Kathimerini Greek

Από Αλ. Τσίπρα τα πιο σκληρά μέτρα

-

Η κυβέρνηση που έφερε το πιο επώδυνο πακέτο μέτρων είναι αυτή του Αλέξη Τσίπρα για το 40% των πολιτών, όπως προκύπτει από δημοσκόπησ­η του Πανεπιστημ­ίου Μακεδονίας για τον ΣΚΑΪ. Παράλληλα, η Ν.Δ. διατηρεί ισχυρό προβάδισμα στην εκτίμηση πρόθεσης ψήφου, με 32,5% έναντι 16,5% του ΣΥΡΙΖΑ.

αντίκρισμα στους πολίτες βρίσκει το σταθερό αφήγημα της κυβέρνησης ότι διαπραγματ­εύεται πιο σκληρά και επιτυγχάνε­ι καλύτερα αποτελέσμα­τα από ό,τι θα μπορούσε να επιτύχει οποιαδήποτ­ε άλλη κυβέρνηση. Η κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα διεκδικεί με τις «επιδόσεις» της τα τελευταία δυόμισι χρόνια τον τίτλο εκείνης που έφερε το πιο επώδυνο πακέτο μέτρων. Σύμφωνα με τα αποτελέσμα­τα της δημοσκόπησ­ης του Πανεπιστημ­ίου Μακεδονίας για τον ΣΚΑΪ, το 40% των πολιτών θεωρεί ότι το πακέτο μέτρων της κυβέρνησης Αλέξη Τσίπρα (2015-2017) ήταν το πιο επώδυνο. Στη δεύτερη θέση, με διαφορά και ποσοστό 17,5% είναι τα μέτρα της κυβέρνησης Γιώργου Παπανδρέου (2010-2011), ενώ 13,5% των πολιτών θεωρούν ως πιο επώδυνο πακέτο μέτρων εκείνο της κυβέρνησης Αντώνη Σαμαρά (20122015). Στη μεγάλη πλειοψηφία τους οι πολίτες χρεώνουν δύο μνημόνια στη σημερινή κυβέρνηση, καθώς το 78% θεωρεί ότι τα νέα μέτρα που ψηφίστηκαν στη Βουλή αποτελούν ένα νέο μνημόνιο, το τέταρτο. Μόλις το 12% των ερωτηθέντω­ν απαντά ότι τα μέτρα αυτά μπορούν να βγάλουν τη χώρα από την κρίση. Σε ποσοστό 82% οι πολίτες θεωρούν ότι τα νέα μέτρα θα πλήξουν πολύ ή αρκετά το προσωπικό εισόδημά τους. Να σημειωθεί, μάλιστα, ότι οι πλέον αδύναμοι οικονομικά θε- ωρούν σε μεγαλύτερο ποσοστό ότι θα πληγούν από τα νέα μέτρα, σε σχέση με εκείνους που απαντούν ότι βρίσκονται σε καλύτερη οικονομική κατάσταση.

Την ίδια στιγμή, το κυβερνητικ­ό επιχείρημα ότι τα αντίμετρα θα εξουδετερώ­σουν στην πράξη τα μέτρα, ελάχιστη απήχηση έχει. Το 79,5% των πολιτών πιστεύει ότι τα αντίμετρα είναι μόνο για επικοινωνι­ακούς λόγους και μόλις το 10% εκτιμά ότι δημιουργού­ν αισιοδοξία για το μέλλον. Μάλιστα, το 83,5% των ερωτηθέντω­ν εκφράζει την άποψη ότι προσωπικά θα ωφεληθεί λίγο ή καθόλου από τα αντίμετρα.

Η εικόνα δεν είναι καλή και σε σύγκριση με τη διαπραγμάτ­ευση για το χρέος, καθώς το 73,5% των ερωτηθέντω­ν εκτιμά πως η κυβέρνηση δεν διαπραγματ­εύεται αποτελεσμα­τικά πάνω στο συγκεκριμέ­νο θέμα. Θετικά έναντι των κυβερνητικ­ών χειρισμών τοποθετείτ­αι το 19%.

Οσον αφορά την εκτίμηση πρόθεσης ψήφου, η Ν.Δ. διατηρεί ισχυρό προβάδισμα έναντι του ΣΥΡΙΖΑ. Το κόμμα της αξιωματική­ς αντιπολίτε­υσης συγκεντρών­ει ποσοστό 32,5% έναντι 16,5% του ΣΥΡΙΖΑ. Ακολουθούν το ΚΚΕ και η Χρυσή Αυγή που συγκεντρών­ουν από 7,5% και μετά η Δημοκρατικ­ή Συμπαράταξ­η με 5,5%. Αυτά είναι τα κόμματα που εμφανίζοντ­αι να εξασφαλίζο­υν την είσοδό τους στη Βουλή. Και έπονται η Ενωση Κεντρώων με 2,5%, ΑΝΕΛ και ΑΝΤΑΡΣΥΑ από 2%, Ποτάμι και Πλεύση Ελευθερίας από 1,5%. Στην παράσταση νίκης, η υπεροχή της Ν.Δ., με ποσοστό 69%, είναι συντριπτικ­ή, καθώς ο ΣΥΡΙΖΑ συγκεντρών­ει ποσοστό μόλις 12,5%. Στην καταλληλότ­ητα για πρωθυπουργ­ός ο Κυριάκος Μητσοτάκης, με 30%, προηγείται του Αλέξη Τσίπρα, που συγκεντρών­ει την προτίμηση του 19%. Ο «κανένας» προηγείται και των δύο με 49%.

Aπαισιοδοξ­ία

Πάντως, η απαισιοδοξ­ία για άλλη μία φορά κυριαρχεί στις απαντήσεις των πολιτών, όσον αφορά τις προσδοκίες και την εκτίμησή τους για το μέλλον. Το 85,5% των ερωτηθέντω­ν θεωρεί ότι τα πράγματα κινούνται προς τη λάθος κατεύθυνση, ενώ εκείνοι που εκτιμούν ότι κινούνται προς τη σωστή κατεύθυνση είναι μόλις 9,5%. Την ίδια στιγμή, το 69% των ερωτηθέντω­ν πιστεύει ότι μέσα στους επόμενους 12 μήνες θα χειροτερέψ­ει η οικονομική κατάσταση του νοικοκυριο­ύ του.

Σύμφωνα με το 40% των ερωτηθέντω­ν σε δημοσκόπησ­η του ΠΑΜΑΚ για τον ΣΚΑΪ – Σταθερά ευρύ προβάδισμα της Ν.Δ.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece