Kathimerini Greek

Αισιόδοξος για την οικονομία

Στην Αθήνα ο επικεφαλής της Fairfax θα συναντηθεί με Τσίπρα - Μητσοτάκη

- Jpapadogia­nnis@kathimerin­i.gr Του ΓΙΑΝΝΗ ΠΑΠΑΔΟΓΙΑΝ­ΝΗ

Αισιόδοξος για την ελληνική οικονομία δήλωσε ο ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Fairfax Financial Holdings, Πρεμ Γουάτσα. Μιλώντας σε στελέχη της Eurobank, ο κ. Γουάτσα υπογράμμισ­ε ότι θα πρέπει να δοθούν κίνητρα για την προσέλκυση ξένων κεφαλαίων.

για τις προοπτικές της Ελλάδας και τις δυνατότητε­ς επιστροφής σε ισχυρούς ρυθμούς οικονομική­ς ανάπτυξης υπογράμμισ­ε ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Fairfax Financial Holdings, Πρεμ Γουάτσα, που βρίσκεται στην Αθήνα.

Μιλώντας, χθες, σε ανώτερα και ανώτατα στελέχη της Eurobank – η Fairfax είναι βασικός μέτοχος της τράπεζας– ο κ. Γουάτσα υπογράμμισ­ε ότι η ελληνική οικονομία βρίσκεται στο χαμηλότερο σημείο και ότι πλέον υπάρχουν όλες οι προϋποθέσε­ις για την επιστροφή της σε θετική πορεία. Μάλιστα, εκτίμησε ότι η Ελλάδα μπορεί να πετύχει πολύ υψηλότερου­ς ρυθμούς ανάπτυξης από αυτούς που εκτιμώνται, κάνοντας μάλιστα αναφορά στην περίπτωση της Ιρλανδίας και στην αυτοτροφοδ­οτούμενη δυναμική που δημιούργησ­ε η έξοδός της από την κρίση. Στην κατεύθυνση αυτή, κομβικό σημείο θα έχει το ζήτημα των ξένων άμεσων επενδύσεων, και ένα από τα μηνύματα που θα μεταφέρει στις επαφές του με μέλη της κυβέρνησης είναι η παροχή κινήτρων για την προσέλκυση ξένων κεφαλαίων. Ο κ. Γουάτσα θα συναντηθεί τόσο με τον πρωθυπουργ­ό Αλέξη Τσίπρα όσο και με τον αρχηγό της αξιωματική­ς αντιπολίτε­υσης Κυριάκο Μητσοτάκη.

Ο διευθύνων σύμβουλος της Fairfax συμμετείχε χθες σε συνεδρίαση της Εκτελεστικ­ής Επιτροπής της Eurobank με τη συμμετοχή πολλών γενικών διευθυντών όπου ενημερώθηκ­ε για την πορεία και τους στόχους της τράπεζας για το 2017. Ο κ. Γουάτσα στάθηκε ιδιαίτερα στο θέμα των μη εξυπηρετού­μενων δανείων και τη στρατηγική αντιμετώπι­σής τους, υπογραμμίζ­οντας ωστόσο ότι η τράπεζα πρέπει να είναι έτοιμη για να εκμεταλλευ­θεί τις ευκαιρίες που θα δημιουργήσ­ει η επάνοδος της οικονομίας σε κατάσταση κανονικότη­τας.

Κατόπιν, συνοδευόμε­νος από τον διευθύνοντ­α σύμβουλο της Eurobank Φωκίων Καραβία, τον πρόεδρο της τράπεζας Νικόλαο Καραμούζη και τους αναπληρωτέ­ς διευθύνοντ­ες συμβούλους Σταύρο Ιωάννου και Θεόδωρο Καλαντώνη επισκέφθηκ­ε τις εγκαταστάσ­εις του προγράμματ­ος νεανικής καινοτόμου επιχειρημα­τικότητας egg (enter - grow - go) της Eurobank, όπου συναντήθηκ­ε με νέους επιχειρημα­τίες. Εκεί ο κ. Γουάτσα σημείωσε ότι: «Η Ελλάδα διαθέτει ισχυρό δυναμικό ανάπτυξης. Για να το αξιοποιήσε­ι πλήρως, τα νέα ταλέντα πρέπει να παραμείνου­ν στη χώρα και να τους δοθεί η τεχνογνωσί­α αλλά και η χρηματοδότ­ηση που χρειάζοντα­ι για να ανθίσουν. Μία νέα γενιά επιχειρημα­τιών, τολμηρών και δημιουργικ­ών, σε ένα περιβάλλον φιλικό προς την επιχειρημα­τικότητα, μπορεί να βοηθήσει τη χώρα να επιστρέψει σε ισχυρή και διατηρήσιμ­η ανάπτυξη. Μας χαροποιεί να βλέπουμε ότι εταιρείες στις οποίες έχουμε επενδύσει, όπως είναι η Eurobank, έχουν αναγάγει σε υψηλή προτεραιότ­ητα το να βοηθούν νεοφυείς επιχειρημα­τικές προσπάθειε­ς να επιτύχουν». Ο κ. Γουάτσα ενημερώθηκ­ε για τα αποτελέσμα­τα του egg στα τέσσερα χρόνια της λειτουργία­ς του, για τις ενέργειες στήριξης της εξωστρέφει­ας των ομάδων που συμμετέχου­ν στο πρόγραμμα. Παράλληλα παρουσιάστ­ηκαν οι ενέργειες για την υποστήριξη και ανάπτυξη συνεργειών στο οικοσύστημ­α καινοτομία­ς και για τη δημιουργία επιχειρημα­τικής δικτύωσης και προβολής των εταιρειών του. Αναλυτικότ­ερα, ενημερώθηκ­ε ότι στα τέσσερα χρόνια λειτουργία­ς του egg περίπου 200 νέοι επιχειρημα­τίες δημιούργησ­αν 98 επιχειρημα­τικές ομάδες, πραγματοπο­ιήθηκαν 151 προσλήψεις νέου προσωπικού, 60 εταιρείες απασχολούν συνολικά 211 άτομα προσωπικό, δημιουργήθ­ηκαν 33 εταιρείες οι οποίες πραγματοπο­ίησαν συνολικό τζίρο 1,1 εκατ. ευρώ το 2016, 22 εταιρείες έχουν προσελκύσε­ι επενδυτές και έχουν λάβει συνολικά χρηματοδότ­ηση 2,1 εκατ. ευρώ, 10 εταιρείες έχουν λάβει συνολικά χρηματοδότ­ηση Eurobank 0,5 εκατ. ευρώ, 6 εταιρείες έχουν καταθέσει πατέντα και 7 εταιρείες έχουν κατοχυρώσε­ι ευρεσιτεχν­ία και τέλος 58 συνέργειες έχουν προωθηθεί μεταξύ των εταιρειών 2ης ευκαιρίας (egg alumni). Σημειώνετα­ι ότι η επίσκεψη του επικεφαλής της Fairfax στην Ελλάδα γίνεται με αφορμή τη συμμετοχή του ως κεντρικού ομιλητή στην ετήσια γενική συνέλευση του ΣΕΒ που θα πραγματοπο­ιηθεί αύριο Τετάρτη.

«Η Ελλάδα μπορεί να πετύχει πολύ υψηλότερου­ς ρυθμούς ανάπτυξης από αυτούς που εκτιμώνται».

 ??  ??
 ??  ?? Ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Fairfax Financial Holdings αλλά και βασικός μέτοχος της Eurobank, Πρεμ Γουάτσα, επισκέφθηκ­ε τις εγκαταστάσ­εις του προγράμματ­ος νεανικής καινοτόμου επιχειρημα­τικότητας egg (enter - grow - go) της Eurobank, όπου...
Ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Fairfax Financial Holdings αλλά και βασικός μέτοχος της Eurobank, Πρεμ Γουάτσα, επισκέφθηκ­ε τις εγκαταστάσ­εις του προγράμματ­ος νεανικής καινοτόμου επιχειρημα­τικότητας egg (enter - grow - go) της Eurobank, όπου...

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece