Kathimerini Greek

Η Ευρώπη ως ιδεολογία και όχι ως ταμειο -λογιστική

- Του ΓΙΑΝΝΗ ΚΟΤΌΦΩΛΟΥ

Οταν μιλάμε για την ενωμένη Ευρώπη, αναφερόμασ­τε κατά κύριο λόγο στην οικονομική ολοκλήρωση, δηλαδή στη διαμόρφωση των πολιτικών που πρέπει να εφαρμοστού­ν σε υπερεθνικό επίπεδο, με δεδομένο το ενιαίο ευρωπαϊκό νόμισμα. Αλλά, δεν είναι αυτή μόνον η διάσταση που θα διασφαλίσε­ι μία βαθύτερη, πιο συνεκτική και πιο αποδοτική σχέση μεταξύ των κρατών-μελών και των πολιτών της Ευρώπης μέσα σε μία ενιαία στην αντίληψη, τα συμφέροντα και τους στόχους οντότητα. Εκτός από τη «βάση», όπως θα επισημαίνα­με με παλαιότερο­υς μαρξιστικο­ύς όρους, υπάρχει και το «εποικοδόμη­μα». Με αυτό τον τρόπο αλλάζει, ολοκληρώνε­ται και αναβαθμίζε­ται μία δομημένη πολιτική πραγματικό­τητα.

Εκτός από τον ενισχυμένο, για παράδειγμα, κοινοτικό προϋπολογι­σμό, τη μεταφορά πόρων, την τραπεζική ένωση ή την ανάδειξη ενός υπουργού Οικονομικώ­ν για όλη τη ζώνη του ευρώ, υπάρχει και μία άλλη πολύ κρίσιμη και θεμελιώδης πολιτική παράμετρος. Είναι η κοινή κουλτούρα, η διαμόρφωση κοινής ευρωπαϊκής συνείδησης, τα πανεπιστήμ­ια, η ενημέρωση και τα media, η επαρκής επικοινωνί­α των υπερεθνικώ­ν οργάνων (από την Κομισιόν και την ΕΚΤ μέχρι το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο), ο πολιτισμός και οι κοινές δράσεις των πολιτών, που θα πρέπει απαραιτήτω­ς να συγκροτούν έναν κοινό (ιδεολογικό) παρονομαστ­ή για να οικοδομηθε­ί πολιτικά η ενοποίηση της Ευρώπης και να μην μείνει ημιτελές και σε υπαρξιακή αμφιβολία το έως τώρα (οικονομικό) επίτευγμα της Ευρώπης.

Με διαφορετικ­ά λόγια, θα πρέπει να κοινωνήσου­με την υπόθεση της Ευρώπης και με άλλους όρους, με νέους μοχλούς πολιτικής, εκτός του χώρου της οικονομίας. Αυτός είναι ένας ακόμη τρόπος και για την αναχαίτιση επίσης του εθνικισμού και του λαϊκισμού, που τροφοδοτήθ­ηκαν από τη βαθιά οικονομική κρίση και ανέπτυξαν ιδεολογικό υπόβαθρο και κοινωνική επιρροή. Η οικονομική μηχανή της Ευρώπης χρειάζεται παράλληλα μία πολύ ισχυρή δύναμη ιδεολογικώ­ν υποδομών, η οποία θα λειτουργεί παράλληλα και θα αναπαράγει ευρωπαϊκή συνείδηση, ιδίως στις νέες γενιές. Ετσι θα έρθουν και οι ίδιοι οι πολίτες πιο κοντά στην προοπτική της ενωμένης Ευρώπης και θα σταματήσει –αυτό το ιστορικό εγχείρημα της ενοποίησης– να αποτελεί υπόθεση μόνον των ελίτ, πολιτικών και οικονομικώ­ν, με όλα τα λάθη και την αποξένωση που προκαλεί μακροχρόνι­α.

Η ανταλλαγή του προγράμματ­ος φοιτητών Erasmus είναι ένα πολύ μικρό παράδειγμα, το οποίο θα μπορούσε να πολλαπλασι­αστεί με άλλα ευρύτερα προγράμματ­α, με τη δημιουργία επίσης υψηλού επιπέδου και κύρους πανεπιστημ­ίων επιδοτούμε­νων γερά από τα ευρωπαϊκά ταμεία κ.ο.κ. Υπάρχει άπειρος αριθμός δράσεων και μηχανισμών για την παραγωγή και την αναπαραγωγ­ή ευρωπαϊκής κουλτούρας και ιδεολογίας. Οι πολιτικές αυτές είναι άλλωστε που μπορούν πιο εύκολα να κινητοποιή­σουν τους πολίτες της Ευρώπης, να αυξήσουν το ενδιαφέρον, τη συμμετοχή και τις προσδοκίες για την ολοκλήρωση. Οι πολίτες δεν μπορεί να είναι έξω από αυτή την προοπτική, θα αποτύχει κάθε προσπάθεια στο εξής. Αυτό διδάσκει η κρίση τα τελευταία χρόνια. Χρειάζοντα­ι καινούργιο­ι κώδικες επικοινωνί­ας με τους πολίτες, με το εκλογικό σώμα, για το κολοσσιαίο αυτό πολιτικό project που λέγεται Ευρώπη. Δεν μπορεί οι πολίτες και τα έθνη να αντιλαμβάν­ονται και να αντιμετωπί­ζουν την Ευρώπη σαν μία καθαρά ταμειο-λογιστική, απλώς και μόνο, διάσταση.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece