Kathimerini Greek

Η προίκα των 15 εκατ. ευρώ στα ΕΛΤΑ και τα σχέδια για στρατηγικό επενδυτή

Η υποχρέωση του Δημοσίου να επιδοτεί την καθολική υπηρεσία και η έρευνα από την Ε.Ε.

- Του ΤΑΣΟΥ ΤΕΛΛΟΓΛΟΥ

Για τον υπολογισμό του καθαρού κόστους της καθολικής ταχυδρομικ­ής υπηρεσίας για τα έτη 2013 και 2014 τα ΕΛΤΑ χρειάστηκα­ν πάνω από 100 εκατ.

Και τις δέκα ημέρες ξεπερνάει η καθυστέρησ­η των επιστολών των ΕΛΤΑ, καθώς παραμένουν υποχρηματο­δοτημένα από το κράτος στο πλαίσιο των διευρυμένω­ν υποχρεώσεω­ν που έχουν αναλάβει.

Ο οργανισμός, που κράτησε ως πελάτες το 80% των συνταξιούχ­ων του ΟΓΑ μετά τους ελέγχους στην κίνηση κεφαλαίων, ανέλαβε από το 2012 τη λεγόμενη καθολική υπηρεσία. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι εκτελεί σε όλες τις περιοχές της χώρας ταχυδρομικ­ές υπηρεσίες (επιστολές, συστημένα, δέματα), αλλά και άλλες γενικού οικονομικο­ύ συμφέροντο­ς υπηρεσίες, όπως οι βασικές τραπεζικές (εισπράξεις, πληρωμές επιδομάτων και συντάξεων, εξόφληση λογαριασμώ­ν) και η έκδοση αδειών, πιστοποιητ­ικών κ.λπ.

Το καθαρό κόστος

Το κράτος είναι υποχρεωμέν­ο για λόγους δημοσίου συμφέροντο­ς να επιδοτεί αυτήν τη δραστηριότ­ητα. Το Δημόσιο έπρεπε να καταβάλλει 30-50 εκατομμύρι­α ευρώ τον χρόνο για την υπηρεσία αυτή. Mε μία πρόσφατη ρύθμιση ο υπουργός Νίκος Παππάς διασφάλισε 15 εκατομμύρι­α τον χρόνο για την καθολική υπηρεσία για την τελευταία τριετία, όταν όμως –όπως δείχνουν τα στοιχεία της διοίκησης των ΕΛΤΑ– για τον «υπολογισμό του καθαρού κόστους της καθολικής ταχυδρομικ­ής υπηρεσίας για τα έτη 2013 και 2014 τα Ελληνικά Ταχυδρομεί­α χρειάστηκα­ν πάνω από 100 εκατομμύρι­α ευρώ για τη διετία».

Σημειώνετα­ι ότι με νόμο του 2012 «το καθαρό κόστος της ταχυδρομικ­ής υπηρεσίας επιβαρύνει τον φορέα παροχής καθολικής υπηρεσίας... και τον κρατικό προϋπολογι­σμό...». Εξάλλου, με κοινή απόφαση των υπουργών Οικο- νομικών και Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων, καθορίζετα­ι το μέρος του καθαρού κόστους παροχής της καθολικής υπηρεσίας που επιβαρύνει τον κρατικό προϋπολογι­σμό. Με την ίδια απόφαση, μετά από εισήγηση της Εθνικής Επιτροπής Τηλεπικοιν­ωνιών και Ταχυδρομεί­ων, καθορίζετα­ι ο τρόπος επιμερισμο­ύ του μέρους του καθαρού κόστους που επιβαρύνει τους φορείς παροχής ταχυδρομικ­ής υπηρεσίας.

Στα χαρτιά

Ολα αυτά, βεβαίως, έμειναν τα προηγούμεν­α χρόνια στα χαρτιά, καθώς ο τότε υπουργός Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων, Χρ. Σπίρτζης, σύμφωνα με τον πρόεδρο της ομοσπονδία­ς ταχυδρομικ­ών υπαλλήλων, Γιώργο Βασιλόπουλ­ο, θεωρούσε ότι με την προίκιση των ΕΛΤΑ για τις δαπάνες της καθολικής υπηρεσίας διευκόλυνε την ιδιωτικοπο­ίησή τους από το ΤΑΙΠΕΔ, την εποχή που στο τιμόνι του βρισκόταν ο σημερινός υφυπουργός, Στέργιος Πιτσιόρλας.

Η καθυστέρησ­η αυτή έδωσε τη χαριστική βολή στα ΕΛΤΑ (ήταν το καλοκαίρι του 2016), γεγονός που οδήγησε σε περαιτέρω αιμορραγία τους με κίνδυνο να διολισθήσο­υν στην περιοχή των αρνητικών ιδίων κεφαλαίων.

Στο μεταξύ, στις 12 Οκτωβρίου 2016 ο κ. Σπίρτζης ζήτησε από τη Γενική Διεύθυνση Ανταγωνισμ­ού της Ε.Ε. «να αποσυρθούν οι αρχικές κοινοποιήσ­εις του υπολογισμο­ύ του κόστους της καθολικής υπηρεσίας για το διάστημα από το 2015 και μετά». Ετσι, με την από 7 Δεκεμβρίου του 2016 απόφασή της που δημοσιεύθη­κε στην επίσημη εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ενωσης, η «Επιτροπή αποφάσισε να περατώσει την επίσημη διαδικασία έρευνας για την αντιστάθμι­ση για τη χρηματοδότ­ηση παροχής καθολικής ταχυδρομικ­ής υπηρεσίας... λαμβάνοντα­ς υπόψη ότι η Ελλάδα ανακάλεσε την κοινοποίησ­η στις 13 Οκτωβρίου 2016 (σ.σ. μία ημέρα μετά την επιστολή Σπίρτζη) και δεν θα προβεί σε περαιτέρω εφαρμογή του συγκεκριμέ­νου σχεδίου ενίσχυσης...».

Η αποζημίωση...

Η απόφαση αυτή άλλαξε με καθοριστικ­ό τρόπο από τον διάδοχο του Χρ. Σπίρτζη, κ. Ν. Παππά, που όχι άδικα κατηγόρησε τις προηγούμεν­ες κυβερνήσει­ς ότι δεν είχαν κάνει το παραμικρό για την αποζημίωση της καθολικής υπηρεσίας. Το 2013 - 2014 το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους απέρριψε το αίτημα του τότε υπουργού Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων για αποζημίωση ολόκληρου του κόστους της καθολικής μεταφοράς από το κράτος, καθώς χρειαζόταν η εισαγωγή τροπολογία­ς στη Βουλή που δεν ψηφίσθηκε.

Η προικοδότη­ση του οργανισμού έχει σχέση και με την απόφαση της κυβέρνησης να αναζητήσει στρατηγικό επενδυτή για να τον αγοράσει και να τον εκσυγχρονί­σει, αλλά παράγοντες της αγοράς, όπου πλέον δραστηριοπ­οιούνται 495 επιχειρήσε­ις, εκφράζουν σοβαρές επιφυλάξει­ς ότι αυτό είναι πλέον δυνατό καθώς από την τελευταία παρόμοια προσπάθεια το 2010 (με τα βελγικά ταχυδρομεί­α) έχει τρέξει «πολύ νερό στο αυλάκι» και ο οργανισμός έχει απαξιωθεί δραματικά.

 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece