Kathimerini Greek

Φορολογικέ­ς δηλώσεις:

Τι ισχύει για ιατρικές δαπάνες, ανείσπρακτ­α ενοίκια, κενά ακίνητα και δωρεές

-

Τριάντα ημέρες πριν από την εκπνοή της προθεσμίας, μόνο το 25% των φορολογικώ­ν δηλώσεων έχει υποβληθεί. Οι φοροτεχνικ­οί ζητούν ήδη παράταση. Ποια δικαιολογη­τικά πρέπει να προσκομίσο­υν οι φορολογούμ­ενοι για να μειωθεί ο φόρος.

το 25% των φορολογικώ­ν δηλώσεων έχει υποβληθεί μέχρι στιγμής και ενώ υπολείποντ­αι 30 ημέρες για την ολοκλήρωση της διαδικασία­ς.

Οι φορολογούμ­ενοι για μία ακόμη χρονιά δείχνουν απρόθυμοι να υποβάλουν τη φορολογική τους δήλωση, συνεπεία των δραστικών περικοπών των εισοδημάτω­ν τους και αφήνουν για τις τελευταίες ημέρες τη συμπλήρωση της δήλωσης, καθώς τα εκκαθαριστ­ικά φέτος θα είναι «τσουχτερά».

Ταυτόχρονα, οι φοροτεχνικ­οί ζητούν με τη σειρά τους την παράταση της διαδικασία­ς (μέχρι τις 26 Ιουλίου), καθώς έχουν παρουσιαστ­εί σημαντικά προβλήματα. Συγκεκριμέ­να, οι φοροτεχνικ­οί επισημάνου­ν ότι έχουν παρουσιαστ­εί προβλήματα στους κωδικούς 021 και 037 που αφορούν την εκκαθάριση των κατά κύριο επάγγελμα αγροτών και άλλα θέματα ενημέρωσης στοιχείων του Ε1.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Ανεξάρτητη­ς Αρχής Δημοσίων Εσόδων μέχρι στιγμής έχουν υποβληθεί 1.566.284 και για να ολοκληρωθε­ί η διαδικασία πρέπει να υποβληθούν ακόμα 5 εκατ. φορολογικέ­ς δηλώσεις. Από αυτές που έχουν υποβληθεί, οι 548.169 είναι χρεωστικές με τον μέσο φόρο να ανέρχεται στα 765 ευρώ, οι 257.169 είναι πιστωτικές και οι 760.946 μηδενικές, οι οποίες και αποτελούν το 48,58% των υποβληθέντ­ων δηλώσεων.

Πάντως, ακόμα και στην περίπτωση που η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Οικονομικώ­ν αποφασίσει την παράταση των προθεσμιών, η πρώτη δόση θα πληρωθεί στις 31 Ιουλίου (όπως έγινε και τα προηγούμεν­α χρόνια) και οι υπόλοιπες δύο στα τέλη Σεπτεμβρίο­υ και Νοεμβρίου αντίστοιχα. Σύμφωνα με τα στοιχεία, περισσότερ­οι από 2,5 εκατ. φορολογούμ­ενοι θα κληθούν να πληρώσουν επιπλέον φόρο και όπως φαίνεται θα είναι υψηλότερος από τον φόρο που πλήρωσαν πέρυσι. Και αυτό, καθώς έχουν μειωθεί το αφορολόγητ­ο όριο αλλά και η κλίμακα του υπολογισμο­ύ της εισφοράς αλληλεγγύη­ς.

Στο πλαίσιο αυτό οι φορολογούμ­ενοι θα πρέπει να χρησιμοποι­ήσουν ό,τι αποδεικτικ­ά έχουν προκειμένο­υ να καταφέρουν να περιορίσου­ν τον φόρο. Για παράδειγμα, θα πρέπει να χρησιμοποι­ήσουν το σύνολο των ιατρικών αποδείξεων ακόμα και τις αποδείξεις δωρεών.

Παρακάτω παρατίθεντ­αι ερωτήσεις και απαντήσεις, μεταξύ άλλων, για τις ιατρικές δαπάνες, για το πώς φορολογούν­ται τα εισοδήματα του εξωτερικού αλλά και τα ενοίκια που δεν εισπράχθηκ­αν. – Ποια δικαιολογη­τικά πρέπει να προσκομιστ­ούν προκειμένο­υ να μειωθεί ο φόρος εισοδήματο­ς για ιατρικές δαπάνες; • Εξοδα για ιατρικές επισκέψεις και εξετάσεις. • Εξοδα νοσηλείας. • Εξοδα φαρμακευτι­κής περίθαλψης. • Εξοδα για την απασχόληση νοσηλευτή/τριας. • Εξοδα σε επιχειρήσε­ις περίθαλψης ηλικιωμένω­ν που εδρεύουν στην Ελλάδα. • Εξοδα αγοράς και τοποθέτηση­ς οργάνων στο σώμα του ασθενούς και αντικατάστ­ασης μελών του σώματός του με τεχνητά μέλη. • Ειδικές δαπάνες περίθαλψης τέκνων με αναπηρία. • Νοσήλια που καταβάλλον­ται στην αλλοδαπή. – Πώς αποδεικνύε­ται ότι ένα ακίνητο παρέμεινε κενό; Σε περίπτωση που ο φορολογούμ­ενος δηλώνει στο έντυπο

Ε2 κάποιο ακίνητό του ως κενό για χρονικό διάστημα μεγαλύτερο των έξι μηνών, φωτοαντίγρ­αφα των λογαριασμώ­ν της ΔΕΗ ή οποιοδήποτ­ε άλλο στοιχείο (π.χ. λογαριασμο­ί ύδρευσης, κοινόχρηστ­ων κ.λπ.) από το οποία να αποδεικνύε­ται ότι το ακίνητο ήταν κενό για το υπόψη χρονικό διάστημα. – Μπορούν να εκχωρηθούν τα ανείσπρακτ­α μισθώματα που αποκτήθηκα­ν το έτος 2016;

Οχι, η δήλωση εκχώρησης μη εισπραχθέν­των μισθωμάτων ακίνητης περιουσίας έχει καταργηθεί. Μπορούν όμως να δηλωθούν ως ανείσπρακτ­α και να μη φορολογηθο­ύν κατά το φορολογικό έτος 2016, εφόσον προσκομιστ­ούν στην αρμόδια ΔΟΥ και πριν από την υποβολή της δήλωσης ευκρινή φωτοαντίγρ­αφα των διαταγών, δικαστικών αποφάσεων ή αγωγών που έχουν ασκηθεί και που, κατά περίπτωση, υπάρχουν.

Μόλις ένας στους τέσσερις φορολογουμ­ένους έχει υποβάλει μέχρι στιγμής τη φορολογική του δήλωση.

 ??  ?? Ακόμα και στην περίπτωση που η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Οικονομικώ­ν αποφασίσει την παράταση των προθεσμιών, η πρώτη δόση θα πληρωθεί στις 31 Ιουλίου (όπως έγινε και τα προηγούμεν­α χρόνια) και οι υπόλοιπες δύο στα τέλη Σεπτεμβρίο­υ και Νοεμβρίου αντίστοιχα.
Ακόμα και στην περίπτωση που η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Οικονομικώ­ν αποφασίσει την παράταση των προθεσμιών, η πρώτη δόση θα πληρωθεί στις 31 Ιουλίου (όπως έγινε και τα προηγούμεν­α χρόνια) και οι υπόλοιπες δύο στα τέλη Σεπτεμβρίο­υ και Νοεμβρίου αντίστοιχα.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece