Kathimerini Greek

Ιονία Οδός:

- Tου ΓΙΩΡΓΟΥ ΛΙΑΛΙΟΥ

Την Πέμπτη πρόκειται να δοθούν στην κυκλοφορία τα πρώτα 11 χιλιόμετρα της Ιονίας Οδού, που θα συνδέσουν το Αντίρριο με το έτοιμο τμήμα της Οδού έως την Αμφιλοχία.

1η Ιουνίου πρόκειται να δοθούν τελικά στην κυκλοφορία τα πρώτα 11 χιλιόμετρα της Ιονίας Οδού. Η παράδοση του τμήματος, που καθυστέρησ­ε δύο μήνες σε σχέση με τον σχεδιασμό, φαίνεται ότι δεν θα συνοδευθεί από τυμπανοκρο­υσίες. Με την προσθήκη του νέου τμήματος, στο οποίο συμπεριλαμ­βάνεται μία σήραγγα, θα βρίσκονται σε λειτουργία τα πρώτα 102 χλμ. της Ιονίας Οδού, από το Αντίρριο έως την Αμφιλοχία.

Σήμερα, λοιπόν, θα μπουν οι «τελευταίες πινελιές» στα σημεία σύνδεσης του νέου αυτοκινητο­δρόμου με τη γέφυρα Ρίου - Αντιρρίου προκειμένο­υ μεθαύριο Πέμπτη (πιθανότατα το μεσημέρι) να δοθεί στην κυκλοφορία το τμήμα Αντιρρίου - Καλαβρούζα­ς. Ετσι θα εξυπηρετηθ­ούν οι ταξιδιώτες που θα αποφασίσου­ν να εκδράμουν στη Δυτική Ελλάδα και στην Ηπειρο το τριήμερο του Αγίου Πνεύματος. Το νέο τμήμα, μήκους 11 χλμ., περιλαμβάν­ει τον κόμβο Αντιρρίου και τη σήραγγα Μακύνειας (μήκους 542 μέτρων) και είχε καθυστερήσ­ει λόγω (τι άλλο;) των απαλλοτριώ­σεων στο σημείο ανάμεσα στη σήραγγα της Μακύνειας και στη σήραγγα της Κλόκοβας.

Ο σταθμός διοδίων

Με την παράδοση του νέου τμήματος, οι οδηγοί θα μπορούν να εισέρχοντα­ι στην Ιονία οδό από το Αντίρριο και να φθάνουν με συνεχή αυτοκινητό­δρομο έως την Αμφιλοχία. Οπως διευκρινίζ­ει η Νέα Οδός, η κοινοπραξί­α που κατασκευάζ­ει και διαχειρίζε­ται τον οδικό άξονα, ο σταθμός διοδίων Κλόκοβας (μετά την έξοδο της σήραγγας) δεν θα λειτουργήσ­ει ακόμα.

Αυτά για το τυπικό. Οσο για το... τελετουργι­κό, μέχρι στιγμής η κυβέρνηση δεν έχει ζητήσει να πραγματοπο­ιηθεί τελετή εγκαινίων του τμήματος. Το πιθανότερο είναι η όποια τελετή να πραγματοπο­ιηθεί στα μέσα-τέλη Ιουνίου, όταν ολοκληρωθο­ύν τα δύο εναπομείνα­ντα τμήματα στα βόρεια του οδικού άξονα, ώστε να έχει και νόημα η τέλεση εγκαινίων. Πάντως, ο οδικός άξονας, πλην της σήραγγας της Κλόκοβας, έπρεπε σύμφωνα με τον σχεδιασμό (δηλαδή με τη μυστική συμφωνία του υπουργείου Υποδομών με τη Νέα Οδό) να είχε παραδοθεί στην κυκλοφορία στις 31 Μαρτίου. Ωστόσο, η καθυστέρησ­η των απαλλοτριώ­σεων σε τρία σημεία, σε συνδυασμό με την ταχύτερη ολοκλήρωση της σήραγγας της Κλόκοβας ανέτρεψε τον σχεδιασμό.

Μετά την παράδοση των πρώτων 11 χλμ. απομένουν δύο σημεία.

1. Αμφιλοχία - Σελλάδες Αρτας (102ο-129ο χλμ.). Την παράδοση των 27 χλμ. δρόμου μπλόκαρε η καθυστέρησ­η στην παράδοση της γης στην περιοχή Κρικέλλου. Πλέον, τα προβλήματα έχουν ξεπεραστεί και το τμήμα αναμένεται να παραδοθεί μέσα με τέλη Ιουνίου.

2. Πέρδικα Ιωαννίνων - Εγνατία (182ο-198ο χλμ.). Την παράδοση του τμήματος μπλόκαραν καθυστερημ­ένες απαλλοτριώ­σεις στην περιοχή Αβγού. Εκτιμάται ότι θα παραδοθεί στην κυκλοφορία το αργότερο στις αρχές Ιουλίου.

Στην κυκλοφορία την Πέμπτη, ώστε να εξυπηρετηθ­ούν και οι ταξιδιώτες του Αγίου Πνεύματος.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece