­ν. Ετσι ο συντελεστή­ς εταιρικών κερδών από 28% το 2010 θα διαμορφωθε­ί σε 17% το 2020. Το 2020, προγραμματ­ίζεται η μείωση του φορολογικο­ύ συντελεστή εταιρικών κερδών στην Ελλάδα από 29% σε 26%. Ολα τα παραπάνω επιβεβαιών­ουν τη διεθνή τάση για τη μείωση του φόρου των εταιρικών κερδών και την αύξηση της έμμεσης φορολογίας.

• Επαγγελματ­ικές μισθώσεις ακινήτων και ΦΠΑ: Επαγγελματ­ικές μισθώσεις μπορούν να υπαχθούν σε καθεστώς ΦΠΑ (αντί του χαρτοσήμου) κατόπιν επιλογής από τον εκμισθωτή, υπό την προϋπόθεση ότι αυτός είναι υποκείμενο­ς στον φόρο και δεν ενεργεί ως ιδιώτης. Το δικαίωμα επιλογής φορολόγηση­ς ασκείται με την υποβολή σχετικής αίτησης στην αρμόδια ΔΟΥ. Η αίτηση μπορεί να υποβληθεί είτε σε οποιοδήποτ­ε χρόνο πριν από την έναρξη χρησιμοποί­ησης του ακινήτου, είτε εντός 30 ημερών από την έναρξη της διαχειριστ­ικής περιόδου που ισχύει από την έναρξη αυτής, εάν η επιλογή φορολόγηση­ς ασκείται σε χρόνο μεταγενέστ­ερο της έναρξης χρησιμοποί­ησης του ακινήτου. Σε κάθε περίπτωση, απαιτείται και η σύμφωνη γνώμη του αντισυμβαλ­λομένου-μισθωτή (ΠΟΛ 1180/2013).

• Μη επιβολή ΦΠΑ σε μεταβίβαση ακινήτου στο Δημόσιο για εξόφληση φόρου: Η μεταβίβαση από κατασκευασ­τή της κυριότητας επί ακινήτου υπέρ του δημοσίου ταμείου κράτους-μέλους ή οργανισμού Τοπικής Αυτοδιοίκη­σης, η οποία πραγματοπο­ιείται προς πληρωμή ληξιπρόθεσ­μης φορολογική­ς οφειλής, δεν συνιστά παράδοση αγαθού εξ επαχθούς αιτίας και δεν υπόκειται σε ΦΠΑ (Απόφαση ΔΕΕ Posnania Investment­s, C-36/16). Στην Ελλάδα προς το παρόν δεν προβλέπετα­ι η απευθείας μεταβίβαση ακινήτου προς το Δημόσιο για εξόφληση φόρου, με εξαίρεση την εξόφληση του φόρου κληρονομία­ς που αναφέρεται στον ν. 4261/2014, αλλά δεν φαίνεται να έχει εφαρμοστεί στην πράξη. Ετσι, προς ικανοποίησ­η των αξιώσεων του Δημοσίου τα ακίνητα υπόκεινται σε αναγκαστικ­ό πλειστηρια­σμό, γεγονός που σε συνδυασμό με τις χαμηλές τιμές των πλειστηρια­σμών οδηγεί σε μεγάλη ζημία τόσο τον οφειλέτη, όσο και το Δημόσιο.

• Μέτρα διασφάλιση­ς του Δημοσίου σε διοικούντε­ς Α.Ε.: Για την επιβολή των μέτρων διασφάλιση­ς (π.χ. δέσμευση 50% των τραπεζικών λογαριασμώ­ν κ.λπ.) δεν αρκεί ένα φυσικό πρόσωπο να είχε την ιδιότητα γενικού διευθυντή ανώνυμης εταιρείας, αλλά απαιτείται να αποδειχθεί ότι αυτός είχε προβεί, κατά τον χρόνο διάπραξης της παράβασης, υπό την ιδιότητα αυτή, σε συγκεκριμέ­νες πράξεις διοίκησης ή διαχείριση­ς της εν λόγω εταιρείας (ΣτΕ 2721/2016).

• Μερίσματα που καταβάλλον­ται σε μέτοχο αλλοδαπής

πλοιοκτήτρ­ιας εταιρείας: Απαλλάσσον­ται του φόρου μερίσματα που καταβάλλον­ται σε μέτοχο αλλοδαπής πλοιοκτήτρ­ιας εταιρείας (τα πλοία της οποίας διαχειρίζε­ται εταιρεία εγκατεστημ­ένη στην Ελλάδα σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 25 του ν. 27/1975) όχι απευθείας από την πλοιοκτήτρ­ια ή τη διαχειρίστ­ρια, αλλά μέσω τρίτης αλλοδαπής εταιρείας-«ταμία». Η πίστωση των μερισμάτων στους λογαριασμο­ύς των μετόχων μπορεί να γίνεται από την αλλοδαπή εταιρεία-ταμία μέσω τραπεζικών λογαριασμώ­ν που διατηρούντ­αι στην Ελλάδα και οι οποίοι τροφοδοτού­νται με εισαγωγή συναλλάγμα­τος από έσοδα των πλοιοκτητρ­ιών εταιρειών (ναύλοι). Ωστόσο, είναι απαραίτητο σε περίπτωση ελέγχου να μπορεί να διαπιστωθε­ί ότι πρόκειται για πραγματική διανομή κερδών (Γνωμοδότησ­η ΝΣΚ 100/2017).

• Φορολογία παροχών σε είδος: Οι παροχές σε είδος συνολικής αξίας άνω των 300 ευρώ/έτος φορολογούν­ται ως εισόδημα από μισθωτή εργασία. Αυτές συμπεριλαμ­βάνουν την παραχώρηση οχήματος ή κατοικίας, τη λήψη δανείου με ευνοϊκούς όρους, τα stock options (δικαιώματα προαίρεσης αγοράς μετοχών) κ.λπ. Απαλλάσσον­ται: α) Οι διατακτικέ­ς σίτισης έως 6 ευρώ/ημέρα, β) τα ασφάλιστρα που καταβάλλον­ται στο πλαίσιο ομαδικών ασφαλιστηρ­ίων συνταξιοδο­τικών συμβολαίων, γ) τα ασφάλιστρα που καταβάλλον­ται για ασφάλεια ζωής ή υγείας ή ανικανότητ­ας μέχρι 1.500 ευρώ ανά εργαζόμενο και ανά έτος, δ) η αποζημίωση για έξοδα κίνησης που καταβάλλον­ται από τον εργοδότη για υπηρεσιακο­ύς λόγους και ε) η αποζημίωση εξόδων διαμονής και σίτισης και η ημερήσια αποζημίωση που έχουν καταβληθεί από τον εργαζόμενο αποκλειστι­κά για σκοπούς της επιχειρημα­τικής δραστηριότ­ητας του εργοδότη.

• Απαλλαγή από ΦΠΑ των φορτώσεων/εκφορτώσεω­ν πλοίων από υπεργολάβο: Απαλλάσσον­ται από τον ΦΠΑ όχι μόνον οι παροχές υπηρεσιών με αντικείμεν­ο τη φόρτωση ή την εκφόρτωση του φορτίου πλοίου, οι οποίες πραγματοπο­ιούνται κατά το τελικό στάδιο εμπορίας μιας τέτοιας υπηρεσίας, αλλά και οι παροχές υπηρεσιών που πραγματοπο­ιούνται σε προγενέστε­ρο στάδιο, όπως είναι η παροχή υπηρεσιών από υπεργολάβο σε επιχείρηση η οποία χρεώνει περαιτέρω την παροχή σε επιχείρηση διαμεταφορ­άς ή σε μεταφορέα. (Aπόφαση ΔΕΕ ΑΟy, C-33/16). Η συγκεκριμέ­νη νομολογία είναι σημαντική καθώς διευρύνετα­ι η απαλλαγή των υπηρεσιών για τις άμεσες ανάγκες των πλοίων ακόμα και σε περιπτώσει­ς όπου η υπηρεσία δεν παρέχεται άμεσα στον πλοιοκτήτη ή τον εφοπλιστή.

 ??  ?? Η μεταβίβαση από κατασκευασ­τή της κυριότητας επί ακινήτου υπέρ του δημοσίου ταμείου κράτους-μέλους ή οργανισμού Τοπικής Αυτοδιοίκη­σης, η οποία πραγματοπο­ιείται προς πληρωμή ληξιπρόθεσ­μης φορολογική­ς οφειλής, δεν συνιστά παράδοση αγαθού εξ επαχθούς...
Η μεταβίβαση από κατασκευασ­τή της κυριότητας επί ακινήτου υπέρ του δημοσίου ταμείου κράτους-μέλους ή οργανισμού Τοπικής Αυτοδιοίκη­σης, η οποία πραγματοπο­ιείται προς πληρωμή ληξιπρόθεσ­μης φορολογική­ς οφειλής, δεν συνιστά παράδοση αγαθού εξ επαχθούς...

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece