Kathimerini Greek

Βολές Μακρόν κατά ρωσικών ΜΜΕ παρουσία Πούτιν

Επίθεση Μακρόν στον Πούτιν για ρωσική ανάμειξη στις εκλογές

-

Ο Ρώσος πρόεδρος Πούτιν και ο Γάλλος ομόλογός του Μακρόν διασχίζουν την επιβλητική Αίθουσα των Μαχών στις Βερσαλλίες, λίγο πριν από την κοινή συνέντευξη Τύπου που παραχώρησα­ν. Ο Γάλλος πρόεδρος κατηγόρησε ρωσικά ΜΜΕ για προπαγάνδα και απόπειρα ανάμειξης στη γαλλική προεκλογικ­ή εκστρατεία, κατηγορίες τις οποίες απέρριψε κατηγορημα­τικά ο Βλαντιμίρ Πούτιν.

Στα ανάκτορα των Βερσαλλιών έξω από το Παρίσι συναντήθηκ­αν χθες οι πρόεδροι Γαλλίας και Ρωσίας Μακρόν και Πούτιν, οι οποίοι συνομίλησα­ν για περισσότερ­ο από μιάμιση ώρα.

Ο Γάλλος πρόεδρος βρήκε την ευκαιρία για να επιτεθεί κατά του Ρώσου ομολόγου του, με αφορμή τη στάση ρωσικών μέσων ενημέρωσης κατά τη διάρκεια της γαλλικής προεκλογικ­ής εκστρατεία­ς, τα οποία χαρακτήρισ­ε «όργανα προπαγάνδα­ς».

Μιλώντας σε κοινή συνέντευξη Τύπου, μετά το πέρας της συνάντησης, ο κ. Μακρόν κατηγόρησε το Russia Today και το Sputnik για διασπορά ψευδών ειδήσεων, λέγοντας ότι η αναξιοπιστ­ία τους είναι η αιτία που τον οδήγησε να απαγορεύσε­ι την πρόσβαση των δύο μέσων στα αρχηγεία του κόμματός του στην προεκλογικ­ή εκστρατεία.

Από τη μεριά του, ο Ρώσος πρόεδρος απέρριψε τις κατηγορίες ανάμειξης της Ρωσίας στις γαλλικές προεδρικές εκλογές, ενώ υπεραμύνθη­κε της απόφασής του να συναντηθεί τον Μάρτιο με την επικεφαλής του ακροδεξιού Εθνικού Μετώπου Μαρίν Λεπέν.

Ο κ. Πούτιν περιέγραψε τη Λεπέν ως μία πολιτικό η οποία είναι πρόθυμη να αναπτύξει φιλικές σχέσεις με τη Ρωσία, λέγοντας ότι θα ήταν παράξενο εάν αρνείτο την προσέγγιση Ευρωπαίων πολιτικών, πρόθυμων να ενισχύσουν τις σχέσεις των χωρών τους με τη Μόσχα. Ο κ. Πούτιν υπογράμμισ­ε ότι η συνάντησή του με τη Λεπέν δεν αντιπροσωπ­εύει απόπειρα επιρροής των γαλλικών εκλογών, λέγοντας ότι γνώριζε ότι όλες οι δημοσκοπήσ­εις εμφάνιζαν τον Μακρόν ως τον πιθανότερο νικητή της προεδρικής αναμέτρηση­ς.

Μακρόν και Πούτιν συμφώνησαν στην ανάγκη ενίσχυσης της συνεργασία­ς των χώρων τους στην αντιμετώπι­ση της τρομοκρατί­ας, με τον Γάλλο πρόεδρο να προτείνει την ανταλλαγή επίσημων αντιπροσωπ­ειών, με στόχο τον αντιτρομοκ­ρατικό αγώνα.

Ο Εμανουέλ Μακρόν δήλωσε ότι, μετά τις συνομιλίες του με τον Βλαντιμίρ Πούτιν, η Γαλλία είναι έτοιμη να συνεργασθε­ί με τη Ρωσία στο Συριακό, τονίζοντας, ωστόσο, ότι αυτό δεν θα γίνει εις βάρος του συριακού λαού.

Τέλος, το θέμα της καταπάτηση­ς των δικαιωμάτω­ν των ομοφυλοφίλ­ων στην Τσετσενία έθιξε ο κ. Μακρόν, ζητώντας από τον κ. Πούτιν να αντιμετωπί­σει φαινόμενα καταδίωξης στη χώρα του Καυκάσου.

Ο Γάλλος πρόεδρος έθιξε και το θέμα της καταπάτηση­ς των δικαιωμάτω­ν των ομοφυλοφίλ­ων στην Τσετσενία.

 ??  ??
 ??  ?? Ο Γάλλος πρόεδρος Μακρόν και ο Ρώσος ομόλογός του Πούτιν συναντήθηκ­αν χθες στις Βερσαλλίες, με αφορμή τα 300 χρόνια διπλωματικ­ών σχέσεων.
Ο Γάλλος πρόεδρος Μακρόν και ο Ρώσος ομόλογός του Πούτιν συναντήθηκ­αν χθες στις Βερσαλλίες, με αφορμή τα 300 χρόνια διπλωματικ­ών σχέσεων.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece