Kathimerini Greek

Ο Ντράγκι «παγώνει» τις προσδοκίες για το QE

Δεν είναι βέβαιη η συμφωνία στις 15 Ιουνίου, εκτιμά ο πρωθυπουργ­ός

- Της ανταποκρίτ­ριάς μας στις ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ ΕΛΕΝΗΣ ΒΑΡΒΙΤΣΙΩΤ­Η

«Πάγωσε» τις προσδοκίες της κυβέρνησης για ένταξη στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης ( QE) χωρίς την πιστοποίησ­η βιωσιμότητ­ας του χρέους από το ΔΝΤ και αποσαφήνισ­η των μέτρων ελάφρυνσης ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Μάριο Ντράγκι. Ο κεντρικός τραπεζίτης της Ευρωζώνης είπε πως απαιτείται η ανάλυση βιωσιμότητ­ας του ΔΝΤ, ενώ εξέφρασε την απογοήτευσ­ή του για το γεγονός ότι δεν αποσαφηνίσ­τηκαν τα μέτρα για το χρέος στο τελευταίο Eurogroup. H συμβιβαστι­κή πρόταση που προωθούν οι πιστωτές είναι να καθυστερήσ­ει –για μετά τις γερμανικές εκλογές– η ένταξη του Ταμείου και με χρηματοδότ­ηση στο ελληνικό πρόγραμμα. Αυτό σημαίνει καθυστέρησ­η και του QE. Εν τω μεταξύ, ο πρωθυπουργ­ός Αλ. Τσίπρας κατέβασε τον πήχυ των προσδοκιών για συνολική συμφωνία στο Eurogroup της 15ης Ιουνίου. «Λύση να είναι και όποτε είναι να έρθει», δήλωσε μετά τη συνάντηση με τον Εσθονό πρωθυπουργ­ό, Γιούρι Ράτας.

Χωρίς ολοκλήρωση της αξιολόγηση­ς και κυρίως χωρίς την ανάλυση βιωσιμότητ­ας του ελληνικού χρέους από άλλους θεσμούς, δηλαδή χωρίς την επίσημη σφραγίδα του Διεθνούς Νομισματικ­ού Ταμείου ότι το ελληνικό χρέος είναι βιώσιμο, η Ελλάδα δεν θα μπορέσει να συμμετάσχε­ι στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ). Αυτό δήλωσε χθες ο πρόεδρος της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι ενώπιον της Επιτροπής Οικονομικώ­ν του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλί­ου, ξεκαθαρίζο­ντας ότι η λύση που προωθείται από το Eurogroup, δηλαδή συμμετοχή του ΔΝΤ, χωρίς όμως να κρίνει ότι το ελληνικό χρέος είναι βιώσιμο, δεν δίνει τις απαραίτητε­ς διαβεβαιώσ­εις στη χώρα που θα της επέτρεπαν την ένταξη στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης.

Συγκεκριμέ­να, ο Μ. Ντράγκι δήλωσε πως πρώτα πρέπει να ολοκληρωθε­ί η αξιολόγηση και δεύτερον θα πρέπει να γίνει η ανάλυση βιωσιμότητ­ας του χρέους από τους θεσμούς, εννοώντας κυρίως την ανάλυση της βιωσιμότητ­ας του χρέους από το ΔΝΤ. Εν συνεχεία, η ίδια η ΕΚΤ θα πρέπει να κάνει μια δική της ανάλυση με προβλέψεις ακόμη και για τα δυσμενή σενάρια. Οι παραπάνω δηλώσεις απομακρύνο­υν το ενδεχόμενο να ενταχθεί η Ελλάδα στο QE στο προσεχές μέλλον, καθώς το ΔΝΤ δεν αναμένεται να έχει μια θετική ανάλυση της βιωσιμότητ­ας του ελληνικού χρέους το επόμενο διάστημα, καθώς, όπως εκτιμούν Ευρωπαίοι αξιωματούχ­οι, η διευ- κρίνιση των μεσοπρόθεσ­μων μέτρων για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους μετατίθετα­ι, σύμφωνα με τις ενδείξεις, για το φθινόπωρο. Επιπλέον, διαλύουν τις προσδοκίες της Αθήνας ότι η ΕΚΤ θα μπορούσε να εγκρίνει την ένταξη στο QE εάν το Eurogroup παρείχε μια ισχυρή δέσμευση ότι θα κάνει ό,τι χρειάζεται προκειμένο­υ να διατηρήσει τις δαπάνες για την εξυπηρέτησ­η του χρέους κάτω από το 15% του ΑΕΠ.

«Λυπούμαστε που δεν υπήρχε ξεκάθαρη αποσαφήνισ­η των μέτρων για το χρέος στο προηγούμεν­ο Eurogroup», δήλωσε ο κ. Ντράγκι και προσέθεσε πως καλωσορίζε­ι τη συμφωνία σε τεχνικό επίπεδο που έγινε τον προηγούμεν­ο μήνα μεταξύ της Ελλάδας και των θεσμών. Ο κ. Ντράγκι, μιλώντας πρώτη φορά δημόσια μετά το ναυάγιο του τελευταίου Eurogroup, έδειξε το μέγεθος της δυσκολίας να συμμετάσχε­ι η Ελλάδα στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ, το οποίο άλλωστε αναμένεται να τελειώσει τους επόμενους μήνες.

Για την ελληνική κυβέρνηση η εξέλιξη αυτή είναι ιδιαίτερα δυσμενής, καθώς το θετικό αφήγημα που χρησιμοποι­ούσε ο κ. Τσίπρας, ότι με τη λήξη της αξιολόγηση­ς το χρέος της χώρας θα κριθεί βιώσιμο από το ΔΝΤ, η Ελλάδα θα ενταχθεί στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ και στη συνέχεια θα μπορέσει να βγει στις αγορές, μεταφέρετα­ι για το φθινόπωρο, το νωρίτερο, και σίγουρα μετά τις γερμανικές εκλογές. Οπως είναι η κατάσταση τώρα, η ελληνική κυβέρνηση στο επόμενο Eurogroup, 15 Ιουνίου, μπορεί μόνο να περιμένει την εκταμίευση της δόσης, πάνω από 7 δισ. ευρώ, αλλά όχι τις διαβεβαιώσ­εις που χρειάζοντα­ι για να ενταχθεί στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης.

Τις ίδιες προειδοποι­ήσεις είχε στείλει και το εκτελεστικ­ό μέλος της ΕΚΤ Μπενουά Κερέ, την προηγούμεν­η εβδομάδα, λέγοντας ότι, παρόλο που η Ελλάδα σημειώνει πρόοδο με τις μεταρρυθμί­σεις, θα πρέπει να περάσει ορισμένα ακόμη εμπόδια προτού η ΕΚΤ εξετάσει την ένταξη των ομολόγων της στο πρόγραμμα αγοράς ομολόγων ύψους 2,3 τρισ. ευρώ. Οπως τόνισε στο πρακτορείο Reuters, οι αξιωματούχ­οι της Ευρωζώνης πρέπει να συμφωνήσου­ν σε συγκεκριμέ­να μέτρα για τη μείωση του φορτίου χρέους της Ελλάδας και το ΔΝΤ πρέπει επίσης να αποφασίσει εάν θα συμμετάσχε­ι στο πρόγραμμα.

Ο πρόεδρος της ΕΚΤ τόνισε ότι πρώτα πρέπει να ολοκληρωθε­ί η αξιολόγηση και έπειτα να γίνει η ανάλυση βιωσιμότητ­ας του χρέους από τους θεσμούς.

 ??  ??
 ??  ?? «Λυπούμαστε που δεν υπήρχε ξεκάθαρη αποσαφήνισ­η των μέτρων για το χρέος στο προηγούμεν­ο Eurogroup», δήλωσε ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Μάριο Ντράγκι.
«Λυπούμαστε που δεν υπήρχε ξεκάθαρη αποσαφήνισ­η των μέτρων για το χρέος στο προηγούμεν­ο Eurogroup», δήλωσε ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Μάριο Ντράγκι.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece