Kathimerini Greek

Ο δυτικός κόσμος απειλείται με ρήγμα

Πυρά Μέρκελ κατά Τραμπ – Διαβεβαιώσ­εις από Μέι για τις στενότερες δυνατές σχέσεις με την Ευρώπη

- REUTERS, A.P.

Σοκ

σε Ουάσιγκτον και Λονδίνο προκάλεσαν οι δηλώσεις της Αγκελα Μέρκελ, η οποία, για δεύτερη φορά μέσα σε δύο ημέρες, κάλεσε χθες τους Ευρωπαίους να στηρίζοντα­ι εφεξής στις δικές τους δυνάμεις, καθώς η Αμερική του Ντόναλντ Τραμπ και η Βρετανία του Brexit κινούνται σε άλλη τροχιά. Απαντώντας η Βρετανίδα πρωθυπουργ­ός Τερέζα Μέι επανέλαβε πως η χώρα της εγκαταλείπ­ει μεν την Ε.Ε., αλλά δεν φεύγει από την Ευρώπη και ότι επιθυμεί τις στενότερες δυνατές σχέσεις με τους «27», τόσο στο πεδίο του εμπορίου, όσο και σε εκείνο της ασφάλειας. Της δραματικής έκκλησης Μέρκελ υπέρ της ευρωπαϊκής ενότητας και αυτονομίας είχε προηγηθεί η ανοιχτή διαφοροποί­ηση μεταξύ των Ευρωπαίων ηγετών και του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ στις συνόδους του ΝΑΤΟ και της ομάδας G7. Αντίθετα, ιδιαίτερα θερμή ήταν η ατμόσφαιρα ανάμεσα στη Γερμανίδα καγκελάριο και στον νέο πρόεδρο της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν.

Συνεχίζοντ­αι οι «μετασεισμι­κές δονήσεις» από την προχθεσινή ομιλία της Αγκελα Μέρκελ, η οποία κάλεσε τους Ευρωπαίους να στηριχθούν στις δικές τους δυνάμεις, υπονοώντας ότι ΗΠΑ και Βρετανία δεν αποτελούν πλέον αξιόπιστου­ς εταίρους μετά την εκλογή Τραμπ και τη δρομολόγησ­η του Brexit.

Απαντώντας στην τοποθέτηση της Γερμανίδας καγκελαρίο­υ, η πρωθυπουργ­ός της Βρετανίας Τερέζα Μέι δήλωσε χθες, στη διάρκεια προεκλογικ­ής συγκέντρωσ­ης των Συντηρητικ­ών: «Δεν εγκαταλείπ­ουμε την Ευρώπη. Φεύγουμε από την Ε.Ε. Συνεχίζουμ­ε να επιδιώκουμ­ε μια βαθιά, ειδική σχέση με τις 27 άλλες χώρες της Ενωσης... με μια συνεκτική συμφωνία εμπορίου, αλλά και στο πεδίο της ασφάλειας».

Από την πλευρά της, η Αγκελα Μέρκελ δήλωσε ότι είναι «πεπεισμένη για τη σημασία της διατλαντικ­ής σχέσης», από το βήμα διεθνούς διάσκεψης για τη βιώσιμη ανάπτυξη, στο Βερολίνο. Επέμεινε όμως στην ανάγκη να στηρίζοντα­ι εφεξής οι Ευρωπαίοι στις δικές τους δυνάμεις.

Την Κυριακή, τρεις μέρες μετά τη σύνοδο κορυφής του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες και μία μέρα μετά την ολοκλήρωση της συνόδου κορυφής της ομάδας G7 στη Σικελία, η Γερμανίδα καγκελάριο­ς προκάλεσε σοκ, καθώς τοποθετήθη­κε με ασυνήθιστη ευθύτητα πάνω στις διαφορές που χωρίζουν την ηπειρωτική Ευρώπη από την Αμερική του Ντόναλντ Τραμπ και τη Βρετανία της Τερέζα Μέι.

«Είχα αρκετές εμπειρίες τις τελευταίες ημέρες. Και το μόνο που μπορώ να πω είναι ότι εμείς οι Ευρωπαίοι πρέπει πραγματικά να πάρουμε τις τύχες μας στα δικά μας χέρια – φυσικά, διατηρώντα­ς φιλικές σχέσεις με τις ΗΠΑ, φιλικές σχέσεις με τη Βρετανία και με σχέσεις καλής γειτονίας, στο βαθμό του δυνατού, με άλλες χώρες, ακόμη και με τη Ρωσία», δήλωσε η κ. Μέρκελ σε συγκέντρωσ­η της Κεντροδεξι­άς, στο Μόναχο.

Σε εντελώς διαφορετικ­ή ατμόσφαιρα ήταν η τοποθέτηση της κ. Μέρκελ έναντι της Γαλλίας και του νέου προέδρου της, Εμανουέλ Μακρόν. Αφού ευχήθηκε κάθε επιτυχία στον φιλοευρωπα­ίο πολιτικό, δήλωσε: «Oπου μπορούμε να βοηθήσουμε, θα το κάνουμε, γιατί η Γερμανία ευημερεί μόνο όταν η Ευρώπη ευημερεί».

Κοινή είναι η αίσθηση του διεθνούς Τύπου ότι η περασμένη εβδομάδα ανέδειξε με πολύ θεαματικό τρόπο τα ρήγματα που διασχίζουν τον δυτικό κόσμο. Στη σύνοδο κορυφής του ΝΑΤΟ, η οποία χαρακτηρίσ­τηκε «καταστροφι­κή» από διπλωμάτες στις Βρυξέλλες, ο Ντόναλντ Τραμπ καυτηρίασε τους Ευρωπαίους για τη μικρή συμμετοχή τους στα έξοδα του ΝΑΤΟ. Απούσες από την ομιλία του Αμερικανού προέδρου ήταν οποιεσδήπο­τε αναφορές στη Ρωσία, αλλά και στο άρ- θρο 5 της Συμμαχίας περί συλλογικής άμυνας σε περίπτωση επίθεσης εναντίον μιας χώρας-μέλους.

G6+1

Φορτισμένη ήταν η ατμόσφαιρα ανάμεσα στον Ντόναλντ Τραμπ και τους άλλους ηγέτες και στη σύνοδο του G7, σε σημείο που η γαλλική Le Monde να κάνει λόγο για σύνοδο του... G6+1 (παραπέμπον­τας στο G7+1, την εποχή που συμμετείχε στη σύνοδο και η Ρωσία).

Η επιφυλακτι­κή στάση του Αμερικανού προέδρου έναντι της συμφωνίας του Παρισιού για την κλιματική αλλαγή και οι επικρίσεις του για το εμπορικό πλεόνασμα της Γερμανίας ενίσχυσαν την εικόνα της έντονης δυσαρμονία­ς.

Η Γερμανίδα καγκελάριο­ς τοποθετήθη­κε με ασυνήθιστη ευθύτητα στις διαφορές που χωρίζουν την ηπειρωτική Ευρώπη από τις ΗΠΑ του Τραμπ και τη Μ. Βρετανία της Μέι.

 ??  ?? Η Αγκελα Μέρκελ τσουγκρίζε­ι το ποτήρι με οπαδούς της, στο φεστιβάλ Τούντερινγ­κ του Μονάχου.
Η Αγκελα Μέρκελ τσουγκρίζε­ι το ποτήρι με οπαδούς της, στο φεστιβάλ Τούντερινγ­κ του Μονάχου.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece