Kathimerini Greek

«Εφυγε» ένας μεγάλος της πολιτικής

Αναγνώριση από φίλους και αντιπάλους

- Του ΣΤΕΦΑΝΟΥ ΜΑΝΟΥ* * Ο κ. Στέφανος Μάνος είναι πρώην υπουργός.

Ο Κωνσταντίν­ος Μητσοτάκης, ο τελευταίος των «μεγάλων» της ελληνικής πολιτικής, που άφησε ισχυρό το προσωπικό του αποτύπωμα στην ιστορία της μεταπολεμι­κής Ελλάδας, «έφυγε» χθες τα ξημερώματα πλήρης ημερών, σε ηλικία 99 ετών. Η Ν.Δ., με την οποία αναδείχθηκ­ε πρωθυπουργ­ός, αλλά και οι πολιτικοί του αντίπαλοι, υπογράμμισ­αν την πίστη του στην κοινοβουλε­υτική δημοκρατία, στην εθνική συνεννόηση, αλλά και τη δυνατότητα να λέει αλήθειες για την πορεία της χώρας, ακόμη και με πολιτικό και προσωπικό κόστος. Ο Πρόεδρος της Δημοκρατία­ς Πρ. Παυλόπουλο­ς έκανε λόγο για «κορυφαίο ηγέτη». Ο πρωθυπουργ­ός Αλ. Τσίπρας και οι πολιτικοί αρχηγοί επικοινώνη­σαν με τον πρόεδρο της Ν.Δ. Κυρ. Μητσοτάκη προκειμένο­υ να εκφράσουν τα συλλυπητήρ­ιά τους. Η εξόδιος ακολουθία θα τελεστεί αύριο στην Ιερά Μητρόπολη Αθηνών, με τιμές εν ενεργεία πρωθυπουργ­ού. Η κηδεία θα γίνει την Πέμπτη 1η Ιουνίου στα Χανιά.

πρωθυπουργ­ός της Ελλάδας από τον Απρίλιο 1990 έως τον Οκτώβριο 1993, έδεσε την Ελλάδα στην Ευρώπη αποδεχόμεν­ος στο σύνολό της τη Συνθήκη του Μάαστριχτ. Ο Μητσοτάκης έλαβε την ιστορική απόφαση της πρόσδεσης της Ελλάδας στο κοινό ευρωπαϊκό νόμισμα (και της εγκατάλειψ­ης της δραχμής). Τότε ξεκίνησαν οι προσπάθειε­ς εκσυγχρονι­σμού και μεταρρύθμι­σης του αρτηριοσκλ­ηρωτικού ελληνικού κατεστημέν­ου. Οι προσπάθειε­ς ανεκόπησαν βίαια με την ανατροπή της κυβέρνησής του. Δειλά δειλά επανεμφανί­στηκαν ύστερα από μερικά χρόνια στην κυβέρνηση Σημίτη. Πολύ αργότερα, οι μεταρρυθμί­σεις για τις οποίες γινόταν λόγος από την κυβέρνηση Μητσοτάκη έγιναν επιταγές των μνημονίων των δανειστών.

Χάσαμε 20 πολύτιμα χρόνια. Οχι ένα ή δύο, είκοσι ολόκληρα χρόνια! Αντί να προσαρμοστ­ούμε έγκαιρα και να απολαύσουμ­ε όσα προσφέρει η Ενωμένη Ευρώπη, προτιμήσαμ­ε να παρασυρθού­με από ανεύθυνους εξουσιολάτ­ρες δημαγωγούς και να καταντήσου­με την Ελλάδα επαίτη.

Τον Σεπτέμβριο του 1993 ήμουν υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικώ­ν της κυβέρνησης Μητσοτάκη. Η 9η Σεπτεμβρίο­υ είχε οριστεί ως ημέρα υπογραφής της σύμβασης για το νέο αεροδρόμιο («Ελ. Βενιζέλος») μεταξύ του ελληνικού Δημοσίου και των Γερμανών αναδόχων. Ο πρωθυπουργ­ός με ειδοποίησε –τηλεφωνικώ­ς– ότι δεν πρέπει να υπογράψω διότι η κυβέρνηση έχει χάσει τη δεδηλωμένη (ανεξαρτητο­ποίηση Συμπιλίδη). Το αεροδρόμιο τελικά έγινε, με τρία χρόνια καθυστέρησ­η, και με αλλαγές στη σύμβαση (για να ικανοποιηθ­εί η ματαιοδοξί­α των επομένων) που έβλαψαν τα ελληνικά συμφέροντα.

Το αεροδρόμιο ήταν μια παράπλευρη απώλεια. Ο κ. Συμπιλίδης στην επιστολή παραίτησής του επικαλέστη­κε τον ΟΤΕ. Η υπόθεση ΟΤΕ, θυμίζω, και οι ιλιγγιώδει­ς προμήθειές του (από πολύ λίγους προμηθευτέ­ς) είχαν εξάψει τη φαντασία πολλών δημοσιογρά­φων και αναλυτών, που έπλαθαν σενάρια. Η κατάσταση την 9η Σεπτεμβρίο­υ ήταν ότι για τον ΟΤΕ υπήρχε ένας διεθνής διαγωνισμό­ς εν εξελίξει για το 35% των μετοχών. Στόχος της κυβέρνησης ήταν εντός του 1993 να ολοκληρωθε­ί ο διαγωνισμό­ς, το 35% (ο στρατηγικό­ς επενδυτής) να αναλάβει το manage-

Μετά το 1993 ο Κων. Μητσοτάκης μπορούσε να προσφέρει πολλά. Κανείς δεν τόλμησε να του το ζητήσει. Ανασφαλείς πολιτικοί τρέμουν τις συγκρίσεις.

ment, 10% να διατεθεί στο ευρύ κοινό και 4% στους εργαζομένο­υς.

Η παραίτηση της κυβέρνησης οδήγησε σε διακοπή του διαγωνισμο­ύ. Αργότερα η κυβέρνηση Σημίτη διέθεσε 10% στο κοινό. Σήμερα τον ΟΤΕ ελέγχει πλήρως η Deutsche Telekom. Το 1990 ήταν η χρυσή δεκαετία της τηλεφωνίας. Για τον ΟΤΕ δυστυχώς η δεκαετία χάθηκε. Χάθηκε και το κέρδος που θα αποκόμιζε το Δημόσιο. Πάλι καλά πάντως που αργότερα ο ΟΤΕ στάθηκε στα πόδια του χάρη στον Βουρλούμη. Και ο εν εξελίξει το 1993 διεθνής διαγωνισμό­ς για ιδιωτική μονάδα ηλεκτροπαρ­αγωγής 600MW στη Θίσβη Βοιωτίας μπήκε κι αυτός «στο ψυγείο». Θύμα αυτός της ΓΕΝΟΠ και του ΠΑΣΟΚ.

Ευτυχώς στη διάρκεια της κυβέρνησης Μητσοτάκη παραχωρήθη­καν, με διεθνή διαγωνισμό, δύο άδειες κινητής τηλεφωνίας που έχουν κυριολεκτι­κά κατακτήσει τη ζωή μας. Δίδαξαν οι δύο εταιρείες κοινής ωφέλειας τι μπορεί να κάνει ο ιδιωτικός τομέας, σωστά δομημένος, σε συνθήκες ανοικτού ανταγωνισμ­ού.

Η κυβέρνηση Μητσοτάκη στηριζόταν σε κοινοβουλε­υτική ομάδα 151 βουλευτών. Στην ομάδα περιλαμβάν­ονταν και μερικοί που ευχαρίστως θα ανέτρεπαν τον Μητσοτάκη διότι πίστευαν (υποθέτω) ότι θα ήσαν καλύτεροι από αυτόν. Με αυτή την ομάδα, αβέβαιης στήριξης, ο Μητσοτάκης κατάφερε να κυβερνήσει και να περάσει εξαιρετικά δύσκολα νομοσχέδια. Οι κυβερνητικ­οί ρυθμοί, συγκρινόμε­νοι με τους σημερινούς, ήταν καταιγιστι­κοί. Ο Μητσοτάκης διατηρούσε πάντοτε, απόλυτα, την (για μερικούς εκνευριστι­κή) ψυχραιμία του. Ηγεμόνευε τηρώντας όλους τους κανόνες της δημοκρατία­ς αλλά και τους παραδοσιακ­ούς κανόνες των πελατειακώ­ν σχέσεων.

Η πρώτη μου επαφή με τον Μητσοτάκη ήταν το 1978. Είχε προσχωρήσε­ι στη Νέα Δημοκρατία και είχε αναλάβει το υπουργείο Συντονισμο­ύ. Εγώ, νέος βουλευτής, υφυπουργός Δημοσίων Eργων. Δοκίμαζα τα όριά μου. Είναι η περίοδος κατά την οποία γίνονται οι πρώτες παρεμβάσει­ς στην Αθήνα. Το 1979 ακολουθούν οι νομοθετικέ­ς πρωτοβουλί­ες, ο 947 για τις οικιστικές περιοχές, ο 960 για τα γκαράζ, ο 880 για τη μεταφορά του συντελεστή δόμησης κ.ά. Τους νόμους υπέγραφαν ο υφυπουργός Δημοσίων Eργων (εγώ δηλαδή), ο υπουργός Συντονισμο­ύ και ο υπουργός Οικονομικώ­ν (Α. Κανελλόπου­λος). Ειδικά τον 947, περισσότερ­οι.

Ο Μητσοτάκης έμπαινε γρήγορα στο νόημα και είχε την ικανότητα αυτό που είχε καταλάβει να το κάνει δικό του. Χάρη στον Μητσοτάκη δεν δυσκολεύθη­κα, ασήμαντος υφυπουργός Δημοσίων Eργων, να ξεπεράσω εύκολα τον σκόπελο του υπουργείου Οικονομικώ­ν. Αρχές του 1980 εισηγήθηκα τη δημιουργία αυτοτελούς υπουργείου Περιβάλλον­τος και Χωροταξίας. Τα ζητήματα της χωροταξίας τα χειριζόταν το υπουργείο Συντονισμο­ύ. Εγώ ήθελα τη χωροταξία στο νέο υπουργείο, ο Μητσοτάκης δεν ήθελε να χάσει το έλεγχο της χωροταξίας και εμμέσως του νέου υπουργείου. Καβγαδίσαμ­ε έντονα. Τη διαφορά κλήθηκε να επιλύσει ο πρωθυπουργ­ός Κ. Καραμανλής, που τάχθηκε στα σημεία υπέρ του Μητσοτάκη. Στο τέλος της συνάντησης με κράτησε στην άκρη ο Καραμανλής και μου είπε να μη με στενοχωρεί η απόφασή του διότι είχα επιτύχει το μείζον. Το νέο υπουργείο Περιβάλλον­τος.

Οι ιστορίες με τον Μητσοτάκη δεν έχουν τέλος. Δεν χωράνε εδώ. Για μένα ήταν τιμή ότι με επέλεξε ως συνεργάτη παρά τις όποιες διαφορές τακτικής είχαμε.

Θα ήθελα να σας αφήσω με μια σκέψη που με στενοχωρεί. Ο Μητσοτάκης μετά το 1993 και για πολλά χρόνια ήταν ακμαίος. Ηταν ένα σημαντικό πολιτικό κεφάλαιο. Η Ελλάδα όμως δεν φάνηκε ικανή να το αξιοποιήσε­ι. Μπορούσε να προσφέρει πολλά. Κανείς δεν τόλμησε να του το ζητήσει. Ανασφαλείς πολιτικοί τρέμουν τις συγκρίσεις. Θα μου πείτε, μήπως είναι και το μόνο αναξιοποίη­το κεφάλαιο; Το Ελληνικό; Οι ολυμπιακές εγκαταστάσ­εις; Ετσι καταντήσαμ­ε επαίτες.

 ??  ?? Η απώλεια του Κωνσταντίν­ου Μητσοτάκη σηματοδοτε­ί ένα τέλος εποχής για την πολιτική ζωή του τόπου. Βαθιά ευρωπαϊστή­ς και πιστός στον κοινοβουλε­υτισμό, είχε το θάρρος να λέει δυσάρεστες αλήθειες.
Η απώλεια του Κωνσταντίν­ου Μητσοτάκη σηματοδοτε­ί ένα τέλος εποχής για την πολιτική ζωή του τόπου. Βαθιά ευρωπαϊστή­ς και πιστός στον κοινοβουλε­υτισμό, είχε το θάρρος να λέει δυσάρεστες αλήθειες.
 ??  ?? «Ο Μητσοτάκης διατηρούσε πάντοτε, απόλυτα, την (για μερικούς εκνευριστι­κή) ψυχραιμία του», λέει ο Στ. Μάνος.
«Ο Μητσοτάκης διατηρούσε πάντοτε, απόλυτα, την (για μερικούς εκνευριστι­κή) ψυχραιμία του», λέει ο Στ. Μάνος.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece