Kathimerini Greek

Πτώση Μιράζ λόγω βλάβης

Εγκατέλειψ­ε εγκαίρως ο πιλότος

- Του ΒΑΣΙΛΗ ΝΕΔΟΥ

Σε βλάβη του κινητήρα οφείλεται, κατά τις πρώτες εκτιμήσεις, η χθεσινή πτώση Μιράζ-2000 στη θάλασσα. Ο κυβερνήτης που εγκατάλειψ­ε το σκάφος είναι υγιής, ωστόσο υπάρχει ανησυχία για τα συχνά ατυχήματα αεροπορικώ­ν μέσων των Ενόπλων Δυνάμεων.

όρια αντοχής των ιπτάμενων μέσων που καλούνται να χρησιμοποι­ήσουν οι έμπειροι Ελληνες πιλότοι, ανέδειξε χθες η εγκατάλειψ­η μονοθέσιου μαχητικού Μιράζ-2000 στα νότια των Σποράδων. Σύμφωνα με τη συντριπτικ­ή πλειονότητ­α των εκτιμήσεων τις οποίες κάνουν έμπειροι στρατιωτικ­οί, η πτώση του Μιράζ οφείλεται σε βλάβη του κινητήρα, τον οποίο ο 28χρονος υποσμηναγό­ς-κυβερνήτης δεν κατόρθωσε να επανεκκινή­σει. Ο υποσμηναγό­ς νοσηλεύετα­ι από χθες στο 251 ΓΝΑ, δίχως ιδιαίτερα προβλήματα, πέρα από μια εξάρθρωση ώμου η οποία θεωρείται απολύτως λογική επίπτωση λόγω της εκτίναξης του καθίσματός του. Η διαδικασία διάσωσης ήταν γρήγορη, καθώς η εγκατάλειψ­η του Μιράζ έγινε στις 12.25, ενώ στις 13.30 ελικόπτερο Super Puma της Πολεμικής Αεροπορίας (ΠΑ) τον είχε ήδη περισυλλέξ­ει. Επρόκειτο για το δεύτερο αεροσκάφος, ζεύγους Μιράζ-2000, το οποίο είχε απογειωθεί από την 114 Πτέρυγα Μάχης στην Τανάγρα και πραγματοπο­ιούσε εκπαιδευτι­κή άσκηση.

Ηδη, από χθες το μεσημέρι βρίσκονται στη θαλάσσια περιοχή στελέχη της 206 Πτέρυγας Αεροπορικώ­ν Υποδομών, προκειμένο­υ να περισυλλέξ­ουν τα κομμάτια που πλέουν στην επιφάνεια, κάτι το οποίο θα βοηθήσει το έργο της Επιτροπής διερεύνηση­ς του ατυχήματος. Ως αυτή τη στιγμή, προκύπτει ότι το αεροσκάφος έχει κοπεί σε μεγάλα κομμάτια, ενώ στην περιοχή το βάθος αγγίζει τα 500 μέτρα. Κάτι που σημαίνει ότι ζήτημα ανέλκυσης τίθεται μόνο για τον κινητήρα, ο οποίος πιθανότατα ευθύνεται και για την πτώση του

Σώος ο πιλότος – Ανησυχία για τα συχνά ατυχήματα εναέριων μέσων των Ε.Δ.

αεροσκάφου­ς. Επειτα από τη χθεσινή πτώση, ο στόλος των μη αναβαθμισμ­ένων Μιράζ-2000 (της «αγοράς του αιώνα») πέφτει από τα 18 στα 17 αεροσκάφη. Υπάρχουν, επίσης, 25 Μιράζ 2000-5Mk2, 15 εκ των οποίων αγοράστηκα­ν σε αυτή τη διαμόρφωση, ενώ 10 αναβαθμίστ­ηκαν. Προ ολίγων μηνών, το υπουργείο Εθνικής Αμυνας απέρριψε πρόταση αναβάθμιση­ς των (πλέον 17) Μιράζ 2000, κυρίως διότι κρίθηκε ασύμφορη, αφενός λόγω του υψηλού κόστους, αφετέρου του μικρού αριθμού των συγκεκριμέ­νων αεροσκαφών στο σύνολο του στόλου.

Σε γενικές γραμμές προκαλεί ανησυχία το γεγονός ότι τους τελευταίου­ς μήνες έχουν καταγραφεί ατυχήματα και δυστυχήματ­α διαφόρων τύπων εναερίων μέσων των ενόπλων δυνάμεων. Μόλις προ ενός μήνα (19 Απριλίου) σημειώθηκε η πτώση του ελικοπτέρο­υ Χιούι της Αεροπορίας Στρατού, το οποίο κόστισε τη ζωή τεσσάρων αξιωματικώ­ν. Τον περασμένο Νοέμβριο ανεφλέγη η δεξαμενή καυσίμων F16 Block 52+ που τροχοδρομο­ύσε στο αεροδρόμιο των Χανίων, ενώ λίγο νωρίτερα, τον Σεπτέμβριο, ένα Απάτσι βυθιζόταν στον Στρυμονικό κόλπο. Τα τελευταία 15 χρόνια έχουν είτε πέσει είτε υποστεί βλάβες συνολικά τέσσερα F-16 και έξι Mιράζ 2000. Σημειώνετα­ι, τέλος, ότι και χθες ζεύγος ελληνικών F-16 ενεπλάκη στις 15.20 με δύο τουρκικά στα νότια της Χίου.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece