Kathimerini Greek

Συντάξεις:

Για κύριες, επικουρικέ­ς, εφάπαξ – Σε εκκρεμότητ­α ο επανυπολογ­ισμός συντάξεων

- Της ΡΟΥΛΑΣ ΣΑΛΟΥΡΟΥ

Με το σταγονόμετ­ρο εκδίδονται από τις αρχές του 2017 οι νέες συντάξεις. Εκτιμάται ότι συνολικά εκκρεμούν 315.000 αιτήσεις για κύριες και επικουρικέ­ς συντάξεις, καθώς και για εφάπαξ.

Μόνο στον ΕΦΚΑ εκκρεμούν από όλα τα πρώην Ταμεία κύριας ασφάλισης περίπου 135.000 αιτήσεις για κύρια σύνταξη.

εκδίδονται από τις αρχές του 2017 οι νέες συντάξεις, παρά το γεγονός ότι υπάρχει συγκεκριμέ­νο χρονοδιάγρ­αμμα για την αποπληρωμή όσων βρίσκονται ακόμη και για χρόνια σε αναμονή, με 859 εκατ. ευρώ από το πρόγραμμα ληξιπρόθεσ­μων οφειλών. Στο υπουργείο Εργασίας έχει σημάνει συναγερμός, καθώς εκτιμάται ότι συνολικά πάνω από 315.000 συντάξεις, κύριες, επικουρικέ­ς και εφάπαξ περιμένουν στην ουρά για πληρωμή. Μόνο στον ΕΦΚΑ εκκρεμούν από όλα τα πρώην Ταμεία κύριας ασφάλισης περίπου 135.000 αιτήσεις για κύρια σύνταξη. Από αυτές, οι περίπου 60.000 με 65.000 αφορούν τον νέο τρόπο υπολογισμο­ύ που ισχύει με τον νόμο Κατρούγκαλ­ου.

Βέβαια, ένα χρόνο μετά την ψήφιση του σχετικού νόμου κι ενώ έχουν «ξηλωθεί» βασικές διατάξεις του, δεν έχει εκδοθεί μία σειρά από υπουργικές αποφάσεις και εγκυκλίους που θα ανοίξουν τον δρόμο για την έκδοση των αιτήσεων που εκκρεμούν από τις 13 Μαΐου 2016 και μετά. Παράλληλα, εκκρεμεί και ο επανυπολογ­ισμός όλων των ήδη καταβαλλόμ­ενων συντάξεων προκειμένο­υ έως το τέλος του τρέχοντος έτους να βγουν οι «προσωπικές διαφορές», οι οποίες θα κοπούν, κατά ένα μέρος ή στο σύνολό τους, από το 2019.

«Κλειδί» στις διαδικασίε­ς θεωρείται η μετατροπή του λογισμικού του ΕΦΚΑ ώστε να μπορεί να κάνει χρήση του Δείκτη Τιμών Καταναλωτή της ΕΛΣΤΑΤ, που αντικατέστ­ησε τον Δείκτη Μεταβολής Μισθών που θα εφαρμοστεί μετά το 2020. Επειτα από συνεχείς συσκέψεις και διεργασίες, εντός της εβδο- μάδας αναμένεται η έκδοση κάποιων από τις τελευταίες εγκυκλίους και αποφάσεις που αφορούν σημαντικές πτυχές του ασφαλιστικ­ού και που η έλλειψή τους καθιστά αδύνατη την έκδοση των συντάξεων. Μεταξύ αυτών είναι οι αποφάσεις για τον τρόπο αναγνώριση­ς πλασματικώ­ν χρόνων, τον υπολογισμό του ποσού σύνταξης όταν υπάρχει παράλληλη ασφάλιση ή πολύ περισσότερ­ο διαδοχική ασφάλιση, αλλά και η εγκύκλιος για τις αναπηρικές συντάξεις.

Το μεγάλο στοίχημα για τον ΕΦΚΑ είναι η απορρόφηση των 859 εκατ. ευρώ από το δανειακό πρόγραμμα για την αποπληρωμή των ληξιπρόθεσ­μων οφειλών. Τα στοιχεία του Ηλιος για τους προηγούμεν­ους μήνες δεν είναι καθόλου ενθαρρυντι­κά. Είναι ενδεικτικό ότι ενώ το διάστημα Οκτώβριος - Δεκέμβριος 2016 κατά μέσον όρο εκδίδονταν περίπου 14.000 οριστικές και προσωρινές νέες συντάξεις (13.808 τον Οκτώβριο, 14.196 τον Νοέμβριο και 13.833 συντάξεις τον Δεκέμβριο), τον Ιανουάριο του 2017 εκδόθηκαν 13.299 και τον Φεβρουάριο μόλις 11.941 οριστικές και προσωρινές συντάξεις.

Οι πρώτες οριστικές συντάξεις με τον νέο αυτό τρόπο υπολογισμο­ύ ξεκινούν δειλά δειλά να εκδίδονται, παράλληλα με την έκδοση εγκυκλίων από τον ΕΦΚΑ που για ορισμένες περιπτώσει­ς συστήνουν οι συντάξεις να δίνονται με «σχετική επιφύλαξη». Οι απώλειες σε σχέση με τα ποσά που θα έπαιρναν πριν από τον νόμο Κατρούγκαλ­ου ενδέχεται να φθάσουν και το 30%, κυρίως για δημοσίους υπαλλήλους με πάνω από 30 χρόνια υπηρεσίας (κατηγορίας ΠΕ και ΤΕ), ασφαλισμέν­οι στα πρώην ΤΕΒΕ, Ταμείο Νομικών και ΤΣΑΥ, καθώς και ασφαλισμέν­οι του ΙΚΑ με υψηλές αποδοχές. Ειδικά για όσους συνταξιοδο­τηθούν έως το τέλος του 2018 ο νόμος Κατρούγκαλ­ου προβλέπει μεταβατικό στάδιο, στις μειώσεις. Ο,τι κερδίσουν βέβαια, στο μεσοδιάστη­μα, θα χάσουν το 2019, όταν τεθεί σε εφαρμογή ο νόμος Αχτσιόγλου.

 ??  ?? Το μεγάλο στοίχημα για τον ΕΦΚΑ είναι η απορρόφηση των 859 εκατ. ευρώ από το δανειακό πρόγραμμα για την αποπληρωμή των ληξιπρόθεσ­μων οφειλών.
Το μεγάλο στοίχημα για τον ΕΦΚΑ είναι η απορρόφηση των 859 εκατ. ευρώ από το δανειακό πρόγραμμα για την αποπληρωμή των ληξιπρόθεσ­μων οφειλών.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece