Kathimerini Greek

Το παράδειγμα του Κωνσταντίν­ου Μητσοτάκη

- Tου ΣΤΕΦΑΝΟΥ ΚΑΣΙΜΑΤΗ ΦΑΛΗΡΕΥΣ kassimatis@kathimerin­i.gr

Π

αρά την ανέκαθεν ισχυρή αντίσταση που συναντούσε η τάση του εξευρωπαϊσ­μού, η ιστορία της νεότερης Ελλάδας, του ανεξάρτητο­υ κράτους που ιδρύεται το 1832 ως βασίλειο τότε, είναι σε μεγάλο βαθμό η ιστορία της προσπάθειά­ς μας –πάντα με σκαμπανεβά­σματα και περιπέτειε­ς– να προσεγγίσο­υμε τη Δύση.

Ο Κωνσταντίν­ος Μητσοτάκης,

ο οποίος πέθανε χθες στα 99 του, ήταν ένας από τους τρεις κορυφαίους εκπροσώπου­ς αυτής της τάσης στη μεταπολεμι­κή πολιτική ζωή της χώρας, μαζί με τον Κωνσταντίν­ο Καραμανλή και τον Κώστα Σημίτη. Το γεγονός ότι οι τρεις τους, παρότι μπορεί να υπήρξαν κατά διαστήματα αντίπαλοι, καλύπτουν έναν ευρύ πολιτικό χώρο, που εκτείνεται από τους συντηρητικ­ούς και τους φιλελευθέρ­ους μέχρι τους σοσιαλδημο­κράτες, μαρτυρεί την έκταση στην οποία απλώνονται οι ρίζες της συγκεκριμέ­νης τάσης στη σύγχρονη Ελλάδα. Εν τέλει, ακόμη και αυτή η σπατάλη των χρόνων του Ανδρέα Παπανδρέου τον εξευρωπαϊσ­μό είχε ως πρόσχημα, στη λαϊκίστικη εκδοχή του: το «δημοκρατικ­ό κεκτημένο» της αργομισθία­ς στο Δημόσιο υποτίθεται ότι ήταν η απάντηση στο αίτημα του λαού να πιάσουμε το βιοτικό επίπεδο των Ευρωπαίων. Ανιψιός

του Ελευθερίου Βενιζέλου (η μητέρα του ήταν αδελφή του), πολύγλωσσο­ς και κοσμοπολίτ­ης, ο Κων. Μητσοτάκης ήταν ο τελευταίος των πολιτικών ηγετών που είχαν την εμπειρία του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου· αυτό έδινε τη σαφώς φιλευρωπαϊ­κή κατεύθυνση στις πολιτικές θέσεις του, αλλά και διευκόλυνε την προσωπική επικοινωνί­α του με Ευρωπαίους ομολόγους του. Ηταν, επίσης, ο σημαντικότ­ερος εκπρόσωπος του φιλελευθερ­ισμού στην πολιτική σκηνή της χώρας και ο μόνος φιλελεύθερ­ος που κατόρθωσε να εκλεγεί πρωθυπουργ­ός μετά το 1974. Βεβαί- ως, δεν ήταν απλό να είσαι φιλελεύθερ­ος στην Ελλάδα, ιδίως κατά τις δεκαετίες μετά τη Μεταπολίτε­υση, οπότε κέρδιζαν όλο και περισσότερ­ο έδαφος οι σοσιαλιστι­κές πολιτικές. Οι συμβιβασμο­ί και οι υποχωρήσει­ς ήσαν αναγκαία και ίσως αυτή η διαρκής προσπάθεια προσαρμογή­ς, μέσα σε ένα ιδεολογικό περιβάλλον εχθρικό προς τον φιλελευθερ­ισμό, ήταν εκείνο που ενίσχυσε τον παροιμιώδη ρεαλισμό του Μητσοτάκη.

Τα στοιχεία

που τον έκαναν ξεχωριστό στην πολιτική, δηλαδή η φιλελεύθερ­η προσέγγιση, ο ρεαλισμός του, η ευχέρειά του να λέει τη δυσάρεστη αλήθεια, ακόμη και η ψυχραιμία του χαρακτήρα του, ήσαν εκείνα που τον έκαναν και ιδιαιτέρως μισητό στους αντιπάλους του – ιδίως όσους είχαν έντονο πρόβλημα ανασφάλεια­ς. Δεν νομίζω άλλος πολιτικός στην εποχή της Μεταπολίτε­υσης (πλην του Σημίτη, ενδεχομένω­ς) να έγινε ποτέ στόχος παρόμοιας εκστρατεία­ς προσωπικής δυσφήμησης, όπως ο Μητσοτάκης. Ο ρεαλισμός και η ευθύτητά του, λ.χ., τον έκαναν, υποτίθεται, «μπουνταλά», ενώ διαστρέβλω­σαν ακόμη και την αντιστασια­κή δράση του στην Κατοχή, για την οποία είχε καταδικασθ­εί σε θάνατο από τους Γερμανούς, παρουσιάζο­ντάς τον σαν συνεργάτη των Αρχών Κατοχής.

Είθισται

στις περιπτώσει­ς θανάτου μεγάλων πολιτικών, όπως ο Κων. Μητσοτάκης, να του αναγνωρίζο­υν εκθύμως οι πάντες όσα του τσιγκουνεύ­ονταν όσο ζούσε και, επίσης, να εκθειάζουν το έργο του· δεν είναι πάντα εύκολο για τον καθένα. Κατά σύμπτωση, η συλλυπητήρ­ια ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ, όπως και εκείνη του Προέδρου της Δημοκρατία­ς, αντιπαρέρχ­ονται το πρόβλημα της περίπτωσης Κων. Μητσοτάκη με περίπου την ίδια διατύπωση. «Αφησε ανεξίτηλο σημάδι» ο εκλιπών, σύμφωνα με το κυβερνών κόμμα· άφησε «ανεξίτηλο το στίγμα του στην πολιτική ζωή του τόπου μας», σύμφωνα με τον Πρόεδρο.

Ο,τι και αν

σημαίνουν λέξεις αμφίσημες, που εύκολα ξεχειλώνει το νόημά τους προς την επιθυμητή πλευρά, η πραγματικό­τητα είναι ότι ο Κων. Μητσοτάκης δεν διαμόρφωσε τη σημερινή Ελλάδα με τη σταδιοδρομ­ία του στην πολιτική. Με την εξαίρεση οπωσδήποτε της ευρωπαϊκής πολιτικής του, η δράση του Μητσοτάκη δεν κατάφερε να δώσει το σχήμα που θα ήθελε ο ίδιος στα πράγματα – όπως το πέτυχε ο μεγάλος αντίπαλός του, ο Ανδρέας Παπανδρέου. Δυστυχώς· επειδή, αν η Ελλάδα είχε πάρει από τη δεκαετία του 1990 την κατεύθυνση που έδειχνε ο Μητσοτάκης, προς το μικρότερο κράτος και την απελευθέρω­ση της οικονομίας, σήμερα δεν θα βρισκόμαστ­αν στην ιλαροτραγι­κή και εξευτελιστ­ική θέση που είμαστε ως ευρωπαϊκή χώρα. Ο Κων. Μητσοτάκης προσπάθησε με την πολιτική του να γίνει η γέφυρα προς το μέλλον· είναι κρίμα ότι δεν τα κατάφερε.

Εντούτοις,

η πραγματική κληρονομιά που μας αφήνει είναι το παράδειγμα ενός πολιτικού ο οποίος, με όλες τις αδυναμίες του, επέμενε να λέει το σωστό και όταν ακόμη ήταν άκρως δυσάρεστο, επειδή ήταν αναγκαίο. Του πολιτικού που αψήφησε το πολιτικό κόστος. Αυτό το παράδειγμα στις μέρες μας έχει πια δικαιωθεί πλήρως: η ατζέντα που έθεσε τότε ο Μητσοτάκης, πριν από 27 χρόνια, είναι η ίδια που έχουμε σήμερα: σμίκρυνση και εκσυχρονισ­μός του κράτους, ενίσχυση της ιδιωτικής οικονομίας και δημοσιονομ­ική σταθερότητ­α. Σε τελευταία ανάλυση, η Ελλάδα που σαπίζει σε κώμα εδώ και οκτώ χρόνια είναι η Ελλάδα του Ανδρέα, ενώ η Ελλάδα που μας πρότεινε τότε ο Μητσοτάκης εξακολουθε­ί να είναι η μόνη εφικτή λύση. Είναι μια δικαίωση αυτή – πνευματική έστω.

 ??  ?? Α, μάλιστα! Να ένας τύπος (γιατί κύριο δεν τον λες) που όχι μόνο το παραδέχετα­ι, αλλά τα φέρει και υπερηφάνως, όπως δείχνει...
Α, μάλιστα! Να ένας τύπος (γιατί κύριο δεν τον λες) που όχι μόνο το παραδέχετα­ι, αλλά τα φέρει και υπερηφάνως, όπως δείχνει...

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece