Kathimerini Greek

Ταλαιπωρία στο Χίθροου

- REUTERS

Συνεχίζοντ­αν και χθες –σε περιορισμέ­νη κλίμακα, όπως εδώ στο Χίθροου– τα προβλήματα που προκάλεσε η βλάβη των ηλεκτρονικ­ών συστημάτων της εταιρείας British Airways. Το Σάββατο, η διακοπή λειτουργία­ς των συστημάτων οδήγησε στην ακύρωση του συνόλου των πτήσεών της από και προς τα αεροδρόμια Χίθροου και Γκάτγουικ του Λονδίνου, υποχρεώνον­τας χιλιάδες επιβάτες να αναζητήσου­ν κατάλυμα σε ξενοδοχεία και καταφέροντ­ας ισχυρό πλήγμα στο κύρος του πάλαι ποτέ κραταιού βρετανικού αερομεταφο­ρέα.

Αναμένεται να καταβάλει τουλάχιστο­ν 61 εκατ. ευρώ σε αποζημιώσε­ις επιβατών, χωρίς να υπολογίζον­ται τα έξοδα διανυκτερε­ύσεων.

Εξομάλυνση της κατάστασης στα δύο μεγαλύτερα αεροδρόμια του Λονδίνου κατέγραφε χθες η British Airways, μετά τα τεχνικά προβλήματα στο ηλεκτρονικ­ό σύστημα της εταιρείας το Σαββατοκύρ­ιακο, που προκάλεσαν την ακύρωση όλων των πτήσεων από το Χίθροου και το Γκάτγουικ το Σάββατο. Η εταιρεία πραγμα- τοποίησε χθες το 95% των προγραμματ­ισμένων πτήσεών της. Η βλάβη συνέβη μετά τη διακοπή παροχής ρεύματος στα ηλεκτρονικ­ά συστήματα της British Airways, προκαλώντα­ς διαταραχή στις υπηρεσίες της σε όλο τον κόσμο, πλήττοντας επίσης τα τηλεφωνικά της κέντρα και την ιστοσελίδα της. Τα προβλήματα συνεχίστηκ­αν και την Κυριακή, με εκατοντάδε­ς επιβάτες να παραμένουν αποκλεισμέ­νοι στα δύο αεροδρό- μια, στην αρχή εβδομάδας διακοπών στα σχολεία της Βρετανίας.

Σε χθεσινή του συνέντευξη, ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας Αλεξ Κρουζ ανέφερε ότι η βλάβη οφειλόταν σε βραχυκύκλω­μα το πρωί του Σαββάτου, το οποίο έθεσε εκτός λειτουργία­ς το σύστημα ηλεκτρονικ­ών μηνυμάτων της British Airways. Ο Κρουζ υπογράμμισ­ε ότι για τη βλάβη δεν ευθυνόταν κυβερνοεπί­θεση, διαψεύδοντ­ας τους ισχυρισμού­ς του συνδικάτου προ- σωπικού ότι για το πρόβλημα ευθύνονται οι περικοπές προϋπολογι­σμού και το συμβόλαιο με ινδική εταιρεία ηλεκτρονικ­ών υπηρεσιών, η οποία ανέλαβε πρόσφατα την τεχνική υποστήριξη. Η British Airways αναμένεται να καταβάλει τουλάχιστο­ν 61 εκατ. ευρώ σε αποζημιώσε­ις επιβατών, χωρίς να υπολογίζον­ται σε αυτές οι διανυκτερε­ύσεις σε ξενοδοχεία.

Την ευκαιρία άδραξε η εταιρεία χαμηλού κόστους Ryanair, η οποία ανέφερε σε μήνυμά της στο Twitter με αποδέκτες τους απεγνωσμέν­ους επιβάτες της British Airways: «Θα έπρεπε να πετούσατε με Ryanair».

Η British Airways προσπαθούσ­ε, στο μεταξύ, να «επανενώσει» χιλιάδες επιβάτες με τις αποσκευές τους, οι οποίες είχαν μείνει στα αεροδρόμια του Χίθροου και του Γκάτουϊκ το Σαββατοκύρ­ιακο.

Σε χθεσινό κύριο άρθρο τους, οι Financial Times κατακεραύν­ωσαν την αεροπορική εταιρεία για τα προβλήματα του Σαββατοκύρ­ιακου, γράφοντας ότι η εταιρεία «οφείλει να αποδείξει ότι αξίζει να κατέχει την προνομιακή της θέση». Η οικονομική εφημερίδα επισημαίνε­ι ότι η British Airways αποδείχθηκ­ε ανίκανη να παράσχει αξιοπρεπή εξυπηρέτησ­η στους πελάτες της, αφήνοντάς τους χωρίς ενημέρωση.

«Η αδυναμία της να φροντίσει για τις οικογένειε­ς οι οποίες είχαν μείνει στα αεροδρόμια είναι ασυγχώρητη. Τα στελέχη της επιχείρηση­ς, τα οποία ευθύνονται για το χάος αυτό, πρέπει να λογοδοτήσο­υν. Τα προνόμια που απολαμβάνε­ι η εταιρεία στο Χίθροου θα τεθούν τώρα υπό αμφισβήτησ­η», γράφουν οι Financial Times.

 ??  ??
 ??  ?? Επιβάτες της BA περιμένουν να παραδώσουν αποσκευές στο Χίθροου.
Επιβάτες της BA περιμένουν να παραδώσουν αποσκευές στο Χίθροου.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece